Разгъната площ

Едно преустройство на студио в Манхатън, Ню Йорк, разпростиращо се на цели 37.2 кв. м - достатъчно за мебели, но малко за архитектура.
14.12.2014
арх. Евелина Цветкова
1956
интериор, дизайн, архитектура, преустройство, интериорен дизайн
Кухненските принадлежности са прибрани на рафтове от неръждаема стомана.
Източник: Снимки: Alan Tansey

проект: Michael Chen, Kari Anderson,  Normal Projects
снимки: Alan Tansey


Клиентът е необвързан млад мъж, който обича гостите и свободното време и му се налага да работи понякога вкъщи.
Предизвикателството на задачата е успешното комбиниране на всички качества на по-голямото пространство, предоставящо място за работа, отдих и забавления в размерите на компактен апартамент тип студио. Вместо обичайния подход, при който площите се разделят на още по-малки индивидуални "стаи", архитектите от normalprojects прилагат стратегия на максимална компактност и гъвкавост.


"Шкаф", направен по поръчка. Снимки: Alan Tansey

Всичко се постига с един единствен, голям, син и монтиран на стената "шкаф", направен по поръчка. В него са "прибрани" типичните за един по-голям апартамент - легло, нощна маса, дрешник, домашен кабинет, библиотека, кухненски шкафове и по-голямата част от осветлението. Когато всичко това се скатае в тази интересна мебел, освободеното пространство е подобно на манхатънските лофтове - просторно и светло.


Освободеното пространство е подобно на манхатънските лофтове - просторно и светло.    Снимки: Alan Tansey

Интериорните площи в апартамента могат да бъдат увеличавани и напасвани чрез преконфигурираща се комбинация от врати и панели, перфорирани или не,  които се плъзгат, отварят и затварят около определени оси. Така се създават индивидуалните пространства, които  се трансформират според различни нужди - могат да бъдат уединени или с по-отворен харакер. Обемът на синия "шкаф" се разделя от алуминиеви пръчки, вградени в повърхността. Широчината на тези елементи варира в зависитмост от височината на тялото в различни позиции, създавайки дръжки и ръкохватки, с които дискретно се хореографират движеният и функциите му.


Кътът за спане - част от мултифункционалния шкаф. Снимки: Alan Tansey

Осветлението е скрито в горната част на мултифункционалната мебел и осигурява равномерно разпеделение на светлината без видими тела и инсталации. Кухненските потребности са прибрани на рафтове от неръждаема стомана и скрити зад плъзгащ се червен панел. 


Ето как чрез малко хитрина и много дизайн архитектите успяват да докажат, че не винаги малките площи са лош вариант и трудни за приспособяване към индивидуалните нужди на клиента. 

+4
Автор: арх. Евелина Цветкова
Закони Нормативна база Коментари