Тенденции при спалните

Съвременните тенденции при обзавеждането на спални предоставят широк спектър от варианти, чрез които бихте могли да изразите собствения си вкус по отношение на стил и комфорт.
28.12.2018
Екатерина Бонева
1985
интериор, мебели, спални
Актуални са лаконичният дизайн и умерената декорация
Източник: www.glass-studio.bg

Спалнята е едно от специалните помещения в дома. В живота си прекарваме една трета в сън и затова е важно да обзаведем това пространство с нужното внимание. Когато става въпрос за дизайна на този любим кът за почивка и уединение е трудно да се придържате към всички правила. За щастие, съвременните тенденции при обзавеждането на спални предоставят широк спектър от варианти, чрез които бихте могли да изразите собствения си вкус по отношение на стил и комфорт. Важно е преди всичко да превърнете това място в уютна зона за спасение от напрегнатото ежедневие. Ето и някои основни направления при тенденциите за обзавеждане на спални.

Негово Величество Леглото 
Не случайно казват, че животът е по-хубав и лесен, когато си се наспал добре. Функционалното легло и удобният матрак са приоритет на всяка спалня. Разнообразието от легла, проектирани в различни интериорни стилове е наистина огромно.

Леглото - главният герой във всяка спалня www.evesteps.com

Хит на пазара са тапицираните легла с високи, стигащи почти до тавана табли, общити с мека текстилна или кожена тапицерия. Обикновено представляват класическа конструкция от легло на четири крака, чийто дървени части са тапицирани с кожа или плат. По желание на клиента може да се изработят с повдигащ механизъм, така че пространството под матрака да се използва като ракла. Моделът е изключително подходящ за големи и малки спални помещения, тъй като се предлага в различни модели.

Боксспринг леглата също са хитова тенденция. Конструкцията им се състои от стабилна дървена основа (кутия с матрак) и горен матрак с високо качество и ниво на комфорт. Характерната за този вид легла конструкция осигурява несравнимо удобство по време на почивка и сън. Скъпите модели разполагат с два отделни матрака и моторна функция за промяна на височината. По този начин се решава проблема с по-тежкия партньор, под който матракът се вдлъбва и принуждава другия да спи в неудобна поза.

Актуални са тапицираните спални www.glass-studio.bg

Привържениците на аристократичния интериор със сигурност биха заложили на френското легло, чиято визия и конструкция придават царствен облик на обстановката. Този вид легла притежават изключително стабилна, изработена от масивно дърво конструкция, която е изцяло облечена в текстилна или кожена тапицерия. На преден план в дизайна изпъква високата табла, ефектно прошита в различни геометричин форми.

Модерни са също спалните в хай-тек стил, в чиито дизайн преобладават нестандартните форми и лъскавите повърхности. Най-често се изработват с ниска конструкция, която не лежи на крака, а на специален подиум. Характерни при тях са констрастните цветове и ясно изразените линии. Ултрамодерната визия много често е подчертана от вградено осветление в таблите. Леглата в такъв стил са предпочитан вариант за повечето тийнейджъри.


Спалнята в хай-тек тил.    Източник: www.theviphouse.ru

На фокус - функционалност и комфорт
Несъмнено главният герой в обзавеждането на една спалня е леглото. Това съвсем не означава да пренебрегнете останалата част от мебелировката. Модерният дизайн на спалнята залага на практичната мебел с функции за съхранение. Удачно би било да ограничите избора си до семпли нощни шкафчета, компактен скрин и гардероб, място за разкрасяване и не на последно място удобен стол, фотьойл или пейка, които да разположите съобразно размерите на помещението. Много актуални в момента са необичайните нощни шкафчета с нестндартна форма и визия и тези със състарен ефект. Те разчупват линията на дизайна и подчертават красотата на спалнята. Във всяка спалня трябва да има огледало. То може да е окачено на стената, свободно стоящо или пък да е част от изискана тоалетка. Огледалата с масивни рамки в бяло, черно, златно и сребристо са отново на мода. Те придават разкош на цялото помещение и тежест на интериора.


Уют и топлина в минималистичен стил.    Източник: www.glass-studio.bg

Актуалните стилове
Неувяхващата класика и популярните стилови направления, като минимализъм, лофт, шаби шик, еко стил и хай-тек и тази година са вдъхновение за дизайнерите. Залага се на функционални елементи и умерена декорация. Смесицата от естествени и екологични материали, изразяващи връзката ни с природата е с подчертано въздействие. Пространството и осветлението са главни фактори, като се разчита на няколко различни кръгове осветление – основно, декоративно и работно. 

Модерните цветове
Модерната цветова палитра варира в бяло, черно, сиво и новите неутрални цветове сиво-зелено, сиво-синьо, опушено розово, тревисто и борово зелено. Умелото съчетание от благородно сини, сиви и тюркоазени нюанси е предпочитан вариант за много дизайнери. Топлата гама присъства в лимонено жълто, оранжево и бордо. Топлите дървесни цветове също са на почит. 

На фокус - функционалност и комфорт www.glass-studio.bg

Оригинален мотив от съвременния интериор са ръкоделията, старинните бижута и антикварните предмети. С тях ще придадете нов живот на стените, декоративните ниши, а защо не и тавани?

Автор: Екатерина Бонева

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари