Уникалния свят на Атанас Хранов

Атанас Хранов е художник със силно развит усет към цвета, обема и фрактурата, който с лекота балансира цвят и форма.
15.04.2006
Даниела Житарска
1252
картина, живопис, атанас хранов, частни колекционери, дървопластика
Източник: Атанас Хранов

Роден през 1961 г. в Пловдив, Атанас Хранов завършва Средното училище по изкуства в Котел, а през 1987 г.  и Националната Художествена академия в София, специалност дърворезба, при проф. Антон Дончев.
Работи главно в областта на дървопластиката и живописта. Има над 25 самостоятелни изложби и участия в повече от 50 общи изложби в България и чужбина - Холандия, Гърция, Люксембург, Германия, Унгария, Белгия, Ирландия и др. Негови произведения са притежание на музеи и частни колекционери от цял свят.
Атанас Хранов печели наградата за живопис на Пловдив през 1991 г., а през 2001 - годишната награда за живопис на галерия “Дяков” - Пловдив. Прави изложби в галерия “Ракурси” - София, през март 2005 г. самостоятелнo и 2006 г. съвместно с поета Алескандър Секулов.
Александър Секулов е поет, с когото художникът съвместно работи през последните години.
Те експонират на фасадата на Градската художествена галерия - Пловдив, четири артборда, представящи картини/истории на художника и писателя.

 Атанас Хранов е художник със силно развит усет към цвета, обема и фрактурата, който с лекота балансира цвят и форма. Синтезът и богатата гама от изразни средства са тези, които го нареждат сред най-харесваните и търсени съвременни художници.
В неговите картини се разказват интересни сюжети. Цветни и приказни форми изскачат от мъглявини и корозирали от времето дълбини. Ясно личи умелият похват и лекотата, с която борави авторът, овладял до съвършенство материалите, с които работи. Остава посланието...


  

Човек твърде дълго търси, събира, сумира и моделира частиците от пъзела на живота си. Творецът твърде дълго търси, изгражда и после разгражда в пъзела на изкуството, за да се изгради в голямата картина на живота си.
Макар да мисли, че животът, това са неговите творби, художникът изживява всички кратки и безкрайно дълги моменти на себеопознаване в земния свят.

Мечтите и страстите са неговото убежище, което може да подари миг спокойствие в лиричната самота на себеизживяване. За свой инструмент той използва най-близкия до себе си изразен похват - боя, длето, шпакла, четка..
Понякога процесът е дълъг, но многопалитрен, и за щастие интересен. С всеки следващ експеримент, чрез който по-добре се изразява, той намира неудовлетвореност и се опитва отново, с ново средство и нов поглед...Това се превръща в проблясък, момент на щастие и все по-близо до това, което чувства и желае да извади от бездната на усещанията си... Един живот, един миг, които си заслужават пълната отдаденост и преданост към любовницата-изкуство.


   
Страници - сребро. Атанас Хранов

Атанас Хранов живее този миг и търси своето руно с много похвати и трактовки. Тясно му е дори пространството на резбата, платното, пластиката и метала.
 Ментов дъжд- акрил/платно. Атанас Хранов


Неговите творби карат всички сетива да вибрират и индикират движение, игра, събите,  живот.  Той живее и иска да ни дари, да освети пътя си, и да тръгнем поне за кратко по него, за да ни покаже своето търсене.
 Градината, в която ме остави - акрил/платно. Атанас Хранов


Каквото и да се разкаже за творчеството на Атанас Хранов е малко. Нужно е докосване със зеница, кражба от изживяния момент,  за да се почувстваме, озарени от неговата необятна пъстрота.

Автор: Даниела Житарска
Закони Нормативна база Коментари