Матраците – какво ново?

Използването на високотехнологичен похват вече е водещ акцент и при изработката на матраци.
15.04.2020
Екатерина Бонева
2623
матраци, Матраци от латекс, Матраци от мемори пяна
Източник: Интершоп ООД, www.mattro.net

Съвременните матраци отдавна вече не се разделят само на двулицеви и еднолицеви. Те могат да се групират и в много нови различни категории, в зависимост от определени характеристики и качества. А характеристиките и специалните качества стават все повече и повече, поради една проста причина – в стандартната концепция на един матрак са включени все повече иновации и удобства за потребителя. Ето защо, ако искате да разберете за качествата на най-новите матраци на пазара, разгледайте тенденциите в тази сфера.

Техническа тъкан Celliant
Качеството на матрака не се дължи само на вътрешната му структура. Използваните материи при направата се оказват също толкова съществени за пълноценния сън. Добавянето на техническата тъкан Celliant е сред най-новите постижения при матраците. Материята има уникалното свойство да регулира телесната температура, превръщайки я в енергия, която се абсорбира от тялото по време на сън. Това от своя страна допринася за повече жизненост и по-активен начин на живот. Матраците, облагородени с тази материя се препоръчват за хора със ставни проблеми, болки в мускулите и при активно изпотяване по време на сън.
 


Нанотехнологии вече и при матраците     Източник:  Интершоп ООД, www.mattro.net

Нанотехнологии при матраците
Използването на високотехнологичен похват вече е водещ акцент и при изработката на матраци. Този способ се основава на иновативни микрокапсули, които благодарение на нанотехнологиите променят агрегатното си състояние от течно в твърдо. При тази промяна телесната температура се задържа или отдава. Казано накратко микрокапсулите абсорбират прекомерната топлина и я съхраняват, като при спадане на температурата по време на сън тази топлина се излъчва обратно към човешкото тяло. Поддържането на оптимален температурен баланс спомага за пълноценна почивка на тялото и комфортен сън. 

Източник:  Интершоп ООД, www.mattro.net

Хибридни материали
В днешно време термина хибрид се среща в коя ли не сфера - хибридни автомобили, хибридни храни и вече хибридни матраци. Това са най-новите модели матраци, които навлизат на пазара и много производители вече ги предлагат. Те комбинират различни видове материали – мемори пяна и латекс, пяна и памук, полиуретанова пяна и микро нишки в един матрак. Модерно е в момента всеки матрак, който комбинира пяна и пружини да се нарича хибриден. Въпреки това, истинските хибридни матраци са направени от големи и дебели слоеве пяна отгоре и по-малко влакна или текстил.

Източник:  Интершоп ООД, www.mattro.net

Индивидуално усещане за всяка част от тялото
Днешните матраци се проектират в посока максимален комфорт за различните части на тялото. Конструкцията им е зоново профилирана и цели да предостави индивидуално усещане за всяка част от тялото - глезени, колена, бедра, кръс, гръб, рамене и глава. Профилираното ядро спомага за по-добра циркулация на кръвта и предразполага бърза релаксация на тялото. Ортопедичните качества на тези матраци ги правят чудесен избор за хора с проблемен сън, болки в мускулите, ставите и опорно-двигателния апарат.

Пяна на растителна основа
Матраците от пяна обикновено се изработват от полиуретанова или латексова основа. Много от производителите обаче, пренасочват вниманието си към естествените материали на растителна основа, като соята например. В момента се извършват много изследвания в тази област, с цел да се изолират и други подходящи растителни суровини, които ще добавят допълнителен комфорт на матраците.


Източник:  Интершоп ООД,  www.mattro.net

Използване на рециклирани материали
По-известните български производители все още не прибягват до тази иновативна технология. Немалка част от световните лидери в тази сфера отдавна практикуват дейността да създават нови изделия от стари. Използването на рециклирани материали не само спестява средства и ресурси, но и позволява на планетата да „диша“, а качеството на крайния продукт не се променя.


Употреба на органичен латекс      Източник:  www.mattro.net

Органичен латекс
Употребата на органичен латекс при изработката на матраци набира все по-голяма популярност. Този продукт може да се класифицира като устойчив, тъй като се получава от каучукови дървета, чиито добив се извършва с технология, различна от изсичане. Още едно подобрение в тази сфера е добавянето на графитни частици към латекса на матрака. Това увеличава пожароустойчивостта на крайния продукт.


Източник:  Интершоп ООД, www.mattro.net

Здравословни и анти-стрес компоненти
Влагането на продукти с антибактериално и успокояващо въздействие е още една тенденция при изработката на съвременните матраци. Пример за това са сребърните нишки, внедрени в дамаската на продуктите. Текстилната материя със сребърни нишки има силно антибактериално действие и не допуска появата на алергии и обриви. Ето защо, хората с чувствителна кожа залагат на такъв вид подобрения. Употребата на лавандула, евкалипт и канела също е много популярна напоследък. Освен, че добавят приятен аромат, тези компоненти притежават болкоуспокояващо, антисептично и противовъзпалително действие, като спомагат за справяне с безсънието. Друга стъпка в тази насока е употребата на минерали, които тепърва навлизат при производството на матраци, но вече се радват на особен интерес от страна на потребителите.


Източник:  Интершоп ООД, www.mattro.net

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари