Отопление с циркулационна помпа ALPHA3

С тяхна помощ се постига безпроблемна циркулация на топлоносителя в цялата отоплителна система като се осигурява по-добро топлоотдаване и оползотворяване на топлинната енергия.
28.02.2018
Грундфос България
2786
отопление, grundfos, циркулационна помпа, помпи за дома, alpha3
Корпусът на помпата е изработен от чугун и неръждаема стомана.
Източник: www.bg.grundfos.com

Циркулационните помпи са важен елемент от съвременните отоплителни инсталации. С тяхна помощ се постига безпроблемна циркулация в цялата отоплителна система, като се осигурява по-добро топлоотдаване и оползотворяване на топлинната енергия. Определящ фактор за ефективната работа на една циркулационна помпа в отоплителната система е нейната хидравлична характеристика, или зависимостта между наляганего и дебита при равномерна циркулация. Тази зависимост се възпроизвежда в графичен вид, като отчитането на налягането и дебита става съответно по вертикалната и хоризонталната ос на графиката.(Графичното представяне на това съотношение представлява парабола, или така наречената характеристика на ситемата. Работната точка на помпата се определя от мястото, в което работната крива на помпата и тази на системата се пресечат.)


 Циркулационните помпи работят в непрекъснат и продължителен режим на работа, поради което е от съществено значение постоянното регулиране на производителността на помпата съгласно действителните потребности на системата. Необходимо е да отговарят на специфични изисквания за енергоефективност, ниски нива на шум по време на работа, лесна настройка, екплоатационна безопасност и надеждност. 


За да се постигне максимална ефективност на отоплителната системата, тя трябва да е хидравлично балансирана. Чрез хидравличният баланс постигаме равномерно затопляне на всички радиатори, котела използва по-малко енергия. 


Хидравлично балансиране - Ползи
ПРЕДИ                           
1. Радиаторите са шумни 
2. Стаята е твърде студена, докато останалите са твърде топли
3. Само част от пода е топла. Другата част е студена
4. Котелът използва твърде много енергия


СЛЕД
1. Комфортна температура на стаите и подовете
2. Радиаторите вече работят тихо
3. Котелът използва по-малко енергияALPHA3 включва – ALPHA Reader и приложението Grundfos GO Balance. Източник:www.bg.grundfos.com


Иновативните решения


Новата ALPHA 3 на GRUNDFOS
ALPHA3
е най-новата циркулационна помпа за битови нужди на GRUNDFOS, разработена по доказано високи технологии. ALPHA3 променя схващанията какво може да прави малък, битов циркулатор. Вградената възможност за еднопосочна комуникация на новата ALPHA3, заедно с ALPHA Reader и Grundfos GO Balance, позволяват бързо и лесно хидравлично балансиране на битова, отоплителна система (двутръбна радиаторна или подова).


ALPHA Reader е приставка към новата ALPHA3, която използва светлинен сензор за разчитане на данни от помпата, за да ги изпрати към смарт устройство, като смартфон или таблет. 


След инсталация на Grundfos GO Balance app на смартфон или таблет, хидравличното балансиране на двутръбна, радиаторна система може да се направи за по-малко от един час.


 • Комплексното събиране на данни и изчисления се извършват автоматично чрез Grundfos GO Balance app
 • Времето и разходите на инсталатора се намаляват значително
 • Целият процес се извършва на място, като всички данни и изчисления се буквално в ръката ви


ALPHA3 предлага ненадмината енергийна ефективност, експлоатационна надеждност и лесен монтаж. Всичко, което трябва да направите е да инсталирате помпата с включените към нея аксесоари и чрез ALPHA3 ще извършите бърз и точен хидравличен баланс на отоплителната система. 


 ALPHA3 - КЛЮЧОВИ ХАРАКТЕРИСТИКИ


Защита от работа на сухо                        
Вградената защита от работа на сухо гарантира, че новата ALPHA3 никога няма да работи ако в системата се получи теч или помпата остане на сухо по друга причина.
При възникване на такъв проблем помпата ще премине в standby режим.


Подобрена процедура по стартиране                 
Дори и след като е била изключена за продължителен период от време, помпата ще стартира без необходимост от външна намеса. В случай на блокирал ротор, помпата ще започне да вибрира с честота приблизително 3Hz. Налепите ще бъдат разбити и помпата ще премине към нормална работа.


Устойчивост на намагнетизирани частици
Хидравличните компоненти (лагери и вал) на новата ALPHA3 са направени от керамика и не привличат магнитни частици от водата.


Летен режим
Чрез летния режим на ALPHA3, собственика на къщата може да изключва напълно помпата през летните месеци, за да намали консумацията на енергия до абсолютния минимум. На всеки 24 часа, помпата стартира и работи 2 минути. Така се осигурява безпроблемното стартиране на помпата в началото на отоплителния сезон. 


Предимства за крайния клиент
- Буквално липса на консумация на електроенергия през летния сезон
- Помпата и възвратните клапани са защитени от блокиране през времето когато не се използват


РАБОТНИ РЕЖИМИ
AUTOADAPT            
Уникалният режим AUTOADAPT оптимизира работата на системата, като автоматично намира най-подходящата работна точка.
AUTOADAPT се препоръчва в двутръбни, отоплителни системи с инсталирани термостатични вентили


Предимства за крайния клиент


 • Режимът AUTOADAPT може да намали консумацията на електроенергия с 10% в сравнение с други помпи с контрол на скоростта
 • Ефективно намалява температурните колебания в къщата
 • Режим Пропорционално налягане – когато намалява дебита се намалява и напора.
  Използва се в системи с термостатни радиаторни вентили, които не изискват минимален дебит.
 • Режим Постоянно налягане - при промяна в дебита, напора остава постоянен.
  Използва се в системи с подово отопление и системи с автоматични балансиращи вентили с инсталирани термостатни радиаторни вентили. 
 • Режим Постоянна скорост – при намаляване на дебита напора се увеличава и обратно.
  Използва се в системи без термостатни радиаторни вентили. Оборотите на помпата са постоянни.


ЗАЩО Е ПО-ДОБРА ОТ ОСТАНАЛИТЕ?
Новата циркулационна помпа ALPHA3  на GRUNDFOS се отличава с водещи работни показатели за ефективност в световен мащаб (EEI≤0.15) и подобрена конструкция. Обезпечава ефективна и безпроблемна работа, независимо от съществуващите условия.


 • Катафорезното покритие позволява на помпата да оперира с работен флуид с температура +2°C при всякаква температура на околната среда. Подобрена процедура при стартиране осигурява разбиване на отлаганията и спомага за безаварийното функциониране. Характеризира се с изключителна експлоатационна надежност и комфорт при боравене. Функцията AUTOADAPT избира оптимална работна точка и гарантира нисък разход на енергия при минимална намеса на човешкия фактор. 
   
 • Монтажът се извършва лесно, с помощта на иновативният кабелен куплунг (ALPHA куплунг), който опростява свързването на помпата. Изолационният кожух свежда до минимум загубата на топлина и се монтира изключително лесно.

 

Закони Нормативна база Коментари