Познавате ли енергийните места на Виена?

Модерният човек сякаш е забравил геомантията и радиестезията, чрез които може да усети качествата на земята и да ги използва за свое добро.
14.05.2014
Светлана Желева, Специален кореспондент от Виена
851
туризъм, история, забележителности, Виена, паркове
Разходките в двореца „Шонбрун” са красиви.
Източник: Michela I Andrea Zunino, www.flickr.com

Модерният човек  сякаш е  забравил геомантията и радиестезията, чрез които може да усети качествата на земята и да ги използва за свое добро.  Сред това магическо пътуване по чудотворните меридиани на австрийската столица туристът се натъква на потайни местенца и кътчета, които излъчват задушевна сила, синхронизират сърце, душа и дух, дават му сила и смелост и човек има усещане, че може да справи с натиска на живота. Сред тези лечебни трептения могат да се открият уравновесяващи действията на хората енергии. Още древните са знаели, че както внушителните сгради крият заимствани от музиката съотношения и пропорции на Космоса, така и  мисли, молитви, знаци, символи създават атмосферата на тези енергийни места.


Дворецът на принц Ойген Савойски - Белведере      Източник: Фантастик Травел, www.fantastictravel.bg

Забележителностите на Виена и особено на Ринга (Ringstrasse )трябва да се видят не само денем, но и на нощна светлина – градът изглежда различно, виждат се нови и нови детайли, които са пропуснати, Луната и силното осветление придават ново значение дори и най-популярните маршрути, съветва тънък познавач на виенските потайности. По думите му градът трябва да се разглежда любознателно и през различните годишни времена.

Виена вече празнува 150-годишнина на Ринга, създаден в периода между 1865-1890 г. Този забележителен,  огромен, и лъскав кръг от сгради, паметници, музеи, магазини, хотели, театри, кафенета и ресторанти затваря самото сърце на града. Има и т.нар. заден Ринг, който е не по-малко помпозен и внушителен със своята архитектура и забележителности - Фолкстеатър, Пале Ауерсперг, Музик Ферайн, Карлсплац, Карлскирхе и куп други театри.

Има поне 8 начина за обходите Ringstrasseпeшком, за да отклонявате всеки път, когато някой обект ви грабне окото, на колело, за да се почувствате като виенчанин, (Виена има над 1200 км велоалеи), с карета - да разберете по-добре миналото и историята,с трамвай – ако сте любител на бързия обществен транспорт и с автомобил – за да усетите спокойния трафик в 2.5  милионната столица.Наскоро обновения увеселителен парк” Пратер”, а лечебното място тук е църквата Мария Грюн. Източник: Jeremy Thompson, www.flickr.com


Може да изберете и туристическия бус, двуетажен и бърз, който ще ви потопи в атмосферата на града. Добре би било да се поглезите и с електрическите бусчета, които буквално щъкат из малките криволичещи улички на центъра, без да пречат на пешеходците и на движението. Община Виена се гордее много с тази си придобивка, защото новите превозни средства са не само еко, но и  са и спестовни – автобатериите  издържат до 150 километра с едно зареждане, което се равнява на цел ден интензивно каране. Друго тяхно предимство е  изцяло електризирана им климатична и отоплителна инсталация, както и факта, че зареждащото устройство е монтирано в самия автобус. В града 12 електровозила кръстосват централните улици,  всяко от които е с капацитет 44 седящи места.

Някои туристи са фенове и на рикши-такситата, които се предлагат в центъра на Виена. Освен като  транспорт, возилата са и туристическа атракция като 20- минутно разглеждане на забележителностите на града струва 28 евро. Туристите се радват на различни маршрути, но макар че  този бизнес набира популярност, все още няма фиксирани стоянки за рикшите. 15 рикши са собственост на  семейна компания, а  когато туристът се вози с тежък куфар цената на удоволствието скача на 3 евро за километър.

В нова светлина
Една поредна книга, посветена на енергийните места на Виена прикова вниманието на туристите.  Двамата автори- фотографът Робърт Боухал и Хуберт Цайнар посочват лечебните меридиани в сърцето и околностите на града, където текат положителни енергии. Църквата  „Мария Хилфер” е магнетично място за туристи и вярващи. Източник: сн. Andras Fulop , www.flickr.com


Класическият тур и на енергийните точки на великолепната столица започва с познатите места - катедралата „Св. Стефан”,  паметникът на Мария Терезия (между Културно-историческия музей и Природо-научния музей), паметникът на Гьоте на Oпернринг 1( изработен през 1895 г. от арх. Едуард Хелмер),  прекрасният дворец на принц Ойген Савойски- Белведере.


Разходката по енергийните места на австрийската столица задължително минава и през паметника на императрици Сиси в самото сърце на града – Фолксгартен (Volksgarten), а докато разглеждате необикновения часовник на площад „Хоер маркт” (Hoher Markt), римския музей,  или пазарувате  в близките бутици, то изведнъж ще сте ще сте отзовали на място, където навремето е бил римският военен лагер Виндобона (по времето на келти и римляни Виена се нарича така). Първата улична мрежа, която по-късно е разширена е дело на римляните. Не малко главни улици в днешна Виена минават по трасета, определени още в онова далечно време - 1 в. от новата ера.
 
Бившият ловен парк Аугартен пази спомена и за великите композитори. Източник: сн. Мах Pfandl, www.flickr.com

Разходете се и в големия  парк Аугартен,  и особено алеите между двете кули-бункери (Flakturm), наследство от Втората световна война. Едната е висока 55 м, а втората- 51 м. На 26 май 1782 г. в Аутартен Моцарт  поставя традицията на т.нар. сутрешни концерти. Тук са звучали още творби на Бетовен и Щраус, мястото е предпочитано и за изява и на Хора на виенските момчета. През 1614 г. Аугартен е бил ловен парк на император Матиас,  но чак през 1775 г. при император Йозеф ІІ е бил отворен за разходки на цялата общественост. В пределите на парка през далечната 1705 г. отваря врати  порцелановата фабрика на Виена, чиято слава скоро се разнася в Европа и която до ден днешен показва как се успява въпреки превратностите на живота. Любознатителните пък могат да се насладят и на красив Музей на порцелановото изкуство.  


Дворецът Шонбрун     Източник: Фантастик Травел, www.fantastictravel.bg


Утрините в двореца Шонбрун са магнетични и зареждащи.
Казват, че  Матиас - кайзер на Свещената римска империя (1557-1619) открил извор по тези места  по време на лов в гората. През 1600 г.  бликащата вода била оформена като чешма и  украсена с фигура на нимфата Егерия. Легендата разказва, че красивата нимфа  била любовница на втория император на Рим - Нума Помпилий и според Овидий след неговата смърт тя се оттегля и от мъка се превръща в извор. До 19 век от този извор всеки ден се носела вода за двореца Хофбург, като стомните били пренасяни от мулета. Това е поредното красиво енергийно място на Виена.


 

Автор: Светлана Желева, Специален кореспондент от Виена
Закони Нормативна база Коментари