Поставяне на тапети

Ако старите ви тапети са избелели и пожълтели – сменете ги. Поставянето на нови тапети не е толкова сложно.
10.03.2008
Още за Къщата
1829
интериор, тапети, лепене на тапети

Колко ролки тапети са ви необходими, можете да се ориентирате по следния начин:
Необходимите тапети се пресмятат лесно: (сумата от дължините на всички стени) х (височината на помещението), разделени на 5 дава броя на ролките. Вратите и прозорците не ги вадете – може да ви потрябва да изхабите малко тапет зарада шарката или грешка, а и ще ви остане резерва за поправки след време. При закупуване на тапетите трябва да внимавате всички ролки да имат една и съща дата на производство, за да сте сигурни, че цветвете са същите.

Какво ви е необходимо:
Дълбокопроникващ грунд за стените; разтворител за старите тапети; шпакловка за запълване на малки дупки или пукнатини по стената; лента за покриване на пукнатини; лепило за количеството тапети, които ви трябват; необходимият брой ролки тапет.

Необходими инструменти:
Бояджийска четка за нанасяне на лепилото; валяче за ръбовете на събиране на две съседни ленти; шпакла; дълга маса; кофа и пръчка за разбъркване на лепилото; дърводелски метър; ножица и макетен нож; отвес и нивелир; валяк за изглаждане на тапетите; парцал за избърсване на изскочилото лепило; алуминиева лента за хубаво отрязване.


Символите, които трябва да познавате при купуване на тапети:

 • Тапетите могат да се измият с влажна кърпа
 • Тапетите могат да се почистят с препарат
 • Тапетите могат да се почистят с луга и четка
 • Цветът на тапетите е средно устойчив на светлина
 • Цветът на тапетите е добре устойчив на светлина
 • Цветът на тапетите е устойчив на светлина
 • Тапетът е готов за ползване
 • Трябва да се внимава за мотива на шарката да съвпада
 • Мотивът трябва да се отмества, дадени са сантиметрите на отместване, за да се получи картинката.
 • Всяка следваща лента се залепва в обратна посока.
 • Лесно отделящ се слой на тапета – бързо и лесно махане.
 • Релефен тапет върху равно гръбче


Подготовка на стените
Подготовката на стените е много важна за доброто поставяне на новите тапети. За да се залепят добре тапетите, трябва стената да е чиста, гладка, суха, здрава и да може да попива лепилото. Старите тапети трябва да се махнат без остатъци. Това става най-лесно с препаратите за махане на тапети. Водоразтворимите стари покрития като постна боя, трябва да се измият. Блажната боя трябва да се остърга и стената да се грундира.
 


 

Старата, здраво залепнала блажна боя трябва да се отстрани с ексцентрична  шлайфмашина и хартия за шлайфане размер 100. След това стената се грундира. 

 

Пукнатините в мазилката не се залепват просто отгоре. Мястото се остъргва добре и се поставя лента в новата замазка.


 

 

 

Преди всяко ново поставяне на тапети намажете стената с дълбокопроникващ грунд. Нанесете грунда най-добре с бояджийска четка, а не с мече.
 Технология на залепването
Разтваряте лепилото с вода в кофа, в пропорцията, указана в упътването на лепилото, за да лепи хубаво.


Отмервайте по няколко сантиметра в повече отгоре и отдолу, в случай че таванът или подът са криви. За да направите правилно срязване, сгънете лентата на ролката така, че краищата на ролката на горния и долния край да съвпаднат. Тогава имате срез под 900. Тапети тип рауфазер се режат само с ножица. Другите типове тапети биха могли да се срежат и с макетен нож.При намазване с лепило гледайте да нанасяте равномерен слой лепило от средата към края на лентата. Внимавайте да не излиза върху масата. За да намажете краищата на лентата добре, поставете отдолу следващото парче, отместено на 1/3 от ширината на лентата.Първо на дълга маса, или на пода, се намазва само една дължина от тапета, залепя се и после се маже следващата. Обикновено тапетите омекват за 15 минути след намазването с лепило и могат да се лепят на стената. Излишните сантиметри при тавана и пода на намазания с лепило тапет се отрязват най-лесно с помощта на алуминиева линия с триъгълно сечение и ножица или макетен нож.


 

Професионален съвет:
Въздушен мехур в поставения тапет може да се отстрани,  като със спринцовка се впръсква малко лепило в подутината и след това се притиска с валяка. Прясно залепените тапети съхнат най-добре при температура 18 градуса. Избягвайте голямата горещина или течение.
 

Тапициране на стени


Пуснете отвес на разстояние малко по-малко от една ширина на ролката на тапета от прозореца на помещението. Сред това залепете първата лента тапет по линията на отвеса. Винаги залепвайте тапетите по посока на светлината – т.е. от прозореца към вътрешността на стаята.
 

 

 

Намазаната с лепило лента тапет се лепва леко и след това се изглажда от средата към краищата с внимателни движения с четка, гумен валяк или парцал. Излишното лепило встрани от лентата се избърсва веднага със специален за целта парцал, преди да засъхне.

 

 

 

 


Излишъците от лентата, подгънати на тавана или при пода се притискат с опаката страна на ножицата към ръба. След това тапетът се отлепя отново от стената и се отрязва внимателно по получената гънка.

 

 

 

 

 

 

Местата на съшиване на две съседни ленти тапет се притискат със специално валяче за шевовете, което има формата на два пресечени конуса, обърнати с основата един към друг. Така най-добре се скрива мястото на допир между двете ленти. Ако изскочи някъде лепило – избършете го веднага.


 

 

 

 

Тапетиране на таван

 

За да облепите тавана, ще ви бъде най-лесно да нагънете намазания с лепило тапет на гънки с дължина около 30 см във вид на хармоника. Като се качите горе, залепвайте стъпка по стъпка (гънка по гънка), като отваряте  постепенно  хармониката.
 

 

 

 

 

За да тапицирате тавана, най-добре да имате помощник. Вие лепвате тапета на съответното място, а вашият помощник придържа нагоре останалата част от отрязаната и намазана с лепило лента. Така ще избегнете изкривяването.


 

 

 

Залепване на лента тапет за бордюр

Преходите  между два различни тапета залепете с прехлупване. След това ги срежете и двата с едно движение на макетния нож и алуминиева линия. Отлепете двата тапета от стената, изчистете излишните ленти и отново залепете.

 

 

 

 

 

Бордюрната лента се залепва едва след като са махнати прехлупващите се отрязъци. Лентата трябва да е успоредна на среза.

 

 

 

 

 

 

Пластмасови тапети, имитиращи плочки за баня
 

Тъй като тези тапети нямат нужда от време, за да омекнат, можете да намажете директно стената с лепило. След това лентите притискате към стената. Тези тапети изискват основата да е с неутрален цвят, за да не прозърта отдолу някаква стара шарка. Някои от тях имат тъкан на гърба, което заздравява захващането към стената. Обикновените тапети се режат с ножица, а тези по-добре с макетен нож.


 

 

 

 

Тапети с шарка

 

 

 

 

 

 

 

Най-малко материал ще изхабите и ще ви бъде най- лесно, ако още преди отрязване на нужната дължина поставите двете съседни ленти тапет една до друга, така че да съвпадат шарките. Обикновено шарките се повтарят през определена дължина и лесно можете да ги напасвате на ръба към съседната лента.

 


Някои дребни съвети


Преди да започнете залепването на тапетите, изключете бушоните, махнете предната плочка на всички контакти и ключове за осветлението. Правете минимално възможното срязване около долната част. Ще ги монтирате отново едва след изсъхване на тапетите.


 

 

 

 

 

 

 

 

Зад радиаторите е най-тясно и поставянето на тапети там е най-трудно. Най-лесно ще ви бъде, ако предварително премерения къс от тапета срежете с ножица на ленти с ширината на ребрата на радиатора и след това промъквате надолу и залепвате лента по лента. Зад радиатора можете да изгладите тапета с четка с дълга дръжка.
 

 

Автор: Още за Къщата
Закони Нормативна база Коментари