Параванът – повелител на интригите

Наличието на подобна мебел в интериора без усилие привлича окото със своята артистичност и загадъчност.
15.05.2017
Румяна Бонева
2873
интериор, декорация, мебели, параван, гъвкав параван, подвижен параван
Параванът - повелител на интригите.
Източник: www.dianavasileva.com

Параванът е функционален атрибут за организиране на пространството, като основното му предназначение е да осигури повече интимност, когато и където е нужно.

Независимо от това, че е пренесен в Европа преди четири столетия, параванът продължава да съхранява своята енигматичност. Използването му позволява временно да разделим пространството на зони и освен това може да се използва като архитектурен елемент, който прикрива несъвършенствата в едно помещение. Наличието на подобна мебел в интериора без усилие привлича окото със своята артистичност и загадъчност.

Преобразяване във времето
„Подвижната стена“ възниква през VII век Китай, където се използвали паравани с най-различни размери – от големи шест или осемкрилни, поставени в залите, до миниатюрни настолни. Крилата на китайския параван представлявали изработени рамки от бамбук, които се обличали от двете страни с рисувана или бродирана коприна. По-късно започнали да се използват хартия и брокатен плат. Отделните платна били изрисувани с религиозни сцени и свещени надписи. Срещали се също и изображения на дракони, цветя и птици, които според Фън Шуй предпазват дома от лоши сили и отрицателна енергия.

За изработката на паравани се използвала и лаковата техника „насиджи“ – много трудоемка дейност, състояща се в инкрустиране на късчета златно фолио в масива на лака на различна дълбочина. Повърхността се покривала многократно с лак, като по този начин майсторите постигали изискана и гладка текстура. Век по-късно параванът се пренася в Япония и се превръща в неизменна част от интериора на домовете. С помощта на лесно преносимия аксесоар големите пространства се разделяли на малки зони. Най-често се използвал в спалнята за прикриване на леглото или в дневната, като начин за обособяване на кът за четене или пиене на чай. Характерните надписи и рисунки се изобразявали в долната част на паравана, тъй като хората седяли на земята по време на чаената церемония.


Параван тип японска стена.    Източник: www.mirlandshaft.ru

В Европа параванът навлиза заедно с модните тенденции от Изтока. Постепенно станал предпочитана вещ за дамите от висшето общество. Дизайнът му се порменил до неузнаваемост – помпозни и често позлатени изработки с богато резбовани рамки и платна, илюстриращи ловни сцени и митични сюжети. На по-късен етап параванът се настанява трайно в интериора на френските хотели не само като практичен, но и като декоративен елемент.

Повече за конструкцията
Древните методи за изработване на паравани, от японски – шоджи, се превръщат в традиционни и се използват и в наши дни. През ХХ в. именити дизайнери създават изумителни интерпретации, превръщайки паравана в произведение на изкуството. Конструкцията на параваните може се различава, предвид функционалното предназначение, честотата на използване или търсения интериорен ефект. Нека разгледаме основните видове:


  • Параван тип хармоника – това всъщност е и първоначалната конструкция на паравана от самото му възникване. Състои се от съединени помежду си отделни крила (модули) на принципа на хармониката, като може да бъде с или без крачета. Когато не се използва, просто го сгъваме и прибираме в гардероба или зад завесите. Най-разпространени са параваните с две, три или четири крила, но на практика не съществуват никакви ограничения по отношение на броят им. Оптималната ширина на модулите е между 40 и 60 см. Така конструкцията е лесно преносима и не натоварва интериора.
  • Параван „Японска стена“ – виждали сме подобен атрибут в козметични и медицински центрове. Мобилната стена се ползва успешно и за разделяне на голямо офис пространство на малки зони. Конструкцията се състои от няколко на брой текстилни панели и релсов механизъм с възможност за разнообразни конфигурации, като може да включва крачета с широка основа. Платната се движат свободно в специален улей с различни схеми на преместване и събиране. С този параван можем да покрием големи прозорци или пък да преградим и обособим отделни вътрешни пространства. Разнообразните материи и текстури позволяват да се акцентира върху индивидуалността на помещението и предпочитанията на собственика. 
  • Гъвкав параван – тези паравани се появяват в последните няколко десетилетия. Конструкцията представлява единична стена от отделни ребра, съединени помежду си с гъвкава връзка. Гъвкавият параван се моделира в различни форми според желанието, а най-хубавото е че когато не ни е необходим просто може да го навием на руло. 

Параванът в съвремения дом
И днес също има немалко интериори, където параванът е специален детайл от обзавеждането. Съществува голямо разнообразие от материали за изработка – бамбук, дървесина, ратан, витражни стъкла, синтетични материали, метални плетеници и огледала. Независимо от това, че в последно време се предпочита отворения план на дома, понякога всички имаме нужда от малко уединение или средство, с което да прикрием някой по-неугледен кът от жилището. Употребява се и за кетъринг, когато искаме да скрием кухненската част от гостите.

Параванът може да се използва и като дизайнерски акцент. Присъствието му в интериора, дори и без особена потребност внася артистична нотка. Изчистените линии създават спокойствие и баланс и ни доближават до духа на източната филосоция. Съвсем не е задължително обаче параванът да бъде в класически източен стил – възможни са всякакви вариации от барок до хай-тек, съобразно интериора на дома.
Параванът е загадка – господар на интригите, все крие нещо зад гърба си и винаги е с интересно лице.


 


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари