Топлината на на живия огън

Комфортът на едно жилище се постига не само с киловати топлинна енергия.
15.09.2007
арх. Деян Ринков
1171
камина, стил, огнище, арх. Деян Ринков
Топлината на на живия огън
Източник: арх. Деян Ринков

Комфортът на едно жилище се постига не само с киловати топлинна енергия. Освен топлина в студените вечери на човек му се иска да се сгрее на истински, жив огън. Газта и ТЕЦ са предпочитани източници за отопление, но удоволствието от горящите дърва в камината е нещо различно. Радиаторите и котлите не могат да заменят  контакта с живия огън. Магията на пламъка привлича всеки от нас.


 

През последните десетина години се повиши много интересът към камините.Това се дължи на масовото предлагане на пазара на метални камини на достъпни цени. С използването на метални горивни камери се постигат и отопление, и приятни емоции от горящия огън. Опростява се и изработването на иначе капризното съоръжение. Огнищата са фабрично заготвени, което не изисква оразмеряване, а само декоративно оформяне. Предлагат се камери с различна мощност и дизайн. Малко или средно голямо жилище /до стотина квадратни метра/ може да се отопли с подобна камина. В отоплението на жилището може да се включи и камина с водна риза. Тогава ефективността е най-голяма. Интересно и ефективно решение е включването в една система на камина с водна риза, котел на пелети или газ и слънчеви колектори. Този тип системи със сигурност е отоплението на утрешния ден.
Няколко са важните моменти при изграждането и експлоатацията на камина – да се избере подходящо място в жилището, да се избере подходящо огнище и да се осигурят условия за нормалното й функциониране.

На първо място е правилното ситуиране на камината в жилището. Най-доброто място е в дневната срещу къта с меката мебел. Обикновено камината заема мястото до телевизора. Разположението й  се прави при проектирането на сградата. Предвижда се комин с подходящо сечение. След това може да е късно. Ако мястото е такова, че се вижда и от трапезарията, е по-добре. Камина в спалнята е все по-рядко срещано явление. Имайте предвид, че пред камината на разстояние около 1,5 метра не e препоръчително да има мебели.
 

Втората стъпка е по-важна. И изцяло зависи от вас. Какво да бъде огнището. Зидано или с метална камера. Знаейки  предимствата и недостатъците на едното или другото, ще направите по-лесно избора, и ще знаете какви компромиси сте направили.

Зиданата камина т.е. с откритото огнище доставя най-голямо удоволствие. Но и най-малко топли. При нея виждате и чувате огъня, което я прави особено привлекателна. Трябва обаче повечко да наблегнете на цепенето на дърва. Има нисък коефициент на полезно действие и няма възможност за контролиране скоростта на изгаряне на дървата. Но хубавото при нея е наличието на акумулиращ ефект, постигащ се с масивната зидария. Топлината се излъчва дълго време, след като е изгаснал огънят.
Другата възможност е да се използва метална камера. Предимствата й са високият коефициент на полезно действие – достигащ до около 70%, и възможността да се забавя скоростта на горене. Казано с други думи, топли много и дървата горят продължително време. Към предимствата трябва да добавим и ограничаването на неприятните миризми от огнището. Но сериозен недостатък е липсата на акумулиращ ефект. Изгасне ли огънят, изстива и камината. Упреците, че прилича на печка, не са съвсем основателни, защото с подходящи механизми вратичката на камерата може да се отвори и да се използва като открито огнище.

С някои технически средства до голяма степен недостатъците на единия или другия вид могат да бъдат преодолени. Например на зиданата камина, ако се постави метална димосборна камера, се увеличава КПД-то. Ако пък на затворената камина се направи обзиждане с огнеупорни материали, може да се постигне акумулиращ ефект. 


    

Третият важен момент е осигуряване на необходимите условия за функциониране на огнището. Това означава да има осигурен приток на външен въздух към огнището и да има достатъчно дърва (може и екобрикети). Въздухът се подвежда по тръби, скрити в пода или в окачен таван. Наложително е, защото съвременната дограма затваря херметически помещенията, при което коминът и изсмукващите вентилатори (абсорбатор в кухнята или вентилатори в мокрите помещения) създават подналягане в жилището и се налага отваряне на врата или прозорец.

При ниски температури навън не е никак приятно. Дървата за горене трябва да са сухи и от широколистен материал. Влажните и смолисти дърва натрупват нагар по стените на огнището и комина. Този процес е особено бърз при камини с водни ризи и при комини с лоша топлоизолация.
Камината е добре да бъде оборудвана с някои аксесоари, осигуряващи по-лесна и ефективна експлоатация. Това са клапа в комина, метална скара и пепелник за удобно почистване. С клапата се осигурява затваряне на комина, когато не се ползва камината, а когато гори огън, се притваря, за да се намалят топлинните загуби. Други аксесоари за камината са уредите, с които се почиства и обезопасява – лопатка, маша, ръжен, метличка и декоративна решетка. Предназначението на последната е да предпазва от хвърчащи искри и да прикрива огнището, когато не гори огън в нея. При камерите това е решено със стъклото.

Когато решенията на техническо ниво бъдат взети, остава - дизайнът или външното оформление. Съществуват много стилове и модни тенденции.  Въпрос на вкус е как да се оформи външният облик на камината. Тук трябва да се търси помощ от дизайнери или други специалисти. Може със снимков материал да се ориентирате във вашите желания и по този начин да улесните изпълнителите.

Това са по-важните неща при избора и ползването на камина. След перипетиите и трудностите по изграждането идва имоментът на удоволствието от топлината, разнасяща се от това така древно чудо – огъня.
 

Закони Нормативна база Коментари