Красотата на българските чешми

Дали ще изберете битов вид или съвременен дизайн, чешмите внасят живителна свежест във всеки двор.
14.05.2019
Лилия Лозанова
31844
двор, чешми, български чешми, градински чешми
Чешма от бетонови армирани панели с облицовка от естествен камък, ръчна изработка
Източник: Раймар, www.raimar-bg.com

Чешмата е „сърцето” на всеки български двор. Всеки от нас пази спомен за селската чешма, заобиколена от здравец и мушкато, скрита под сянката на вековния орех. Тя носи колорита на българските традиции, а народната памет я свързва с много легенди. Обикновено в тях е зазидана сянка на красива мома или е издигната в чест на романтична любовна история.   Когато пресъхвали чешмите в някое село заради змей,  силен момък го побеждавал и руквали водите. Затова и до днес  у нас се запазили чешмите от модела „Свети Георги”.

Освен чешмите за обществено ползване, до XIX век такива съоръжения е имало в църквите, манастирите и в дворовете на по-богатите българи. Много от тях са направени като дарение. В Родопите чешми се вдигат в памет на починали, за да бъдат споменавани с добро от хората, които утоляват жаждата си.


Снимка: Ваня Божинова

Декорацията на старите чешми в цялата страна са били израз на фантазията на майстора и са с богата символика. Има цели композиции, но най-често по фасадите  са изибразявани соломонов печат (хексаграм или хексагон), гълъб като символ на Светия дух, розета, декоративни природни детайли, флорални мотиви, глави на животни. 

До Освобождението водата за битови нужди била осигурявана най-вече от кладенци,  като някои достигали до 30 метра дълбочина. В края на XIX век заможни турци изграждали в някои селища водопроводи. Обаче водоснабдяването в страната започнало с царски указ чак през 30-те години на ХХ век.
Въпреки това до днес е съхранено очарованието на чешмите, чийто ромон вдъхват живот на селския двор. Новото е, че вече има промишлени модели, които производителите предлагат в различни варианти.


Чешма от бетонови армирани панели с облицовка от естествен камък, ръчна изработка.        Източник: Раймар ЕООД, www.raimar-bg.com

Класическата структура на градинската чешма е колона и корито. Колоната не само скрива тръбата, по която идва водата, но и я защитава от атмосферите условия.
Предлагат се модели, при които диапазонът на височината им не е особено голям - от 115 см. до 160 см. За сметка на това широчината им варира и при някои модели надминава метър.

Ценителите често избират чешми с две лица или с две корита, които изискват по-голям терен. За сметка на това позволяват от едната страна да е монтирана фонтанка за пиене, а от другата – кран за наливане, миене и поливане.
Най-популярните възможности да тече животворна струя в градината ви са няколко. 


Красотата на старите каменни чешми     Източник: www.zvezdichka.blog.bg

Заради красотата си, едни от най-предпочитаните са  чешмите, облицовани с естествен камък.
Казват, че такава чешма е вечна, а водата й е ледена и сладка.  Съвременните варианти са с бетонна основа, с облицовка от естествени камъни. Те предлагат по-широки възможности за дизайнерска украса. Лесният им транспорт и монтаж  ги правят предпочитани от клиентите. Едновременно с това автентичния им вид подсилва усещането за битова атмосфера, ако сме се спрели на такава концепция.
Възможно е подобни изделия да се изработят по поръчка, като коритото да е от огромен къс дялан камък.


Чешма с облицовка от естествен камък - Глиц, ръчна изработка.     Източник: Раймар ЕООД, www.raimar-bg.com

Интересен вариант за облицовка е гнайсът. Облицовъчният гнайс е с изрезки в свободни размери, с дебелина между 1 и 1,5 см.  Най-често блести в златистобежово или в сребристосиво. Привлекателността му се крие в неговата структура – едрозърнеста и на ивици.
За да има чешмата оригинален дизайн, можете да оформите по различен начин чучура,  вертикалната част както и коритото. Самото корито може също да е с облицовка от гнайс, в унисон с облицовката на вертикалното тяло. Бордюрът на коритото поставя красив акцент, а ако го комбинирате с бордюр и на вертикалното тяло, ще се получи още по-атрактивно решение.

Друг вариант  е монтирането на малко корито под чучура, което може да е без отвор за оттичане и  така водата да прелива. Под него се поставя  широко корито, което трябва да бъде облицовано и с оформен бордюр.

Чешмите от мрамор и гранит също позволяват красива декорация.
Разбира се, тези материали се отличават със здравина и дълготрайност. Коритото се полира от струите и повърхността му е лъскава до блясък. Тук има възможности за допълнителни орнаменти. Водата може да тече от лъвска глава, от птичи клюн или уста на риба. Интересен вариант е пред фасадата да е поставена статуя, която може да е по избор – на девойка, ангел или животно.


Градинска чешма от варовик     Източник: www.coolsparta.com

Варовикът също е подходящ материал за облицовка.
Българският фолкор изобилства с песни и легенди за такива бели чешми, свързвани с местни предания.
Най-често се използва черупчестият варовик, защото в него още личат черупките на различни животни. Той е много красив и придава на чешмите индивидуалност и мекота. Като материал, варовикът е разделен в три категории в зависимост от неговата плътност. Ниската  варира от 1760 до 2160 кг./ м3, средна плътност – от 2160 до 2560 кг./м3, а високата плътност – над 2560 кг./м3.

Стенните чешми носят своеобразен колорит.
Те се монтират на стена или достатъчно широка колона. Една от най-разпространените е  тип „Свети Георги“. Нейното наименование идва от паното на стената на чешмата, което изобразява светеца на кон със забито в змея копие. Този модел се предлага в два варианта -освен традиционното полагане на коритото - на земята, може то да бъде повдигнато на постамент, с което се увеличава височината.
Като пано може да бъде направено и друго изображение,  обикновено на мотив от фооклора.

Дворните чешми от нераждаена стомана са съвременно решение.
Ако изберете този тип, ще изгубите битовото излъчване за сметка на удобството.  Той е лесен за инсталиране и въпреки, че изисква поддръжка,  е сред най-разпространените. Поставянето му изисква майсторство, за да не се получат пробойни. Дебелината на стоманата варира, но обикновено е от 0, 75 mm до 1 cm. 
Препоръчително е през зимата да бъде покрито, заради температурните амплитуди и за да съхранят вида си.
Въпреки популярността на тези модели, може да намерите дизайнерски решения, с които да придадете индивидуалност дори на металното съоръжение в двора си.


Метален чучур с форма на стилизирана фигура     Източник: Раймар ЕООД, www.raimar-bg.com

Чучурите са най-важния елемент на чешмите.
Те са едни от най-възпяваните елементи и в народните песни. Създават цялостна визия  на дворната чешма и имат отношение към вкуса на водата. Може да са от различен материал - метал, чугун, мрамор. Формата им може да е традиционна или да са стилизирани фигури - най-често на птици и риби. Голямо е разнообразието и на канелките от месинг.

Важни са не само фасадата и облицовката, но всеки елемент на това съоръжение. Дали ще изберете битов вид или съвременен дизайн, чешмите внасят живителна свежест във всеки двор. Затова в народния фооклор мелодията на струите неслучайно е възпявана в песни и обвита в легенди.
 

Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари