Познаваме ли етикета на масата?

Хапвайки навън, човек винаги бива оценяван от зоркия поглед на другите.
15.11.2015
Константин Димов
4953
интериор, маса, етикет, обноски, прибори
Добрите маниери са от полза във всяка ситуация
Източник: www.htl-villach.at

Първокласното поведение на масата изобщо не е отживелица. Въпросът е как да го постигнем и за какво ще ни послужи?
Етикетът е много важен не само за бизнес обедите, но и при личното общуване. Добрите и изискани маниери на масата показват не само едно добро възпитание, но също така и социални компетенции. Въпреки, че особено строгият етикет на масата да не е съвсем на мода, то приятното поведение при хапване все още се счита за „входен билет” за доброто общество.

Това, което всеки от нас не трябва да забравя никога, че хапвайки навън, сред компания винаги се намира на една „сцена”, т.е. под погледите на множество критични очи. Дори и да не е гурме ресторант, е важно как се държите на масата. На работното място пък шефът ще ви оценява дали не се държите суверенно с колеги или с обслужващия персонал. Добрите маниери са от полза във всяка ситуация. Те трябва не просто да се знаят, но и да се прилагат. Добрата новина е, че те винаги могат да бъдат научени, смятат експертите на сайта www.karrierebibel.de.

Правилата са много, които всеки трябва да усвои, но ето някои за прелюдия:
- Комуникирайте на масата, но колкото си може по-естетично и безшумно.
- Не си търсете място в ресторанта, а изчакайте да бъдете настанени, ако нямате резервация.
- Не блокирайте с якета и сака столовете, не пуфкайте докато сядате на стола.
- Ръчната чанта, мобилен телефон, цигари, ключове и пр. не ги поставяйте на масата.

Повечето добри обноски на масата са лесно изпълними, но други създават дори страх - като например хапването на омари, което всъщност е несправедливо, на за сметка на това редовно спагетите се подценяват, както и супите. И така, нека при следващия си по-представителен обяд да имате едно наум за алкохола. Той може да бъде отказан, без дори да давате обяснение защо. Домакинът може да налива на другите алкохол, а той да пие … вода. Това не е гаф. Ако преди яденето се налее аперитив, той не се взема на масата, а се оставя да бъде отсервиран от келнерите. Собственоръчно не си вземайте чашата с аперитив, ако трябва да се преместите.

Наредените чаши на масата се използват отдясно наляво, а приборите - отвън навътре. Всички чаши се хващат за столчето или пък в долната третинка. Те винаги се напълват до 1/3 от техния капацитет. Супите също изискват вниманието ви. В никакъв случай не сърбайте, както и не топете хляб в тях. Основното правило е: не приближавайте устата към прибора, а приборът  към устата . 
Само връхчето на лъжицата допира до устата, а не цялата лъжица. Въпросът дали остатъците от супата/бульона могат да бъдат изпити се определя от съдържанието й. Кремсупи и супи със застройки се хапват само с лъжица. Бистрите бульони обаче могат да бъдат изпити. Те се сервират в купичка с „ушички”. Впрочем, като загребвате с лъжицата от супата, никога не надигайте или накланяйте чинията.

В много случаи преди яденето се предлага и кувертно хлебче. Това не е предястие, а гарнитура към него. За тази цел на масата е сервирана една малка чиния и един малък нож. Т.н. кувертен хляб бива начупен и никога не се маже с масло  като обикновена филия по цялото й протежение. Взема се само малко залче, то се намазва и се изяжда, и така със следващото. Запомнете, че залъкът се поднася към устата с лявата ръка.

Омарите не трябва да са „препъни” камък, макар че правилното им хапване е един „класик” от когото всички се страхуват. За омарите по правило се сервират червени салфетки, които също могат да бъдат пъхнати в яката на хапващия. 

Салфетките са червени, защото евентуални петна от светлите материи трудно се отстраняват. За хапването им може щипките и краченцате да бъдат взети в ръка. Месото им се взема с двузъбата вилица за омари, а остатъкът се дояжда с приборите за основното ястие. Сервират се и клещи за омари, които се ползват само, ако готвачът не ги е начупил. Омарите се сервират винаги с малка чинийка за поставяне на празните черупки. Накрая се поднася купичка с лимон и топла вода, за да си изчистите пръстите.

Звучи банално, но в определени ситуации поднасянето на кафе може да се превърне в гаф. Горещите напитки, които се наливат в чаши след хранене е позволено да бъдат сервирани, едва когато всички други чинии и прибори са вдигнати от масата. Ако преди това е сервиран един диджестив, той може да остане по време на еспресото, капучиното или моката. Чашите за шампанско също остават недокоснати. Никога при пиене или вземане на каквото и да било от масата не си разпервайте кутрето.

Ако е сервирана блок-маса или друг вид бюфет, не припирайте да се доредите за храна. Изчакайте търпеливо опашката и всички преди вас. Тъй като тези маси предлагат повече ястия, то можете да си вземете това, което наистина ви се хапва в момента. Впрочем, тук дебнат няколко „капани”. Първото правило вече го казахме: не се пререждайте, прави лошо впечатление, както и да си направите чинията с връх. Особено зле е студени предястия да ги поставите до или върху топли кисело-печени  блюда. По-добре станете още веднъж и си ги вземете. Можете да станете втори път и да си вземете супа. Не прави добро впечатление, ако похапвате още докато сте на шведска маса или да мрънкате по адрес на ястията. Ако трябва да завържете все пак разговор, то нека е приятен, забавен и търсете връзката с другия човек.

+2
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари