Лигуструм, или великолепието на живия плет

Първоначално храстът има нужда от много вода, затова не трябва да се засажда в пика на лятото
15.09.2015
Светлана Желева
16551
озеленяване, жив плет, ландшафт, ligustrum, сортове лигуструм.
Лигуструмът е предпочитан за жив плет.
Източник: www.xn--grndienst-r9a.de

Лигиструмът (Ligustrum Vulgaris) е  издръжлив и лесно приспособяващ се широколистен храст за жив плет, който стига височина от 2 до 3 метра. Той расте бързо и гъсто се разклонява (сравнен с другите видове жив плет). Някои експерти по ландшафт не скъпят суперлативи за него и го наричат „идеалното” растение за жива ограда. В немското пространство е познат още „синорна върба”, тъй като храстът е точно толкова здрав, колкото и върбата, посочва специализираният сайт: www.t-online.de. Всъщност, регенерацията на това растение става много бързо и се налагат само 2-3 подрязвания годишно. 


Лигуструмът е непретенциозен към мястото и почвата, където да се засади, и на практика той може да вирее почти навсякъде. Храстът е любимец на птичките, които са привлечени от неговите черни плодчета, които обаче са отровни за хората. Ето защо в някои райони той е познат под името ” обикновено птиче грозде”. Вечнозеленият храст държи далеч от дома любопитните хорски погледи, включително и през зимата. Неговите клончета образуват гъста мрежа, подобно на обикновения бук (Fagus sylvatica) и на обикновения габър (Carpinus betulus). 


Често се прибягва до издържащия през зимата сорт ”Atrovirens”.
Той запазва голяма част от своята зелена корона и през студените месеци на годината, а през пролетта образува хубавите нови листенца. Градинарите обичат също така и вида Ligustrum ovalifolium, заради тъмнозелените и блещукащите му листа. При по-мек климат, той запазва своите листа и през зимата. Експертите по ландщафна архитектура съветват още да се купуват различни сортове лигуструм. 


Който иска да го засажда, трябва да си го набави още в началото на есента - октомври е най-доброто време, макар че може да го оставите и за през пролетта, като най-късно през април той трябва вече да е в почвата. Храстът се предлага от разсадниците и строителните хипермаркети с оголени корени. Много сортове могат да се поръчат и он-лайн. Лигуструмът се предлага с височина около 80 см. Издръжливият сорт ”Atrovirens” е малко по-скъп, но се числи към изгодните живи плетове. Първоначално храстът има нужда от много вода, затова не трябва да се засажда в пика на лятото. В класическия случай е добре да изчакате поредния дъжд. 
Растението трябва да се полива само при екстремна суша. 


Как се прави жив плет?
На метър плет от лигуструм не трябва да стоят повече от 3 растения и едно разстояние от 30 см между тях. Първоначално сложете растения, високи до 1 м, тъй като плетът става много скоро и ще скрива дома. За младите растения се копае ров 40 см/40 см( дълбочина – широчина). Който се чувства неуверен, да опъне една предварителна връв, така ще си гарантира праволинейност на живия плет.


Когато е готов, го подрязвайте силно.
С подрязването може да се започне още преди първото покарване през ранна пролет. Лигуструмът се счита за особено издръжлив на подрязване и живият плет се оформя идеално. Отрязаните места покарват и се налага втора ”сеч”- например през юни. В началото дори е необходимо по-често подкастряне, за да се стимулира растежа на живия плет. Така ще го разширите. Живият плет от лигуструм може много лесно да бъде разширен. Поставате отрязаните  клончета във вода, но те трябва да са с дължина 20 см. Покрийте ги с фолио и след няколко месеца ще можете да ги засадите.


Докато растението не е още силно разклонено, подрязвайте те го на разстоянието между 30-50 см. Така се постига плътност на храста и в долната му част. Ако растението не е достатъчно разклонено, то процесът може да направлявате през броя на подкастранията.

+6
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари