Тенденции за дневната 2010

Дневната трябва да бъде свежо, ведро и вдъхновяващо място, с необременяващ интериор и подходящо подбрана цветова гама при обзавеждането и декорацията.
19.07.2010
Мая Янева
608
камина, диван, дневна, хол, трапезарни мебели
Дневната е най-обитаваното място в дома.
Източник: Мая Янева

Дневната или холът е най-обитаваното място в дома. Ето защо то трябва да бъде свежо, ведро и вдъхновяващо място, с необременяващ интериор и подходящо подбрана цветова гама при обзавеждането и декорацията. Ако желаете да промените това централно място в дома, можете да го направите и без генерален ремонт. Освежаването на тази зона може да започне с акценти. Неочакван ефект може да се създаде с оцветяването на една от стените в ярък цвят или с добавянето на възглавнички или килим. Това съветва Литрис Айзмън, директор и прогнозен мениджър на цветовете в института за цветовете Pantone.

„Блясъкът на Холивуд в стил винтидж с много злато, кристал или металически отблясъци отмря – казва дизайнерката от Лос Анжелис Фелисия Бушман. – Сега е по-модерно да използвате съвременни елементи като текстурирани тапети вместо блестящи стени.”

Малко блясък, внесен с кристален полилей в дневната или огледало с орнаментирана рамка над камината, може да промени цялостната визия на помещението. Кристален аксесоар като лампа или огледална повърхност на масата също придава светлина и дълбочина. Подобни трикове са особено полезни в малки помещения, защото създават оптическа илюзия за пространство.

Акцент и отправна точка в интериора на хола може да бъде диванът. Яркото червено и ефектното синьо-виолетово (цветът на зимзелена) се налагат напоследък и присъстват в колекциите на известни дизайнери и марки. Океанът от бежово, който ни заливаше през последните пет години, сега е на заден план. Крещящите цветове и по-специално червеното са сред фаворитите в търсенето на специален ефект за холното помещение и дневната.

Други влиятелни дизайнери препоръчват сини и зелени акценти за дневната и особено за трапезарните мебели, ако в дневната има зона за хранене.
Бялото не е единичен случай – то е предпочитан цвят от много производители на мебели. Но най-големите производители тази година на международния пазар на мебели в High Point наблягат на подчертаващите цветове – посетителите имаха чувството, че виждат в червено. Там присъстваха всички нюанси на червеното – коралово, тиквено, розово. „Това е приказка в червено”, както се изразява Джулия Кембъл, чиито мебели се продават за Хай-енд и търговци като Master Craft Interiors и Marshall Field’s.
Синьолилавото е друга развита тема в характерния модерен нюанс на цветето зимзелен. Тя  можеше да се види на изложението High Point, в шоурума на една от водещите компании за мебели в USA – Hickory Chair.

Дизайнерите на други големи производители споделят, че за разлика от предходните години сега са заложили на цветове в тоновете на дъгата, особено при меката мебел. Преди две или три години бежовото беше основен и предпочитан цвят за меката мебел, а ярките тонове бяха използвани само като акценти при възглавничките, докато сега е точно обратното.
И тъй като цветовете се налагат, новите материи заместват стария познат плюш. Сега актуалната материя е микрофибър. Меката мебел, тапицирана с микрофибър, е основно в два тона. 

По-агресивните и ярки тонове са предназначени за по-младите клиенти. Освен цветовата гама трайна тенденция при холните мебели е тяхната функционалност – това е основна цел на дизайнерите при създаването на новите линии. Неформалната дневна и хол са предпочитан стил, който се характеризира с гладки линии и обеми.

При обзавеждането на дневната в повече от всяко друго помещение трябва да се наблегне на баланса на цветовете. Обикновено един цвят се избира за основен и фонов, а друг – за акценти и аксесоари. По ваш избор може да се добави и трети цвят, който да служи като подчертаващ тон на някой от основните.

Популярна цветова комбинация тази година за дневната са бяло и червено, където бялото е основно, а червеното е ярко. Като допълващ тон може да се добави жълто, сиво или кафяво.

Друга възможност за дневната според модните тенденции са синьо и бяло или синьо и бежово. Тук също допълващ тон може да бъде жълтото, но ако искате по-ексцентричен интериор, тогава добавете лилаво с цвета на зимзелена. 

+6
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари