Тенденции при eко матраците

Лекарите съветват, че за идеалния матрак трябва да се използват естествени, нетоксични материали, тъй като ние прекарваме около една трета от живота си в леглото.
14.02.2015
Светлана Стоянова
1402
интериор, мебели, матраци, еко матраци, екологични материали
Предимствата на матрак с ядро от естествен латекс са: дълготрайност(10 години живот); противоалергичност и безвредност;
Източник: www.beds.eu

През последните години се забелязва тенденция на завръщане към екологичните материали във всички области на живота, включително и в производството на матраци. Затова все повече хора предпочитат да заменят старите си матраци с нови, отговарящи на изискванията за екологичност, а целта им е – здравословен начин на живот и връщане към природата.
Лекарите съветват, че за идеалния  матрак трябва да се използват естествени, нетоксични материали, тъй като ние прекарваме около една трета от живота си в леглото. Много хора съобщават за чувствителност към някои материали, обичайно използвани в матраците. Техните оплаквания варират от главоболие и обриви до по-сериозни проблеми.

Материалите за производство на матраци не са регламентирани или класифицирани за безопасност.
Съвременните конвенционални матраци са пълни с изкуствени материали, които съвсем не са толкова безопасни. Други токсични химикали, които могат да бъдат открити в традиционните матраци са PBDEs (полибромдифенили) или борна киселина. Те се използват в матраците с цел осигуряване на пожаробезопасност. PBDEs са показали, че са толкова токсични, че производителите в Европа се обявиха за прекратяване на употребата им напълно!

Задължително условие един матрак да бъде екологичен е материалите, от които е направен да бъдат естествени, органични. Тези матраци са предназначени за всички любители на природосъобразния начин на живот, а също и за хора, страдащи от алергии или астма. В тях се използват само естествени материали като: органичен памук, кокосови влакна, бамбук, дървесни нишки, натурален латекс, обвивка от спелта или просо и др .

При матраците, произведени от екологични материали се предлагат разнообразни модели, например:
      - Мек матрак с пълнеж от натурален памук;
      - Средно мек матрак с добавен латекс;
      - Матрак с кокосови влакна;
      - Средно твърд матрак с няколко слоя от кокосови влакна и латекс и др.

Латексът, който се произвежда от нефтопродукти е синтетичен и обикновено се влага частично или напълно в пълнежа на стандартните матраци, но той съвсем не е траен, лек и безвреден.

В екологичните матраци обаче, задължително се използва естествен латекс. Той е натурален материал, който се получава от сока на каучуковото дърво и след специфична обработка, целяща да отстрани протеина от латекса, към който много хора са алергични се използва като уплътнителен материал в матраците.

Предимствата на матрак с ядро от естествен латекс са:
- дълготрайност (10 години живот);  
- противоалергичност и безвредност;
- тежестта на тялото се разпределя равномерно и на много по-голяма площ ;
- гарантира се правилното положение и подкрепа на гръбнака.

Тези матраци са анти-микробни, анти-акарни, не задържат прах и са с отлична циркулация на въздуха, като не са топлочувствителни и запазват отличните си качества при всяка температура.

Разликата между синтетичния и естествения латекс се състои в това, че докато изкуствения латекс макар и порест в същността си е гума и запарва, то естественият латекс по цялата си дебелина е прорязан с отвори за вентилация.
Всъщност матраците направени с натуралния каучук (пенолатекс) са доста по-тежки, защото за да се достигне същата твърдост като на синтетичния латекс се добавя доста повече материал в единица обем. Пример - при плътност на синтетичен 65 кг/м3 отговаря 80 кг/м3 натурален латекс. Оттук идва и по-високата цена на естествения латекс, който е значително по-скъп от синтетичния.

Матраците от естествен латекс и мемори пяна са най-добрият избор за хора, страдащи от алергии или астма, поради своите противопрхови и антиалергични качества. За хора със ставни и мускулни проблеми се препоръчва да ползват мемори пяна матрак или новите генерации пружинни матраци.

Въпреки, че тези матраци са от по-висок ценови клас, то цената отговаря на високото им качество и здравословно въздействие върху човешкия организъм по време на сън. Гаранционният им срок е удължен - минимум 8 - 10 години, а новите революционни технологии осигуряват на някои модели матраци до 15 години гаранция. Изключение правят еко матраците от спелта и просо, пълнежът на които трябва да се сменя на всеки 4-5 години.
Важно е да се знае, че еко матраците се произвеждат от натурални продукти, които могат да се рециклират и по този начин щадят околната среда.

Ценителите на екологични матраци могат да намерят на нашия пазар най-новите разработки на производителите:
- матраци с бамбукови фибри - освен, че са естествен материал бамбуковите фибри абсорбират влагата по-добре от памука, попиват отлично, осигурявайки свежа среда за сън.
-матраци с текстил от дървесни влакна, които от своя страна подпомагат регулиране на температурата на тялото. 
-матраци с обработка с Алое Вера, която има противовъзпалителен и антипрахов ефект.

Една от най-новите технологии е производство на матраци без употреба на лепила, с което се избягват всякакви остатъчни миризми и възможност за алергични реакции, както и канцерогенния ефект. Матраците, произведени по тази технология се препоръчват за деца и хора с алергии и дихателни проблеми.

Дамаската при екологичните матраци също е от естествени материали като органичен памук, вълна или лен, които не се третират с вредни химикали за по-голяма издръжливост и отговарят на изискванията за природосъобразен начин на живот.

Извод:
Всички легла от природни, органични материали активно работят в подкрепа на тялото и щадят здравето ви, докато спите. Когато имате един матрак, който работи за вас, вместо против вас, вие ще спите по-добре от всякога и ще се събуждате свежи и отпочинали.

+7
Автор: Светлана Стоянова
Закони Нормативна база Коментари