Тенденции в осветлението

Дали ще решите да започнете с лампи, полилеи, аплици или пендели, декоративното осветление е вероятно най-важният аксесоар, който можете да купите.
15.07.2009
Вероника Попова
736
осветлението в дома, регулиращи се лампи, осветителни тела, архитектурен дизайн, енергийна ефективнос
Тенденции в осветлението
Източник: Още за къщата

Дали ще решите да започнете с лампи, полилеи, аплици или пендели, декоративното осветление е вероятно най-важният аксесоар, който можете да купите. Ако сте го избрали правилно, той може да има толкова голямо влияние върху цялостната визия и усещане от помещението, че да се окаже най-добрата мебел. Основните тенденции и трите основни течения в момента са:
• Ежедневна елегантност: Създаването на топла, релаксираща и удобна среда за всекидневно осветление, което е с малко по-високо качество в дизайна.
• Опростен традиционализъм: Премахване на излишното и опростяване. Декоративното осветление може в случая да бъде от масивен месинг, но без допълнителни украшения, с антична патина.
• Меко и съвременно: Чист, модерен и прост стил. Но тъй като са дизайнерски, тези осветителни тела не са студени, както преди.

Осветление, което подчертава архитектурния дизайн, е наистина особено актуално и популярно в момента. Например има огромно нарастване на възможностите поради по-високите тавани, тъй като напоследък строителството се промени и таваните вече са по-високи. Днешните тавани са от 2.70 до 3.00 м и това пространство трябва да се оползотвори правилно.
Има промяна в материалите, от които може да се избира при тези аксесоари. Хората се отдалечават от пластмасовите и колофонови полилеи, които бяха популярни в новите домове доскоро и се връщат към традиционни материали, характерни за стария свят като медни и месингови, както и към кристални полилеи и производни на тези класически стилове.
Има основна промяна и в начина, по който хората осветяват своите дневни и кухни. През последните пет години декоративните тенденции в кухните се ориентираха повече към черешови и махагонови мебели и се отдалечиха от дъба като предпочитан материал. За да се подчертае визията, осветлението изисква червени тонове.

Хората използват вградено осветление като основен източник; насочено осветление което да осветява областите, на активно действие, като например зоната за готвене, и осветяване на високите и ниските нива на шкафовете в помещението с околна светлина, която да ги подчертава. Лампите, като минипенделите се добавят като декоративни акценти и често съответстват на или подчертават полилея в дневната, особено, ако помещенията са разположени близо едно до друго.

Осветителната индустрия е насочила особено внимание към външното осветление тази година. В наши дни хората прекарват все повече от времето си навън на своите тераси, декинги, вътрешни дворове и тъй като те са своеобразно продължение на къщата, трябва да бъдат подобаващо осветени.
Осъзнавайки появяването на нов пазар, производителите на осветителни тела адаптират своите най-популярни продукти за външно приложение, като използват материали за елементите, които могат да устоят на външното въздействие. Полилеите, стенните аплици и настолните маси са направени от лят алуминий, който е по-траен, не кородира, не ръждясва и от него могат да се правят всякакви форми, размери и цветове. Портативните лампи и настолните лампи, които се нуждаят от включване са със специална система, която не позволява да се направи късо или да предизвикат пожар при намокряне.

Ландшафтното осветление също става по-декоративно. Доскоро осветлението, което водеше към вашата къща, беше обикновено и непривлекателно. С всички декоративни възможности днес ние можем да го използваме, за да демонстрираме изискания си вкус на съседите или на гостите, преди да са прекрачили прага ни.

Не трябва да забравяме енергийната ефективност! Индустрията като цяло набляга особено на това в момента. Много от фирмите имат нови декоративни полилеи, пендели и настолни лампи, които работят с флуоресцентни крушки, вместо с електрически. Флуоресцентните крушки са по-трайни и се регулират, така че ползват по-малко енергия в сравнение с електрическите.

СЪВЕТИ ЗА ОСВЕТЛЕНИЕТО В ДОМА
Някои полезни съвети за декоративното осветление, независимо от вашия бюджет:
Важно е да имате стратегия за осветяването на вашата къща по-рано от другите декоративни идеи, тъй като често решенията, свързани с разположението на осветлението и вида електрически контакт, трябва да се предвиди още на ниво проект. Освен това не всеки артикул е в наличност в магазина – така че предвидете време, необходимо за да ви го оставят.
Отделете необходимото време за решенията, свързани с осветлението, както отделяте на другите идеи за декорация като настилките, стените, мебелите. Направете си план за крайната визия на вашата къща: искате ли минипендели вместо вградено осветление над острова за готвене в кухнята, или спот версия на осветлението около произведение на изкуството вместо осветление включено в контакт или контакт за лампата на мястото за четене в дневната. За да направите най-добрия избор, консултирайте се със специалист, обяснете му вашите идеи и желания, дайте му максимална информация за помещенията в дома ви, ако е необходимо, покажете снимки. Ако искате да създадете декоративен елемент, покажете мостра от платовете, възглавниците и боите. Направете така че осветлението да подчертава достойнствата на интериора и на самото помещение.

Изберете продукти от материали, които са извън времето като бронз и стъкло вместо пластмаса. С времето те ще се превърнат в ценни антики. Поставете осветлението, така че да работи като точка на средоточие. Насочете светлината да гледа към произведение на изкуството, мебел или към камината.

Задължително се снабдете с регулиращи се лампи – те ще ви помогнат да създадете специално настроение в дома, защото позволяват лесен контрол на светлината. Те не са скъпи и можете да ги сложите на тавана или в настолната лампа.
Повече драматичност можете да си осигурите с подчертаващо осветление. Осветете горната част на библиотеката, или подово осветление за някоя мебел или просто закачете цветен пендел над острова за готвене в кухнята – можете да създадете петно светлина, която показва красотата на дървото, шарката на тапетите или цвета на стената в дневната.

ПОЛИЛЕЯТ
Полилеят е вид декоративно осветително тяло за таван с едно или повече рамена, на които са осветителните елементи. Полилеите са богато украсени, имат много лампи и множество призми от стъкло и кристал, които осветяват помещението с отразена светлина. Най-ранните полилеи със свещи се появяват в средните векове. Те първоначално представлявали дървен кръст с множество шипове, на които се поставяли свещите, а цялата конструкция се държала на въже или верига, закачени на кука.

От XV в. формите на полилея стават по-сложни и са с дизайн във форма на пръстен или корона, които стават особено популярни с декоративната си стойност, и намират място в дворците, благородническите домове, в домовете на духовенството и търговската класа. Високата цена на осветлението през нощта прави полилея символ на лукс и статус в обществото. В ранният XVIII в. позлатените полилеи с удължени форми, извити рамена и много свещи могат да се намерят в голяма част от нарастващата търговска класа.

Неокласическите мотиви стават популярен елемент, най-вече при летите метали, но също при извитото и позлатеното дърво. Развитието на стъкларската индустрия през XVIII в. позволява по-евтино производство на оловен кристал. Възможностите за разпръскване на светлината поради високите отразителни способности на този материал в едно с допълнителните форми, води до появата на кристалния полилей. През XIXв., когато газта става източник за осветление се произвеждат много разновидности на осветителни тела за таван и термина gasolier, комбинация между газ и полилей започва често да се използва. Газта осветяващ полилеите се появява в средата на XIX в. и много полилеи със свещи биват преобразувани в газови. Около 1890 г., когато електричеството започва да се ползва за осветление, полилеите се произвеждат с възможност да се ползват на газ и на ток. Когато доставката на ток става по-масово, осветлението с ток става стандартно. През XX в. полилеят се използва като декоративна точка в помещението и не е задължително да е основно осветително тяло.

Намирате вашия дом скучен и сив? Ако планирате да потърсите декорация за дома, за да го можете да го направите елегантен и блестящ, кристалният полилей е най-добрата декорация, на която можете да се спрете. Наистина кристалните полилеи са били известни с елегантността и цената си, и обикновено можело да се видят в интериорите на дворци и замъци. Но в наши дни кристалният полилей може да се види във всеки дом.
Има различни видове кристални полилеи, а всеки може да осигури елегантност и блясък във вашия дом, просто трябва да намерите такъв модел, който е най-подходящ за вашата домашна декорация.

Когато търсите кристален полилей, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Едното е пространството. Трябва да знаете точните размери на помещението, в което искате да поставите полилея, за да определите размера на кристалния полилей, който ще търсите. Ако помещението е просторно, можете да поставите голям кристален полилей. Ако пък планирате да го сложите в дневната, тогава вземете размерите на масата и я имайте предвид при закупуването на полилея. Размерът му трябва да е пропорционален и съразмерен спрямо масата. Други фактори, които трябва да имате предвид, са стилът, формата и дизайнът на полилея. Всъщност има много различни видове, от които можете да избирате. Но, естествено, трябва се съобразите със стила на вашия дом и с другите осветителни тела в дома ви. Полилей можете да потърсите в специализираните магазини за осветление, както и чрез интернет.

Макар и търсенето на подходящ артикул точно за дизайна на вашия дом да ви отнеме време, то ще бъде оправдано. Когато го поставите в дома си, ще се убедите, че си е струвало усилията. Кристалният полилей ще внесе красота, очарование, блясък и елегантност във всеки дом.

+9
Автор: Вероника Попова
Закони Нормативна база Коментари