Тенденции при килимите през 2019

Килимите могат да са истински поизведения на изкуството, да въвеждат хармония в цветовата композиция на интериора или да бъдат деликатен акцент на дома.
04.02.2019
Екатерина Бонева
3453
интериор, килим, ръчно тъкани килими, подовни настилки
Ръчно изработените килими са предпочитан елемент от дизайнерите.
Източник: Декотекс, www.decotex.org

Подовите настилки могат да се превърнат в ключов аспект на Вашия интериор, особено ако са подбрани в подходящите форми, цветове и материи. Всяка важна промяна започва със стабилна основа – ето защо започнете с килимите. Те са уникален инструмент, който с лекота преобразява облика на една стая. Симбиозата от багри и тъкани задава основния тон на декора и оптически пренарежда пространството. Ако ви предстои да закупувате килим, вероятно сте изправени пред сложна дилема. Затова нека надникнем в света на актуалните дизайнерски предложения в тази насока.

Компилации от цветове
Килимите могат да са истински поизведения на изкуството, да въвеждат хармония в цветовата композиция на интериора или да бъдат деликатен акцент на дома. Ето и най-ярките трендове в цветови план.


Килим, напомнящ разтопен сладолед.    Източник: www.decotex.org

"Разтопен сладолед"
Сладката метафора е може би най-точното определение за този вид килими. Забавната игра на преливащи един в друг цветове неочаквано завладя последните изложения на килими. На мода е изявеното присъствие на ярките цветове с подчертано закачлив аспект. Ключът към правилния подбор на такъв килим е да балансирате стилово мебелировката към нюансите. Диван или маса със семпла структура и ярки тонове са идеално начало. Най-хубавото от всичко е, че цветовете са фини и едновременно с това изразителни, така че да балансират интериорния план в точната пропорция. 

Контраст и хармония – тъмен под, светъл килим
Това е прекрасен начин да накарате килимът да изпъкне на фона на подовата настилка. По този начин двата елемента взаимно се подчертават и допълват. Какви цветове ще изберете зависи само от Вас. Спазвайте единствено условието за контраст. Ако подът е тъмен, заложете на светъл килим и обратното. Съчетайте цвета му с избран детайл от интериора, например пердетата или дивана. Ако в стаята са комбинирани няколко отчетливи цвята, изберете този, който най-много Ви допада и поставете килим в същата тоналност.


Колекция Гео - геометричните елементи създават акцент в интериор.    Източник: www.decotex.org

Геометрия в цветове

Тези килими може би никога няма да излязат от мода. Геометричните елементи създават акцент в едно помещение, благодарение на интригуващи съчетания от линии и форми. Тъмните килими с геометричен модел в контрастен цвят запазват своята актуалност. Интегрирането на златни и сребристи елементи в пастелните композиции също печели популярност. Тази година очаквайте по-смели дизайни с оживени и колоритни модели. 


Ръчно тъкан килим "Хармония".    Източник: www.decotex.org

Земни тонове

Килимите в неутралната природна палитра са сигурен залог, тъй като се съчетават еднакво добре с всеки стил - от традиционния до еклектичния. Те се придържат към вълнуващото ретро усещане – богатите теракотени нюанси, дървесно-кафявите и пастелно зелени тонове в комбинация с есенно оранжево и приглушено червено придават уют и очарование на всяка обстановка. Тази година килимите с такъв дизайн ще съживят пространството на необичайни за това места като банята, коридора и дори терасата. И това никак не бива да ни изненадва - наред с тенденциите в екстериорната мебел, беше въпрос на време килимът да „излезе“ от закритите пространства на дома. 


Животинските принтове - нестихваща популярност.    Източник: www.nuloom.com

Животинските принтове отново са тук

Основният фактор за нестихващата популярност на килимите с животински принтове е тяхната неутралност. Вписват се оригинално във всякаква цветова схема, позволявайки всевъзможни комбинации. Важно условие при избора на такъв килим е да съобразите щампите с цвета на останалите мебели. Ако в интериора преобладават черно и бяло, заложете на принт "зебра" или просто изберете килим на райета, които са доста популярни тази година. В случай, че в декора се съчетават пастелни нюанси, би било подходящо да изберете тигрова или леопардова шарка. Килимът с животински принт ще продиктува напластяването на цветовете в посока от пода към тавана и ще отдалечи вниманието от някои архитектурни несъвършенства на стаята. Един от най-актуалните фигурални мотиви е този на антилопа. Всички цветове в комбинация с тази краска ще бъдат актуални за 2019г.

Цвят деним
Съчетанията с цвят индиго внасят драматизъм, мистерия и загадъчност в интериора. Очертават се като тенденция навсякъде, дори и при килимите. За да не изглежда пространството прекалено тъмно, изберете комбинации с бяло или други светли тонове. 


Ръчно тъкан килим "Кашмир".    Източник: www.decotex.org

Кои са актуалните материи?
Материалът, от който се изработва един килим определя визията, допира, продължителната употреба и неговата поддръжка. Имайте предвид също, че плетката на килима може изцяло да промени крайното усещане на килима. Неписано правило е, че килими с къса нишка няма да се усещат толкова меки, колкото килими с дълга нишка, но пък ще бъдат по-дълготрайни с редовна поддръжка. Килимите от памук, вълна, акрил и полиестер ще запазят своята актуалност и през 2019г. Изработките от коприна и естествена кожа също ще бъдат популярни. Все по-модерни са водоустойчивите килими за екстериорна употреба, а също и тези от рециклирани материали. Ръчно изработените килими не са по джоба на всеки, но определено са предпочитан елемент от дизайнерите, не само защото се изработват по точно зададени размери, но и защото на тях се гледа като дългосрочна инвестиция.


Ръчно тъкан килим "Гоблен".    Източник: www.decotex.org

Все пак е важно да изберете килим според собствените Ви нужди. Естествените материали и най-вече килимите от вълна са добър избор, ако искате висококачествен килим с вечна визия. От друга страна, килимите от синтетични материали Ви предлагат по-ниски цени и разнообразие от десени. Ако ще бъде подложен на тежка употреба, насочете се към устойчивите синтетичните тъкани като полиестер или полипропилен. Ако килимът ще се използва в помещение с висока влажност, изберете синтетичен материал, устойчив срещу мухъл, като акрил.

Важно за влакното на килима

  • Влакното на килима зависи от плътността на нишката. Тя от своя страна е пряко свързана с височината - плосък килим (късо влакно) или шаги (дълго влакно). Измерването на височината на нишката се прави от повърхността на килима до неговия гръб. 
  • Отчитайте височината на влакното – тя  се различава от около 6 до 50 мм, като при някои килими тип шаги може да са и по-дълги.
  • По-плътно не означава по добро - плътността на влакното не е определяща за качеството на килима. Най-луксозните килими са с много фино и тънко влакно. За натоварени помещения обаче, килимът с по-плътно влакно може да се окаже по-подходящ и издържлив.
  • По-късо означава по-здраво - по правило по-нисковлакнестите килими са много издържливи във времето. В допълнение към това лесно се поддържат и почистват с прахосмукачка.
  • Факторът мебели – килимите с дълги влакна може да имат меко и луксозно усещане, но те са и по-податливи на смачкване. Под напора на масивната маса или мека мебел лесно се оформят дълготрайни вдлъбнатини. 
Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари