Тенденции от мебелния салон в Париж януари 2009

Живеещи в свят, излизащ от една и влизащ в друга криза, домът повече от всякога е търсеното убежище, сбъдната (или не) мечта за щастлив живот.
15.02.2009
Гергана Стефанова
428
мебели, стилове мебели, неокласика, терапия с цветове, дизайн на мебели
Тенденции от мебелния салон в Париж януари 2009
Източник: снимки: Вяра Стефанова

Живеещи в свят, излизащ от една и влизащ в друга криза, домът  повече от всякога е търсеното убежище, сбъдната (или не) мечта за щастлив живот. Той може да бъде източник на позитивната енергия, от която все повече се нуждаем, да ни действа като антидепресант, да ни дава чувство за сигурност. И обратното.


Симбиозата на стилове - спомени за минали епохи, които от дистанцията на времето винаги изглеждат по-привлекателни от нашето време, симбиоза на цветовете - за добро настроение и тонус,  рециклирането за нов живот на старите мебели, играчки, тъкани, хартия - тези три направления бяха ярко откроени като тенденции на мебелния салон и съпътстващото изложение “Дом и предмет” (maison et objet) в Париж през изминалия януари. 


Три инсталации, направени с мебели от салона, под името “Антидот”, проследяваха трите тенденции: Valeurs refuge - “Стойности - убежище” с автор Франсоа Бернар ; Color patch или “Цветна кръпка” на Елизабет Лериш  и  “Иконо клаш” (Iconos clash) на Венсан Грегоар.


Неокласика
Без излишна носталгия, с почит към ръчната изработка, към изяществото на мебелите и предмети, обграждали нашите баби и дядовци, класическите форми в интериора се съчетават добре както със супер изчистените модерни мебели и аксесоари, така и с предмети от далечни страни, спомени за пътешествия. Симбиозата тук може да е между рустикално (селско) и градско, близко и далечно, архаично с технологично, естествено с изкуствено.


Затова е обяснимо наличието на производители на мебели с класически стилове - барок, рококо, но не копия, а  интерпретации на тема класика - масичка с форма на корсет, скрин с лика на Мария Антоанета, мебели в стил киното от 30-те години на отминалия век, даже маса на архитект от 18 век. Тук нотката хумор е задължителна, за да остане нужната дистанция до границата с кича. 


На тази тема  - класиката днес, беше инсталацията “Стойности - убежище” на Франсоа Бернар  с мебели от салона - тя представляваше дом, разказващ стари истории,  дом  пътуване Париж-Лондон, но назад, през времето.


Цветовете
Домът преоткрива цветовете, за да ни извади от сивотата на ежедневието - терапия с цветове срещу монотонността.


Известно е, че цветовете ни влияят съвсем на физическо ниво - червеното повишава пулса и кръвното, зеленото успокоява, защото го свързваме с природата, синьото дава усещане за простор и свобода. Виолетовото може да доведе до депресия, черното е символ на мрак и смърт. Оранжевото и червеното повишават апетита, а синьото и зеленото го намаляват. Топлите тонове и комбинациите им създават илюзия за слънчев ден и затова повишават настроението ни.


Color patch или цветна кръпка беше инсталацията на тема цветове на Елизабет Лериш -  канапе с дамаска в пикселизиран десен, шкаф-колонка с подвижни цветни чекмеджета, създаден от младото лондонско дизайнерско дуо Raw Edges /сн. STA48668/  в различни нюанси на зеленото и стена, покрита с листчета post-it във всички цветове на дъгата.

+1
Автор: Гергана Стефанова
Закони Нормативна база Коментари