Тенденции при килимите в интериора на дома

В последните години производителите в този бранш не спират да инвестират в иновативни проекти, базирани на функционалност, безопасност, екологичност и стилен дизайн в различен ценови диапазон.
04.02.2021
Екатерина Бонева
3051
килими, ръчно тъкани килими, настилки за под
Килимът през 2021 година - начин за себеизразяване
Източник: Декотекс, www.decotex.org

Модерният килим отдавна не е просто безличен фон в интериора. Днес нито дизайнерите, нито клиентите проявяват интерес към килим, който е просто красив и изпълнява функциите си. Такъв елемент от декора трябва да носи специфично послание и да „разказва“ история. В последните години производителите в този бранш не спират да инвестират в иновативни проекти, базирани на функционалност, безопасност, екологичност и стилен дизайн в различен ценови диапазон. За да вдъхновим Вашата следваща интериорна промяна и да подпомогнем избора Ви на килим, ще представим актуалните тенденции в тази насока, по отношение на материали, цветове, шарки и десени и популярни модели.

Ключови акценти при килимите
Новостите при килимите тази година се базират на критериите за екологичност, себеизразяване, носталгия към миналото и усещане за комфорт и практичност. Наред с материалите от естествен произход, като вълна, памук, коприна се влагат и рециклирани такива – сизал и юта. Килимите с изрязани контури и различна височина на нишките продължават да будят изключителен интерес сред потребители и дизайнери. Декоративният релеф на фигурите създава усещане за разкош и подчертава модерното излъчване на килима. Фабрично състарената визия, при която ефектът се постига чрез специална техника на боядисване ще е хит тази година.


Килимите с фабрично състарена визия са актуални тази година    Източник: Декотекс, www.decotex.org

Актуалните текстури
Килимите с къси влакна изместват така популярната през последните години текстура тип шаги. Те са евтин и елегантен начин за създаване на уютен и многослоен вид на подовата настилка в дома, а дизайнерите все по-често ги проектират по формулата килим върху килим, като начин за оформяне на колоритни акценти и зониране на пространства. Килимите тип „фризе“ са още един акцент на тазгодишните тенденции. Плътната им усукана конструкция гарантира издръжливост и здравина. Текстурата им в много отношения наподобява шаги версията, но в по-изискан и по-кокетен вариант. Килимите от плюшени нишки запазват своята актуалност и тази година. Те се считат за продукт от висок клас и се характеризират с много висока износоустойчивост. Плътната им конструкция и елегантният външен вид ги правят идеални за всекидневната или спалнята.

Актуалните десени
Гореща тенденция остават креативните геометрични дизайни - марокански орнаменти, фигури, създаващи ефект на оптическа илюзия и всякакви мотиви тип рибена кост.

 
Ръчно тъкани килими Мечта, 100% вълна, изработват се по поръчка     Източник: Декотекс, www.decotex.org

Макар и променяйки позицията си в класацията на актуалните трендове, флоралните шарки никога няма да напуснат сцената на модерния интериор. Оформят се предпочитания към сложните флорални дизайни и тези с по-дръзко изявление. Килимите с животински принтове ще продължат да внасят екзотика в модерните домове. Те имат свойството да създават динамика на пространството и съвсем ново усещане за атмосфера. Пъзелообразните десени и тези, наподобяващи визията на керамичните и каменни настилки са още един ключов тренд при килимите.


Геометричните дизайни създават вдъхновяващ интериор      Източник: Декотекс, www.decotex.org

Актуалната цветова палитра
На мода са светло- и тъмносивите килими, „прорязани“ от фини описващи жилки в синьо, оранж и смарагд. Шикозната им модерна визия задава тон за съвременните пространства, създавайки неутрален фон за комбинация с почти всеки цвят. Многоцветните килими и тези с преливащи в стил омбра ефект цветове, ще създадат ярък акцент в интериора. С тях обаче, трябва да се действа умерено и да се проектират по-скоро като малки цветни композиции в отделни кътчета от дома.

Килимите в сиво и синьо - актуална тенденция тази година      Източник: www.mariacapaz.pt

По отношение на големината и формата, тук предпочитанията се определят според концепцията на интериора и квадратурата на помещенията. Позабравените и считани за демоде килими от стена до стена отново са на мода. Те придават усещане за лукс и разкош, а усещането за мекота създават неподражаем комфорт. Дизайнерите ги използват като фон за поставяне на по-малки килимчета при оформяне на балансирно и добре проектирано пространство.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари