Историята на коледните украшения

Историята на коледната украса води началото си от Германия още през VII век.
14.12.2016
Румяна Бонева
3184
декорация, аксесоари, играчки, Коледни играчки, украса
Коледният чорап говори за силата на чудесата.
Източник: www.reference.com

Коледното вдъхновение и магията на празника безмълвно се настаниха в сърцата и домовете ни. Окичено с какви ли не пъстри играчки, коледното дърво отново заблестява в цялата си прелест и озарява лицата на малки и големи. Не случайно тези украшения присъстват ежегодно в празничната декорация. Всяко едно от тях носи духа на миналото и символично послание за бъдните дни.


Възникване и история на коледните орнаменти
Историята на коледната украса води началото си от Германия още през VII век. В една зимна нощ монах подарил на хората коледно дърво, а те го окичили с бели свещи и домашно приготвени накити – ябълки, орехи, бисквити, марципани и нанизи от пуканки, сушени плодове и ядки. През XVI век във Франция пък украсявали празничното дръвче с разноцветни хартиени цветя, захарни бастунчета и вафли. Преобладаващата декорация била предимно от храна, фигурки на ангели, камбанки и сърца, а предшествениците на днешните гирлянди направени от портокалови кори, пуканки и различни семена.


Здездата посочила пътя на тримата мъдреци. www.dizainall.com


През Викторианската епоха обкичвали дръвчетата със сребърни орнаменти, свещи и нанизи от мъниста, а през XIX век настъпва истински ренесанс в коледната украса. За пръв път започват да се произвеждат стъклени играчки, а гирляндите се изработвали от изтеглени фини сребърни нишки. С всяка следваща година изработката на играчките ставала все по-сложна и скъпа за изпълнение. Започват да се налагат и традиционните коледни цветове, използвани и до днес – зелено и червено и златно. На върха на коледното дърво засиява голяма звезда, изработвана от различни материали. В Полша украсявали елхата с множество птици, ангели и звезди, а в Дания пък използвали знаменца, снежинки и малки сърца. Започнали да се правят и коледни венци от преплетени клонки, шишарки и зеленики.


Птиците символизират библейски пратеници. www.slideplayer.com


Какво символизират празничните фигурки
С течение на новите тенденции в производството се появява и символиката, свързана с вида на играчките. Всяка една от тях олицетворява вярата в силата на доброто.

Вечнозелената празнична елха изобразява безмерната надежда на човечеството. Насоченият към небето връх символизира посоката на човешките мисли – към безкрайните висини. Зеленото е символ на възраждането на живота, края на студа и зимата. Смята се, че с раждането си Христос донася на земята частица от красотата на небесното царство. Ето защо елхата се украсява с ангели, свещички, топки и гирлянди – символи на отрупано с плодове Райско дръвче.Зеленото символизира възраждането към живота. www.rodalesorganiclife.com

Грейналата звезда посочила пътя на тримата мъдреци при раждането на Младенеца. Известна притча гласи, че Витлеемската вездата е небесния знак за изпълненото обещание на Бог да дари света със Спасител.
 Грейналата звезда - обещанието на Бог за Спасителя. sukub.blog.bg

Запалените свещи пък ни напомнят, че Исус Христос е светлината на света и когато гледаме „играещият“ пламък си спомняме за непрестанната му закрила. Запалената свещ е свързана със слънчевата топлина и светлина, а светлината ни помага да намерим верния път. Свързва се още с преходността на човешкия живот и бързо изнизващите се години.


Светлината ни помага да намерим верния път. www.webstage.bg


Птиците символизирали библейските пратеници, носещи Божията любов и мир навсякъде по света.
Захарното бастунче тематично обрисува гегата на овчаря, с която той връща заблудените овце обратно в стадото. Оттам и предзнаменуванието хората да са добри и да се оповават едни на други.


Захарното бастунче - гегата на овчаря. www.ua.wallpapers-fenix.eu

Гирляндите – стара легенда разказва как бедна майка искала много да зарадва децата си с украсена коледна елха. През нощта няколко паяка изплели паяжината си между клоните на дръвчето, а когато децата се събудили решили да я оцветят в сребърен цвят за да не се разстрои майка им.  Гирляндите носят закодирано послание да се замислим за пътя, който извървяваме, с неговото начало, посока и край.

Гирляндите носят послание на пътя в живота ни howtochristmas.co.uk

Звукът на камбанката възвръща вярата и надеждата у хората. Камбаната е посредник между хората и Бога представлява един от най-ярките символи на Рождество. Нейният звън оповестява добрината и любовта, които трябва да отекнат в човешките души и да ги призовът съм съпричастност и милосърдие.

Звукът на камбаната възвръща вярата и надеждата www.pinterest.com

Червените топки се свързвали с плодородие и благоденствие. Коледното дърво се отрупва с тях, което изразява пожеланието на хората за още една добра година. Някои легенди свързват коледните топки с ябълката на греха между Адам и Ева.

Коледните топки - плодородие и благоденствие. www.kodinkuvalehti.fi


Венецът е емблематичен израз на вечната истинска любов, която представлява непрекъснат кръг на привързаност. Зелениката изобразява бодливата корона на Христос - символ на безсмъртието, а червените плодове – пролятата от него кръв. Венецът символизира трудните цели, които сами си поставяме и отговорността, която носим пред себе си и близките си.Коледният венец - непрекъснат кръг на любовта.  www.webstage.bg


Коледният чорап – традицията за окаченият близо до камината чорап датира от векове. Историята му е свързана с легендата за Св. Никола, считан за първообраз на Дядо Коледа. Той пъхнал във вълнените чорапи пари за зестрата на добри и красиви, но бедни девойки. Пълненето на коледните чорапи е начин да изразим удовлетворението си от добрината и послушението на малчоганите и да възпитаваме у децата вярата, че чудеса наистина се случват на добрите хора.


Различните орнаменти от украсата имат своя забравена във времето история. Всяка година добавяме нови и нови играчки към декорацията на коледните си елхи, а бляскавата им красота сплотява семейството на най-светлият празник от годината. Нека запомним посланията на играчките и винаги да вярваме в силата на доброто.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари