Двуетажна къща с гледка към планината

Жилищната сграда е двуетажна със сутерен и е разположена в северната част на имота.
17.03.2020
Blueprint Architects
7257
къща, еднофамилна сграда, проекти къщи
Източник: Blueprint Architects

Еднофамилна къща с външен басейн
Проектант: Blueprint Architects 
Авторски колектив:
арх. Стоян Мирлев, арх. Илия Христов

Двуетажната къща е разположена в северната част на двора е ориентирана на югозапад и югоизток към Витоша. Главният вход е от югоизток, откъм съществуващата улица. 

На първия етаж са разположени зони „Ден“ и „Спорт и рекреация“. Светлата височина е 295 см. Освен главния вход са направени връзки към двора от всички помещения. Функционалната структура на първия етаж се състои от входно преддверие, разпределящо към вътрешното за сградата стълбище и към дневна част на това ниво. 

Визуализация: Blueprint Architects 

Дневната, трапезарията и кухнята представляват едно общо помещение, разделено на кътове. На югозапад към двора са предвидени плъзгащи витрини, за да може пространствата вън-вътре да бъдат обединени през летните месеци. Именно за тези периоди на югоизток е разположена и покрита външна трапезария с газово барбекю и малък кухненски плот. 

Преходно през дневната е достъпна зона „Спорт и рекреация“ в западната част на първия етаж. Чрез междинен коридор се влиза към фитнес, разположен към южния двор, сауна с душ, тоалетна, както и изход към двора при коридора за плуване на външния басейн. До стълбището на първия етаж има складово помещение, „мокро помещение“ със собствен изход към задния двор, на североизток.

Вторият етаж е с кота +3,20. Светлата височина на всички помещения е 295 см. На него са разположени 4 самостоятелни спални. Основната и най-голяма спалня в къщата е родителската спалня. Тя се намира в дъното на коридора и разполага с голяма тераса на югозапад с панорама към Витоша, както и с отделено гардеробно помещение. През гардеробното се влиза и в голяма баня, с вана и прозорец до нея, също с гледка към Витоша. Две от другите спални са разположени също на югозапад и също имат тераси. Четвъртата спалня е разположена на североизток. От коридора е достъпна лоджия, разположена на североизток към задния двор, с гледка към град София. Чрез лоджията и нейната голяма витрина коридорът е богато осветен. В него е предвидено и горно покривно осветление, чрез покривен прозорец, който ще се използва и за достъп до плоския покрив.


Визуализация: Blueprint Architects 

Сутеренът е съставен от две нива -2,60/-3,40. По-горното ниво е достъпно от стълбището през врата. На него са разположение коридор със стълбище, с 5 стъпала за по-долното ниво, гараж за 2 автомобила и склад към него, техническо помещение за газов котел и бойлер за БГВ, и техническо помещение за басейна, достъпно през другото техническо помещение. По-долното ниво, със светла височина 310 см, представлява голямо помещение от 80 м2 с функция на зала за събирания и/или домашно кино. В него е предвиден бар, самостоятелен склад и санитарен възел. 

Ситуационно решение:
Обектът е проектиран в имот с площ 933 кв.м. , в подножието на Витоша. Имотът е с лек наклон на североизток, като сградата е разположена в северната част на имота с цел максимален южен двор и панорама към планината. Денивелацията на имота се използва за минимален на наклон на автомобилната рампа. Пешеходният и автомобилния достъп към имота са откъм улицата на югоизток. Паркирането се осъществява в границите на имота, чрез рампа към подземен гараж за 2 автомобила, в сутерена.

Басейнът е разположен югозападно от сградата, като е осигурено максимално ослънчаване през целия ден. Формата му е Г-образна, като е предвиден 16 метров коридор за плуване. Предвидено е отопление на басейна през газовата инсталация на сградата.

Предвижда се изграждането на богато озеленяване с тревна, храстова и дървесна растителност.


Визуализация: Blueprint Architects 

Материали:
Външните ограждащи стени се изпълняват от тухли с d=25см, а вътрешните от единични тухли с d=12 см. Фасадата е изпълнена с вентилируема фасадна система с топлоизолация от каменна вата – 12 см. Дограмата е алуминиева, с прекъснат термомост. Сутеренът се изпълнява с изцяло стоманобетонови стени. Защитава се с ролонна битумна хидроизолация, топлоизолация XPS 5 см и кореноотблъскваща мембрана. След тях се изпълнява дренаж и обратен насип от трошен камък, уплътнен на пластове през 20 см. Хидроизолацията по сутеренните стени се вдига до 100 см по надземните стени. Покривът е плосък, като се предвижда поставянето на 20 см топлоизолация XPS, върху която ще се изпълни армирана замазка за наклон и ролонна хидроизолация в 2 пласта, като горният е с посипка, задигнати и обърнати по хоризонталната част на бордовете. Подобно се изпълнява и терасата на втори етаж, като върху хидроизолацията се поставя система на двоен под за тераси със настилка от плочи гранитогрес. Всички подове се изпълняват с твърда минерална вата върху стоманобетонната плоча и преди изравнителната замазка с цел ограничаване преминаването на ударен шум между помещенията. Изравнителната замазка се ограничава и по контура на помещенията от стените. Залата за събирания се шумоизолира по всички стени. Във всички бани и тоалетни, включително сауната, преди полагане на плочките на пода и стените се полага хидроизолационна обмазка по под и до 100 см по всички стени. В гаража настилката е шлайфан бетон, стените са измазани с вароциментова мазилка и гипсова шпакловка и латекс. Терасите на кота ±0,00 се изпълнява противохлъзгащ гранитогрес с наклон към озеленени площи.


Визуализация: Blueprint Architects 

Конструкция и инсталации
Конструкцията на сградата е стоманобетонна, комбинирана безгредова, с греди по периметъра и на специфични места. Покривът е плосък с бордове. Предвидени са за изграждане силова инсталация, осветление - вътрешно и фасадно, и слаботокова, мълниезащита и заземителна инсталация. 

Водопроводната инсталация е изградена от тръбни трасета, студена, топла и циркулационна вода. БГВ се осигурява посредством комбиниран бойлер – електричество и газ. Канализационната инсталация е изградена от безшумни канализационни тръби, в участъците на преминаване през къщата. Дъждовната вода от покриви и тераси се отвежда чрез вертикални водостоци пред равнината на фасадата.

Газовата инсталация на природен газ е с ниско налягане и захранва с гориво един брой стенен, водогреен котел за отоплението на сградата през зимните месеци и барбекюто към покритата външна трапезария. Отоплението ще става посредством централна отоплителна инсталация – радиатори и подово-лъчисто отопление. Подовото отопление е предвидено за дневната част на кота ±0,00, по стълбища и коридори. Охлаждане през лятото ще се осъществява чрез климатични системи. Всички външни климатични тела са разположени на покрива на сградата.

Приточно/смукателна общообменна, вентилационна инсталация чрез рекуператорен блок е предвидена за залата за събирания в сутерена. Вентилация е предвидена за всички бани, тоалетни, складови и технически помещения.
Ситуация,   Визуализация: Blueprint Architects 

Енергоефективност и устойчивост
Сградата е проектирана съобразно даденостите на имота. Основното изложение е югозапад. Постига се максимално ослънчаване през зимните месеци. Козирките, част от характерния обем на сградата допринасят за намаляване слънцегреенето през летните месеци, като за целта са предвидени и външни щори. В дневното помещение на първи етаж както и през коридора и лоджията, на втория етаж, е осигурена естествена вентилация (юг-север) на всички основни помещения. 

Топлоизолацията на сградата е завишена спрямо установените минимални норми действащи в България. Фасадата е вентилируема, което допълнително допринася за намаляване топлинните загуби и повишаване на комфорта на обитателите. Вентилацията на залата за събирания използва високоефективен рекуперативен блок, за минимални топлозагуби при работата й. Отоплението е осигурено на природен газ. Спомагателно за осигуряването на БГВ, както и отоплението на басейна ще бъдат монтирани соларни панели за подгряване на топла вода върху плоския покрив на сградата.

Технически показатели:
Година: 2018-2019
Фаза: Технически проект с разрешение за строеж
РЗП: 375,5 м2 (607 м2 включително сутерен)

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" в категория: "Еднофамилни жилищни сгради".

 

Закони Нормативна база Коментари