Тенденции при пердетата през 2021 година

Стилните пердета и завеси не само допълват избрания стил – те внасят хармония и обем в пространството, и ако се подберат правилно, дори могат радикално да променят концепцията на дизайна.
17.12.2020
Екатерина Бонева
7339
интериор, завеси, пердета, платове
Флорални интериори - колекция Мауи
Източник: Студио 79, www.studio79.bg Снимка: Prestigious textile

Пердетата са важен компонент от дизайна на всяка стая. Освен функционална, те играят и чисто декоративна роля в интериора. Огромното разнообразие от цветове и материи дава възможност за проектиране на уютна и приветлива атмосфера, създавайки усещане за цялостно обновление на помещението. Стилните пердета не само допълват избрания стил – те внасят хармония и обем в пространството и ако се подберат правилно, дори могат радикално да променят концепцията на дизайна. Актуалните модели и комбинации пресъздават вибрациите на модерното съвремие, базирайки се на идеята за простота и практичност.

 
Интериори в неутрални цветове     Снимка 1: FR-One                     Снимка 2:  www.studio79.bg  

Основна тенденция при пердетата
Основната тенденция при декориране на пердетата е личната индивидуалност. Винаги декорирайте дома си, според Вашия стил и усещане. Домът е отражение на нашата душевност и като такъв, неминуемо трбва да е близък до нас.  Какъвто и да е стилът Ви, то той ще бъде пречупен през съвременните тенденции на платовете, които се предлагат на пазара и ще получи своето обновление. Съвременните пердета са със семпли дизайни и умерена декорация. Сред актуалните тъкани се открояват памук, полиестер и комбинацията помежду им. Комбинирането на тънки и по-плътни материи винаги е бил предпочитан вариант за декорация на прозорците.

Земни тонове и приглушени нюанси – новите актуални цветове

Според американският Институт по цветове Pantone, цветовете за 2021 година са - PANTONE 13-0647 Illuminating - жизнено жълто и PANTONE 17-5104 Ultimate Grey - неутрално сиво. Ние приветстваме избора им! Тези цветове се съчетават прекрасно както помежду си, така и поотделно с останалите цветове. Сивият цвят е новия неутрален. Заедно с палитрата на бежовите нюанси, те създават чудесна основа на всеки интериор, който лесно да се декорира и променя с времето.

Цветовете на 2021 година  - жизнено жълто и неутрално сиво     Източник: www.studio79.bg

За тези, които обичат спокойната атмосфера, без акцентиращи цветове, могат да използват успокояващи земни тонове. Модните неутрални цветове служат за основа на отлични цветови комбинации с модерните тонове и могат да се комбинират, ако все пак пожелаете леки акценти.

 
Неутралните тонове - колекция Отражение    Източник: www.studio79.bg     Снимка: Prestigious textile

Модели и стилистични направления
Стилистичните направления на модерните завеси за следващата година са разнообразни и сред многото вариации на цветови нюанси, текстури, тъкани, декоративни материали и дизайнерски идеи, със сигурност ще откриете перфектните варианти, според избрания дизайн.  Естествените материи при платовете за  завеси – памук, лен, коприна ги превръщат в модерна екологична алтернатива. Различните материали и цветове пропускат в различна степен светлината, което дава възможност за индивидуални решения за всяка стая.

Ако трябва да кажем кое е водещото направление в декорирането на пердетата, то на първо място  остават чистите материи. Дюсовите (едноцветни) платове, изчистени от щампи и шарки са предпочитани, когато създавате съвременни или модерни интериори. Тези материи създават една елегантност и допълнителен лукс в интериора, като уютността и уединението са гарантирани. Предпочитани цветове са бежовите гами, сиво, графит, тюркоаз.

Интериор в неутралната гама    Източник: www.studio79.bg

На второ място са пъстрите платове. Жакардови цветни материи, щамповани памучни платове или полиестерни такива - изборът е голям. Визията на пердетата зависи от личните предпочитания и напасване с интериора. Флорален интериор - колекция Разцвет     Източник: www.studio79.bg   Снимка: Prestigious textile

Като най-разпространените са флоралните мотиви. Цветята в интериорния текстил – завеси и дамаски, са най-лесния начин да оживите един интериор, дори да нямате пари за други декорации. Те са уникален, съвременен начин за създаване на великолепен дом. Флоралните мотиви не принадлежат само на един стил и чудесно се вписват във всеки интериор.


Важно е да се отбележи, че стилът на завесите има отношение към общия стил, който избирате за помещението и трябва хармонично да кореспондира с него. Също толкова важно е да вземете предвид големината и изложението на стаята, количеството мебели и не на последно място – нейното предназначение.


Статията е подготвена с любезното съдействие на Мариела Дафовска, Управител на Студио 79.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари