Барбекюто – начин на живот

Ако сте почитател на вкусотиите, приготвени на скара, ако обичате дъха и вкуса на опушена, топла храна и обичате да събирате семейството и приятелите в градината, но нямате BBQ в двора, сeга е момента
15.08.2012
Мая Янева
3979
барбекю, градина, двор, пещ, огнище
Размерът на барбекюто зависи от големината на двора.
Източник: Интернет

Ако сте почитател на вкусотиите, приготвени на скара, ако обичате дъха и вкуса на опушена, топла храна и обичате да събирате семейството и приятелите в градината, но все още нямате барбекю в двора, сега е момента да си го осигурите.
Вие ще бъдете изправени пред зашеметяващият избор от готови конструкции за барбекюта, възможностите от преносими газови и електрически грилове, барбекюта на дърва, както и готовите готварски острови, предназначени за кухни на открито. 


Ако барбекюто е подвижна скара, ще се изправите пред проблема къде да го съхраните след края на сезона. Можете да изградите постоянно тухлено барбекю, но също така може да направите временна конструкция от тухли или суха каменна зидария. За основата трябва да се насочите към равно и стабилно място – бетонна основа или здрава настилка. Мястото трябва да е на безопасно разстояние от дървени конструкции и надвиснали клони на дървета. 


Размерът на барбекюто зависи от големината на двора или патиото, където ще го изграждате. След като уточните размера, сметнете приблизително колко тухли( и други материали) ще ви бъдат необходими за изграждането на постоянна конструкция за барбекю. Вземете предвид височината и диаметъра. Към конструкцията за огнището може да предвидите  зидана част за съхранение на посуда и дърва, както и работен плот. 


Мястото за вашето барбекю трябва да бъде осигурено с подходящо изкуствено осветление, тъй като партитата около барбекюто се организират предимно вечер. Но на мястото трябва да има и достатъчно естествена дневна светлина. Съобразете местоположението на барбекюто с посоката на вятъра във вашия двор. Ориентирайте барбекюто, така че димът от него да не отива към мястото с масата за хранене и да опушва семейството и гостите ви. 


Тухлите или циментовите блокчета са сред най-популярните материали за барбекю. Ако имате под ръка други пожароустойчиви материали, можете да ги използвате. Естественият камък също е подходящ за целта. Ако рециклирате някакъв вид материал, добре го почистете от старият хоросан или боя. След като се спрете на материал, измерете височината, дълбочината и ширината на тухлите, за да можете да си направите скица. Изберете и какъв вид грил и скара искате да включите в барбекюто. Купете скара за газов грил и я монтирайте във вашето барбекю. Можете да направите скарата подвижна или да я вградите в барбекюто.  


При изграждането на барбекю може да изградите и други допълнения към него, които са необходими за домашния грил. Можете да направите място точно под огнището, където да съхранявате в тави приготвената храна топла, докато готвенето на грила още продължава. Инсталирайте отстрани на огнището място за закачане на приборите, необходими за готвенето и сервирането. 


До мястото за барбекю е добре да има мивка. Най-удобно ще бъде да обособите цялостна зона, покрита с навес, като в единия ъгъл разположите барбекюто. Може, ако разполагате с повече дворно пространство, барбекюто да е част от кът за хранене с маса и столове.  Готовите острови за готвене на открито имат също своя чар и предлагат всички необходими компоненти за удобно готвене на двора. Те са цялостни решения и имат мивка, готварски център и шкафове. Размерите и конфигурацията варират и могат да бъдат използвани в дворове с различе размер. 


Инсталацията на барбекю в градината, независимо от типа, който ще изберете е въпрос на стандарт на живот и добавя стойност към качеството на вашия живот.  Топлата вечера споделена със семейството и приятелите в лятната градина има незаменим чар. 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари