Натурални БИО бои за интериора

За разлика от бои и лакове на петролна основа, които се базират на една единствена суровина, растенията ни предлагат цяла гама разнообразни и устойчиви суровини.
15.05.2016
Константин Димов
838
интериор, бои, растения, био бои
Драконово дърво от Сокотра.
Източник: www.bg.wikipedia.org

Драконова кръв, шеллак, карнаубски восък, редом с ленено масло и смола от лиственица, влизат в състава на бои, лакове и др. продукти за освежаване на дома.

За разлика от монотонните бои и лакове на петролна основа, които се базират на една единствена суровина, растенията ни предлагат цяла гама разнообразни, устойчиви и постоянно обновяващи се суровини.
Тези бои и вещества идват от живата биосфера, която има нужда единствено от слънчева енергия, вода и въглероден диоксид за тяхното производство. Някои от тези вещества като индигото например, са много популярни, други - направо непознати, а трети дори имат интересни истории за тяхното откриване и използване.

Това не са анонимни химикали, а вещества, които ни разказват много за себе си. Имайки предвид, че синтетичната химия съществува само отпреди 150 г., предлагаме някои позабравени природни класики (вещества), които влизат в състава на бои, лакове и др. продукти за освежаване на дома.

Натурални БИО бои:

Ленено масло
Семената на маслодайния лен се събират през май. От тях се получава лененото масло чрез щадящи методи, т.е. чрез т.нар. студено пресоване. При ниско налягане се минава през преса и се достигат температури от максимум 40С при които се извлича суровината. Иначе при по-високи температури биха се разтворили и други съставни вещества на растението, което би намалило качеството на маслото. Студено пресованите масла са най-ценни и най-скъпи.

В боите лененото масло се цени много заради своите превъзходни технически и физически качества. То придава блясък, еластичност, подобрява способността на боята за проникване, а също така има качества, които регулират влагата и съвкупността от всичко изброено го прави едно идеално свързващо вещество. То се  използва предимно в лакове. Боите с ленено масло проникват дълбоко в дървесината и по-този начин действат силно импрегниращо. От лененото масло могат да се добиват естествени мастни киселини, които помагат пимгентите да се намокрят. То е незаменима суровина за естествени бои и линолеум, за производството на маслени бои, които използват художниците.

Смола от лиственица
За предимствата на екологичният материал - европейска лиственица, вече сме ви разказвали. От хилядолетия тя е предпочитан строителен материал, а в наше време търсенето й е голямо - от строителство на къщи, кораби, огради, облицовки, мебели, пелети до луксозни стоки като яхти и джакузита.

В ствола на европейската лиственица се събират големи количества смола. Тя се добива във времето от май до септември. Всичко се прави много щадящо за дърветата като се използват дървета на възраст от 80 до 120 години, и на които им предстои в рамките на следващите 10-15 год. да бъдат така или иначе отсечени. Кората се пробива, и от един ствол в рамките на 6 -14 год. се извлича  смола от 3 до 7 пъти. В първите години добивът е най-висок. Цветът на смолата също е различен. Той варира от бял през жълт до зелен. Смолата се пресява, пречиства чрез дестилация на водна пара и след допълнително филтриране от смолата се извлича терпентина. Терпентинът е бистра жълтеникаво- зелена течност с ароматна миризма. Балсамът от смолата на лиственицата има специални свойства и това го прави висококачествена природна  суровина за много технически сфери. Той е особено подходящ въз основа на своята трайна еластичност и лепкавост, особено за производството на еластични лакови, които трябва да останат гъвкави като например лакове за кожа. При боите се използва като свързващо вещество.

Шеллак
Дали за  реставрация или поддръжка на мебели, или в медицината, или пък за грамофонните плочи, произвеждани от 1900г. до 1960г., веществото шеллак се добива от изпражненията на женската гумена въшка. Тя живее по лаковото дърво, след това пробива кората му и всмуква смола, която като премине през вътрешността й излиза като изпражнения. Те са на цвят характерно оранжево до светложълт. Така че шеллакът е смола, която има отчасти животински, отчасти растителен произход. Има и тъмночервен, рубинен шеллак, а също и лимонен шеллак, и много други видове. Светлият шеллак е най-подходящ за производството на бои и лаковата индустрия. Един килограм шеллак се добива от изхожданията на повече от 300 хил. гумени въшки.
Благодарение на този лак мебели и музикални инструменти се предпазват, тъй като тяхната повърхност се уплътнява по естествен начин. При дървообработката лакът е много добър заместител на лаковете, съдържащи петрол. Шеллакът е добре разградима биологична суровина.

Драконова кръв 
Сокотра е остров в Северозападния Индийски океан и е родина на драконовото дърво (Dracaena cinnabari), за което се счита, че е възникнало още през периода креда. Червената смола на драконовото дърво бива наречена още драконова кръв и се използва като оцветител и като суровина и политура. Смолата се добива от ствола. Драконовата кръв, която идва предимно от Индия и Индонезия се използва за байцване. Цветният байц от драконова кръв и алкохол служи за цветното оформяне на дърво. Също така се използва при производството на маси, цигулки и тяхното реставриране за лакове, цветови смеси и получаване на цветови тон.

Восък от дървото на мъдростта
В наши дни ценния карнаубски восък от бразилската палма "Каранауба" преживява истински ренесанс. Радва се на все по-голяма популярност, тъй като този восък има много широка употреба и е лишен от всякакви ароматни вещества (неутрален на мирис). Той придава плътност и блясък на мехлеми, кремове, червила, а също се среща в таблетки и дражета, както и във восъци, предназначени за мебели и под. Използва се восъкът на младите палмови листенца, който е  на цвят от светложълтеникав до зелен. Карнаубският восък се използва като растителен восък за под, препарати за поддръжка на под, а също и политура за мебели. Той подсилва всички меки восъци със своята особена здравина и твърдост. Мебелите и подът получават един прекрасен блясък. 

+3
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари