Концепции за биоклиматична архитектура

Биоклиматичен дизайн означава да придаваме на сградата способността да се възползва от естествените природни явления и ресурси за осигуряване на комфортно обитаване.
23.06.2014
АлуКьонигЩал ЕООД
834
обучение, Алукьонигщал ЕООД, фасада, сграда, архитектура
Инж. Димитров запозна участниците с фасадни решения за постигане на пасивен соларен дизайн, ефективна слънцезащита и естествена вентилация
Източник: АлуКьонигЩал ЕООД

Инж. Тодор Димитров от Алу Кьониг Щал запозна участниците в Академия Градът с фасадни решения за постигане на пасивен соларен дизайн, ефективна слънцезащита и естествена вентилация.

"Биоклиматичен дизайн означава да придаваме на сградата способността да се възползва от естествените природни явления и ресурси за осигуряване на комфортно обитаване, като намаляваме използването на изкуствена енергия до минимум". Това обясни инж. Тодор Димитров, ръководител на техническия отдел на Алу Кьониг Щал, на участниците в Академия Градът по темата "Високите сгради".

В специална лекция, представяща характерните особености на различните видове фасади, техните предимства и приложимост, инж. Димитров обърна внимание на основните концепции на биоклиматичната архитектура. Принципите на този вид архитектура могат да бъдат постигнати с фасадното решение, що се касае до пасивен соларен дизайн, естествена вентилация, засенчване, използване на естествена светлина и нощно охлаждане.

Нарастващите енергийни разходи и намаляващите енергийни ресурси са основна предпоставка за развитието на архитектура, която се стреми към нулево потребление на енергия и умело използва слънчевите печалби и въздушните течения за осигуряване комфорта на обитаване в сградите. Целта е да се пести енергия чрез оптимално топлоизолиране на фасадните елементи и да се осигурят ефективна слънцезащита и естествена вентилация.

В тази връзка инж. Димитров представи на студентите системата TipTronic, която може да се интегрира в сградната автоматизация и да изпълнява функцията "Охлаждане през нощта". Чрез моторно задвижване на прозорците се прави естествено проветряване на сградата през нощта, като по този начин тя се охлажда без допълнителни разходи за енергия.

Интерес за участниците представляваха и фасадните елементи с интегрирани фотоволтаици, изпълняващи слънцезащитна функция.

Академия Градът е нов проект на Градът Медиа Груп, който има за цел да предостави възможност на ученици и студенти от  специализираните училища и университети да се потопят в света на професията по един интересен и иновативен начин. Академия Градът си постави задачата да изгради активна връзка между младите хора и изявените представители на бизнеса.

 Повече информация за проекта "Академия Градът" -  http://thecityacademy.bg/bg/

Автор: АлуКьонигЩал ЕООД
Закони Нормативна база Коментари