Свободата на семплите решения

Реализираният проект на студио Simple.Architectur e за реновация на апартамент в София, кв. Лозенец в сграда от 50-те години на миналия век.
12.11.2018
Вяра Алексиева
2373
интериор, интериорен дизайн, интериор апартамент, интериор-реализации
Коминното тяло в средата на стентаа е декорирано с MDF плочи.
Източник: Simple.Architecture

Интериорен дизайн: арх. Александър Йончев; Simple.Architecture

Винаги съм твърдяла, че успехът на всеки един интериорен проект се дължи основно на добрата симбиоза и доверието между клиент и дизайнер. Поредното доказателство за това мое твърдение е реализираният проект на студио Simple.Architecture за реновация  на апартамент в София, кв. Лозенец в сграда от 50-те години на миналия век.

В него са преплетени знакови елементи на старото строителство с ултра модерни и изключително иновативни решения - комбинация, която би била трудно „смилаема“ за всеки един клиент, освен ако той не се довери напълно на избора си на архитектурно студио. От своя страна арх. Александър Йончев, френски възпитаник и основател на студиото, успява да вдъхне западен дух на апартамента, запазвайки същевременно силната връзка с аристократична София.

Черно, бяло, бетон и дърво – тези четири нюанса изглеждат сравнително малко, но и дават значително много добавена стойност на цялостната визия на интериора. Всеки един от тях преминава от пода към тавана, декорира стените, изпълнява различни функции и е поставен точно на място, сякаш винаги е бил там. Бялото отваря, черното създава дълбочина и елегантност, дървото – уют, а всички бетонни елементи - западното звучене, малко характерно за нашите домове.

Тъй като апартаментът, както вече споменах, е творчество на архитектите от едно време и е трябвало да отговаря на тогавашния начин на живот, той се характеризира със строго обособени и отделени пространства, които в днешно време стават все по-непрактични. За тази цел, стената между малката кухня с почти квадратна форма е премахната, като по този начин пространството се отваря към хола и дава възможност за добавянето на просторна трапезарна част, която е немислима при старото разпределение. Независимо от това холът и кухнята остават концептуално отделени пространства, но на една ръка разстояние.Самата кухня е решена в черно с кант дръжки и гръб от черно стъкло, който я прави изключително елегантна и шикозна.

Модерното urban звучене се засилва от избора на подова настилка, а именно - тънкослойно декоративно циментово покритие. Настилката е съчетана чудесно с дъбовия паркет в хола и освен това, много лесна за поддръжка. За перфектното изпълнение на всички циментови повърхности по пода и стените, Simple.Architecture се доверяват на Eн Си Джи ООД, чието мото е: Quality Flooring Solutions. Фирмата е утвърдена на пазара в сферата на индустриалните бетонни подове, декоративните тънкослойни настилки и полиран бетон.Пренасяйки се в хола, забелязваме как и бетонното покритие преминава по стената с телевизора, а студеното му, индустриално звучене се „омекотява“ от МДФ елементите, запазени в естествен вид, без допълнителна боя или друго цветно покритие, така че да подчертаят красотата на суровия материал. Плочите са използвани както с декоративна цел, за да покрият коминното тяло по средата на стената, така и имат функция за съхранение под телевизора, бивайки използвани като свърващ елемент, който да не позволи разделение между архитектурната основа и обзавеждането. Подобен похват архитектите са използвали в нишата, образувана от трегера, останал след премахването на стената, като неудобното и тясно пространство е превърнато в библиотека – прибрана и същевременно практична.

Диванът и останалите стени са решени в бяло, а като препратка към основния акцент – бетона, е използвана стенна лампа със скрито LED осветление, вместо картина. Тя, заедно с висящите бетонови лампи са изработени по поръчка от Fons&Origo. Изчистеният от излишни елементи хол има потенциал да бъде персонализиран и винаги различен, благодарение на черната стена в дъното, покрита със специална мазилка, върху която може да се пише, рисува, да се закачат магнити и по този начин да преразкаже характера на бъдещите обитатели.Спалнята следва концепцията на дневната – циментова мазилка, дъбов паркет, бели стени и МДФ елементи, като тук всички те отново „преразказват“ пространството по свой, оригинален начин. За да може геометрията на стаята да е напълно изчистена, в една равнина с комина е изграден гардероб с нестандартни размери, с плъзгащи врати и ниша над него, като и тук архитектурните и мебелни елементи са обединени от един цвят- белия. На стената на самата спалня до прозорците, закачливо са подредени няколко правоъгълни модула от МДФ, които изпълняват функцията на етажерка и също придават модерен вид на типичната до тук спалня.

Кулминацията в този изключително интересен интериор може да се каже, че е постигната в антрето и мокрите помещения по дължината му. Тъмно, тясно и не функционално са характеристиките, които определят това пространство преди намесата на Simple.Architecture, тъй като между него и кухнята е имало дървена врата, през която не е преминавала дневна светлина, а ламперията по стените допълнително е попивала светлината от изкуственото осветление. В рязък контраст с предишната реалност, сега ни посреща едно просторно, светло и изключително „слънчево“ пространство, благодарение на боядисаната в бяло ламперия, плъзгащите се огледални врати по едната стена и вратата от матирано стъкло пред кухнята, която е и основния виновник в антрето да достига естествената дневна светлина.

В банята с душ кабина ще намерим импрегнирани циментови мазилки по стените, които поради липсата на фуги не позволяват задържането на влага и мухал и отново доказват функционалността на този тип покритие в домашна обстановка. Дървената скара от ИПЕ (бразилски орех), съчетана с приглушеното осветление, създава усещане за истински СПА оазис у дома и внасят желаната екзотика и комфорт. Банята, както и тоалетната, която по стара традиция е отделно, също са с врати от матирано стъкло. По този начин дневната светлина достига до всяко едно кътче на това жилище и свърза всяко едно пространство с останалата част от апартамента. За старото величие на Лозенец говорят реставрираната дървена дограма, гипсовите, класически фризове по стените и изциклената мозайка на пода в антрето, носейки със себе си и лека носталгия за отминалите времена.

Проектът на студио Simple.Architecture показва как е нужна малко смелост и новаторски дух, за да може едно пространство да стане интересно и със собствен характер, така че чрез семпли и функционални решения да остави хората в него да свършат останалото. Апартаментът има потенциала да бъде едновременно разпознаваем, но и различен, в зависимост от това кой и по какъв начин го използва, като всичко в него вече е на една ръка разстояние.

Снимките са собственост на Simple.Architecture

Автор: Вяра Алексиева
Закони Нормативна база Коментари