Санитарна сеч на големи дървета в двора

След края на зимата много от тях се нуждаят от лечебни и освежителни мероприятия с цел подобряване на растежа и спирането на болестотворни процеси.
03.03.2019
Екатерина Бонева
3772
озеленяване, градина, дървета, санитарна сеч
Пирамидален габър.
Източник: www.igfremote.info

Грижата за зелените обитатели на нашите градини е от важно значение за поддържането им в добро здравословно състояние, постигането на красив екстериор и не на последно място за безопасността на къщата и живущите в нея.

Освен естетическа, дърветата изпълняват и други полезни функции - предпазват от ерозия, възспират силните ветрове, шум и прах, поглъщат вредните газове и отделят вещества, които освежават въздуха. Като прибавим и дебелата сянка през лятото, дърветата се превръщат в необходимост за всеки двор.

След края на зимата много от тях се нуждаят от лечебни и освежителни мероприятия с цел подобряване на растежа и спирането на болестотворни процеси. Любителите градинари често пъти изпадат в крайности или избързват със сроковете за извършване на тези дейности. Резитбата и санитарната сеч на различните дървесни видове са свързани с определена специфика, която трябва да се спазва. Това се отнася най-вече за декоративните дървета и храсти.


Внимавайте с дъб, орех и бял бор.    Източник: www.extrm.us

Голямото дърво е богатството на двора – символ на традициите и семейните ценности. А също така и проблем, който след години може да създаде много главоболия на стопаните. Ето защо, преди да засадите младата фиданка трябва да знаете вида на дървото, скоростта на растеж и особеностите на кореновата му система. Голямото дърво след години ще засенчи малкия двор и ще възпрепятства озеленяването му. Ако дървото е засадено прекалено близо до къщата има риск да подкопае основите ѝ, да деформира оградата или да повдигне плочите на пътеките. Затова ако дворът ви е малък, не е препоръчително да засаждате в него големи дървесни видове, като дъб, топола, бор и чинар.

Декоративната резитба е най-прилаганата техника за стимулиране на доброто развитие на дърветата. Всяко дърво има различна поносимост към резитбата. Габърът, липата, черницата и тополата чувствително се освежават след подобна намеса. В частност липата понася много лесно резитба и короната ѝ може да има най-различна форма – кълбовидна, трапецовидна, пирамидална. Иглолистните тис и кипарис също се повлияват благотворно от тази дейност. Короната на бялата акация и козята върба издържат на всякакви шикозни прически. Те понасят отлично голямо количество цвят и дори когато короната им се намали чувствително не губят своята представителност. Подрязването на бялата акация става много лесно, за предпочитане в първите дни на пролетта. Младите леторасти без проблем ще прикрият несъвършенствата в короната, причинени от зимните студове или предишни резитби. Идеална за малки дворове е акация Umbraculifera, чиято кълбовидна корона без подрязване достига до 5м. в диаметър.


Бялата акация понася и по-радикални резитби.    Източник: www.khalling.livejournal.com

Съществуват три вида резитбипри засаждане, за оформяне на короната и за съхранение. При първият вид, след засаждане се орязва половината от наземната част. Оформянето на короната се извършва когато дръвчетата са все още млади. Премахват се част от периферните клони и короната се прорежда в средната част, с цел да се осигури проникването на светлина и въздух. Страничните клони на декоративните дървесни видове се орязват с 1/3. Орехът, дъбът, дивият кестен и тополата не се нуждаят от резитба, така само ще развалите естествената им красота. Резитбата за съхранение оказва най-силно влияние върху декоративния вид на дърветата.

Методите за рязане са дваподрязване (отстраняване на връхните пъпки, с цел да се насърчи развитието на страничните и да се сгъсти короната) и прореждане (премахване на цели клони). Важно е рязането да се извършва по правилния начин, за да може да подейства благотворно на растенията.

  • Реже се под лек наклон, като горният ръб на отрязаното е малко над пъпката;
  • Големите клони се отрязват на два пъти (отгоре и отдолу), за да не се пречупват;
  • Отрязаните участъци се намазват с градинарски мехлем, който стимулира зарастването;


Редовната инспекция на големите дървета е важна дейност, която има за цел профилактично проследяване на състоянието на дървото за набези от различни животни и условията за поява на болести. Когато се установи наличието на заболявания, които не би могло да се излекуват, се извършва т.нар. санитарна сеч. Това включва отстраняването на заболели клони или дори цели дървета, с цел спиране на болестите. В хода на това мероприятие се извършва също обстойна ревизия и лечение на механични наранявания и запечатване на хралупи. При стари или мъртви дървета при изгниване или други физиологични процеси се формират естествени дупки, които животните изкуствено разширяват. Хралупите в дърветата могат да послужат за убежище на пернатите - сови, кълвачи, бухали, а също и на различни видове гризачи и влечуги. Допълнителни причини за формирането на хралупи са природните стихии – вятър, дъжд, огън, гръмотевици и въздействието на термити, бактерии и гъби.

Важно: Натрупванията от сняг, силните ветрове и наличието на изсъхнали клони на практика прави дърветата опасни за живота на обитателите и изисква спешна намеса за елиминиране на опасността от неочаквано прекършване и падане.

Кореновата система налага мерки за сигурност
Корените продължават растежа си през целия живот на растението, а на всеки вид съответства различна коренова структура. Разпростирането на корените става минимум върху площта, представляваща проекция на короната на дървото върху терена. Растението разполага своите корени радиално, с цел да усвои необходимото количество хранителни вещества и кислород от повърхностния слой на почвата. Хоризонталното вкопаване на корените служи за здравото закрепване на дървото в почвата и увеличаване на устойчивостта му при екстремни условия (бури и силни ветрове, натрупвания от сняг и др.) Кореновата система може да бъде осева, клонеста, нишковидна, дълбока или плитка. Познанията в тази област ще ви бъдат полезни при избора и отглеждането на дървета в двора.


Тополите имат крехка дървесина и плитка коренова система.    Източник: www.pixabay.com

Широколистните дървета имат по-разклонена коренова структура от иглолистните. В близост до сгради не трябва да се засаждат дървета с плитка коренова система и видове с крехка дървесина. С подобни характеристики са всички иглолистни, брезата и някой разновидности на явора. Когато остареят, дърветата с плитка коренова система стават крайно неустойчиви на силни ветрове, поради което е добре да се засадят далеч от къщата, за да не паднат неочаквано по време на буря. Дървесината на тополите е изключително крехка. Особеното при това дърво е липсата на видими признаци за наличие на болести. Дори и при развитие на гниещи процеси кората му остава зелена. Изгнилите стволове могат да се прекършат при бурни ветрове и да се стоварят върху сградата или преминаващите, което прави тези дървета твърде опасни, ако за засадени в близо до сгради и зони с интензивен човекопоток. От друга страна тополите отделят голямо количество фитонциди (вещества, които прочистват въздуха и унищожават вредните микроорганизми), поради което все още се засаждат на някои места. Друго тяхно предимство е способността да се самозасяват и да израстват изключително бързо.

Към дърветата с мощна коренова система принадлежат дъб, орех, платан, бял бор и др. Ако сте решили да засадите такъв вид дърво в двора си, премислете добре всички предимства и недостатъци. Силно развитите корени след години могат да застрашат сериозно къщата и дворните съоръжения, затова ги засадете на голямо разстояние от преградни зидове, басейни и изкуствени езера. Съществува риск корените да пробият стените на водоемите. Подобни дървесни видове се засаждат на разстояние поне 10 метра от къщата.

Последните изследвания в сферата на растителната невробиология сочат, че растенията също имат памет, която най-вероятно е съсредоточена в кореновия апарат. Установено е например, че ако едно растение се отглежда в условията на воден дефицит през първите пет години от живота си, то “запомня” това и с годините преживява по-добре сухите периоди.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари