Поддръжка на каменните настилки

Красотата на естествения камък е неоспорима, но за да се запази той дълго време или да се възвърне първоначалният му блясък са необходими специални грижи.
11.12.2019
Екатерина Бонева
2736
диамантено шлайфане настилки, шлайфане на мозайка, шлайфане на мрамор, диамантено шлайфане
Диамантено шлайфане - нов живот на старите мраморни подове
Източник: "Перфектният дом" ООД, www.perfecthome.bg

Каменните подови настилки внасят уют, стил и съвършенство във всеки дом. От мрамор и гранит до обикновена мозайка, тяхната употреба е ширико разпространена. Красотата на естествения камък е неоспорима, но за да се запази той дълго време или да се възвърне първоначалният му блясък са необходими специални грижи. Настилките и облицовките от естествен камък изискват професионален похват. Правилната им експлоатация и превантивна поддръжка гарантирано ще удължи техния живот и ще създаде дълготрайно покритие с висок естетичен ефект.

 

Шлайфане, фугиране и кристализация на мрамор и тревертин в х-л "Луна" (Златни Пясъци) - преди и след услугата.     Източник: "Перфектният дом" ООД,   www.perfecthome.bg

Защо е необходима поддръжка?
В зависимост от своята структура и състав, натуралният камък има различна износоустойчивост. Когато не е правилно подбран и в последствие не бъде третиран с подходящ химикал, камъкът лесно може да загуби привлекателните си естетически свойства, в резултат на ежедневните стъпки, разливи, местене на мебели, разяждащи почистващи средства и климатичните фактори. Повечето настилки са порести и с времето попиват замърсяванията – образуват се петна и матиране в настилката, които не могат да бъдат премахнати с конвенционални методи – най-ефективно и ефикасно е те да бъдат шлайфани, за да възвърнат отново прекрасния  си вид. Този процес се извърша с помощта на съвременна диамантена технология и специфично оборудване във водна среда, без никакви прахови частици. С технологията шлайфане се постига ефект, който е съвсем близък до фабричната обработка.

  
Шлайфане и кристализация на мрамор в х-л "Марина" (Златни Пясъци)     Източник: "Перфектният дом" ООД,   www.perfecthome.bg

Какво представлява диамантеното шлайфане?
Диамантеното шлайфане е процес, състоящ се от няколко етапа:

Шлайфане (фрезоване) – с това се премахват неравностите по пода, появилите се драскотини, замърсявания и други нежелани дефекти, като например белези от продължително триене на едно и също място. При този етап се отнема част от повърхностния слой и разкрива структурата на камъка.

Фугиране – с фугирането се попълват всички пукнатини, дупки или липсваща фуга. Върху цялата повърхност се нанася материал и се оставя да изсъхне 12 часа, след което се прешлайфа отново за отстраняване на излишния материал. Този процес е необходим само в частни случаи. Целта е получаване на идеално равна и еднородна повърхност, готова за фино шлайфане с диамантени дискове.

 
Шлайфане и кристализация на мрамор в х-л "Фламинго Гранд" (Албена)     Източник: "Перфектният дом" ООД,   www.perfecthome.bg

Фино шлайфане (полиране) – този процес се извършва с помощта на еднодискова машина и диамантени дискове за шлайфане. Дисковете отнемат от най-горния слой на повърхността, като едновременно с това придават и гладкост. За разлика от фрезоването, финото шлайфане има за цел да подготви камъка за завършващ етап на процедурата и да възвърне естественият му гланц. На този етап структурата на повърхността е все още незащитена.

Запечатване – следва нанасяне на акрилна емулсия, която създава тънък слой на повърхността, като част от нея попива в структурата на камъка. Много от специализираните фирми предлагат полиране на настилката с восъчна емулсия за подсилване на цвета и последващо изпичане, с цел повишаване якостта на запечатката и добиване на полиран вид.

Кристализация – това е термохимичен процес, при който горният слой на естествения камък се закалява, създавайки силен гланцов ефект и наситеност на цвета. Повишава се устойчивостта от попиване на течности.

Импрегнация – за защита на камъка се използват различни импрегнанти на водна или петролна основа. Импрегнанта може да бъде невидим или да подсили цвета, като основната му цел е да защити в дълбочина камъка, предпазвайки го от проникването на течности.


Шлайфане и кристализация на мрамор в х-л "Парадайз Блу" (Албена)     Източник: "Перфектният дом" ООД,   www.perfecthome.bg

Подходящи за машинно шлайфане са каменните подови настилки от мрамор, гранит, травертин, варовик, врачански камък и повечето видове мозайки – Римска, Венецианска и др. Технологията гарантирано ще възстанови първоначалният им вид и ще възвърне техният естествен блясък.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари