Красивото лице на индустриалния стил

Представяме Ви апартамент в индустриален стил, който е поредната смела творба на Моми студио.
25.02.2020
Вяра Петкова
5885
интериорен дизайн, Моми студио, интериор-реализации
Източник: Моми студио, www.momistudio.com, Фотограф: Евгени Иванов

Интериорен дизайн: Моми студио, Антония Саранеделчева
Фотограф: Евгени Иванов

Настилки: Форест Трейд ООД - Фабрика за паркет и дюшеме от дъб
Форест Трейд ООД е българска фабрика за производство на масивен и многослоен паркет от дъб, дъбови стъпала и парапети, дъбови обшивки - екстериорни и интериорни, интериорни врати. Фабриката е над 15 години на пазара и работи както с корпоративни, така и с частни клиенти в България и чужбина.

Осветление: Габровски ООД
Благодарение на опита и професионализмът си "Габровски" ООД е на пазара повече от 25 години. Ние не само работим с наши утвърдени международни партньори, но и изработваме дизайнерски осветителни тела по желание на клиентите ни, като запазваме своята идентичност, стил и качество.

Мека мебел: Димела Дизайн
През 2007г. Димела дизайн стартира своята дейност като малка и гъвкава фирма за производство на тапицирана мека мебел. Благодарение на сплотения екип и желанието за израстване и реализация, в днешни дни можем да се похвалим с успешното разработване на проекти, обзавеждане на обществени обекти (хотели, ресторанти, клубове) и частни имоти както в страната, така и в чужбина. Чрез безкомпромисния ни подбор на материали и прецизността при изработка, осигуряваме на клиентите си онзи „откраднат“ миг на наслада и отдих. Това е нашата цел, ние сме „Меката страна на живота“.

Апартаментът, с който предстои да се запознаете, е поредната смела творба на Моми студио. Познати с ексцентричния си почерк, те успяват да съчетаят перфектно и най-несъвместимите на пръв поглед материали и цветове, а крайният резултат винаги е един неповторим, подреден и предизвикателен интериор. Това, разбира се, не е толкова лесно постижимо, но според Антония Саранеделчева, основател на студиото и главен интериорен дизайнер, "човек на първо място трябва да вярва в себе си и своите идеи, за да предаде своята харизма на клиента и между тях да се получи тази така непостижима на пръв поглед химия, която ражда добрите идеи".


 
Осветителните тела в жилището са доставени от Габровски ООД.     Фотограф: Евгени Иванов

Връщайки се към така наречения проект „Антрацит“, при първия ми контакт с него бях учудена от два много интересни факта: не, той не се намира на брега на някое испанско туристическо селище, нито на двайстия етаж на жилищна сграда в някой голям мегаполис. Апартаментът е съвсем близо до нас и се разполага в стара жилищна сграда от средата на 60-те години, в град Стара Загора. Факт, който показва, че добрият дизайн е достъпен за всички нас, стига да сме готови за него. Апартаментът изцяло е издържан в индустриален стил, но въпреки това Моми студио отново оставят своя почерк в различните детайли и материали, каквито например са плочките в кухнята, напомнящи повече на епохата, в която е създадено жилището, отколкото на новият му облик и въпреки това - точно на място.
 


Фотограф: Евгени Иванов

Поради спецификата на тогавашното строителство, екипът на студиото е изправен пред предизвикателството да превърне старото разпределение, пригодено към бита на предишните поколения, в един модерен и отворен дом, в който всичко да е удобно и практично. Обединявайки пространствата, се обособява просторен хол с кухня и трапезария, две спални, дълъг коридор и просторна баня и всичко това на площ от 87кв.м.Паркетът е произведен от Форест Трейд ООД     Фотограф: Евгени Иванов

Освен бутнатите стени, всички пространства са обединени и цветово, като характерен за проекта е цветът RAL 7016 Anthracite, който е избран да се съчетае с черното, към което клиентите имат изразен афинитет. Намираме „антрацит“в изчистените линии на кухнята, по стените на спалните, мебелите и обличането на стените в коридора. Въпреки преобладаването на този тъмен и понякога плашещ нюанс, който по-скоро има функцията да „затваря и потиска“, тук всички помещения изглеждат достатъчно просторни, отворени и светли - още един невероятен факт за това жилище. Тъмните тонове омекват до тухлените облицовки по стените, дървените подове и разнообразните светли плочки - веднъж традиционни, а друг път със силно изразени десени. Ролята, която играе умело подбраното осветление също не е второстепенна. То подчертава тъмните нюанси, но в същото време акцентира върху всички останали детайли, така че да се получи търсеният визуален баланс.


Диванът е изработен от Димела Дизайн.     Фотограф: Евгени Иванов

В създаването и изработката на обзавеждането основна роля играят металните профили, без които никой уважаващ себе си индустриален интериор не може да съществува. Употребата им, като че ли отстранява всичко излишно: страници на етажерка за книги, крачета на кухненски плот и трапезарна маса, рамка на нощни шкафчета, детско легло и неповторимият TV шкаф – разнообразният им характер ги прави приложими във всяка една част на обзавеждането. Правите и добре подчертани линии, които тези профили създават, напомнят на удебелените линии в една добре изпълнена скица - те носят основната функция, за да може всичко останало да се подреди около тях.

Така например в кухнята и трапезарията забелязваме двете високи етажерки, почти до тавана, кухненския остров и тежките крака на трапезарната маса, чийто масивен дървен плот носи нотки на екзотика и непринуденост на фона на грубите линии. В хола е обособено работно пространство, наподобяващо кухненските етажерки, заради непосредствената близост до тях. Тук вниманието ни пада върху нестандартния и изключително интересен бутиков TV шкаф, който е проектиран и изпълнен специално за проекта.


Фотограф: Евгени Иванов

Такива са и нощните шкафчета в родителската спалня със своята рамка от метални туби и автентичните за тях снадки, които се повтарят в дръжките на гардеробите. Много изчистена, издържана в тъмни тонове, спалнята предразполага към релакс и уединение, благодарение на мекото тапицирано легло, поставено върху уютния дървен под.


 
Фотограф: Евгени Иванов

Детската стая също на пръв поглед е нестандартна - леглото е повдигнато, за да направи място на дивна и така пространството да придобие повече функции, въпреки скромните си размери.


Дървените настилки в апартамента са произведени от Форест Трейд ООД     Фотограф: Евгени Иванов

И тук намираме много „антрацит“ но той играе ролята на „белия лист“, върху който могат спокойно да се разполагат различни цветове, носени не само от мебелите, но и от всички вещи, с които е оборудвана една детска стая.

Меката мебел в детстата стая е изработена от Димела Дизайн.     Фотограф: Евгени Иванов

Банята е светла, много изчистена и с добре обособени зони като голямо душ пространство, просторна мивка и практичното използване на стената зад тоалетната, а настилките на пода тип „пачуорк“ са препратка към коридора, със същия под.
 

 
Фотограф: Евгени Иванов

Проектът „Антрацит“ е поредното вълнуващо пътешествие, през което Моми студио ни преведоха, носещо ни много положителен заряд и неповторими емоции. Те за пореден път ни показаха, че въпреки, че всеки дом е специфичен и различен, всички ние търсим уют и комфорт, просто с различен прочит.

Студио за интериорен дизайн „Моми Студио” е създадено от дизайнер Антония Саранеделчева през 2010 г. Антония Саранеделчева завършва Художествената гимназия в гр. Казанлък през 1998 г. специалност „Продуктов дизайн”, а през 2004 г. завършва висшето си образование в Национална Художествена Академия, специалност „Пространствено оформление”. Работи като интериорен дизайнер в няколко архитектурни и рекламни ателиета до създаването на "Моми Студио" през 2010г. Участва в редица български и международни дизайнерски изложения и конкурси.
Награди:
През 2005 г.  Антония Саранеделчева печели специалната награда „Най-добър млад дизайнер 2005” на швейцарската организация SIPPO с проекта си „Делика" в конкурса на АрхЛИБРИ, Design 2005.

През 2017г. "Моми Студио" печели трета награда на журито и първа награда на публиката в категория "Малкото жилище" в конкурса "Къща на годината 2016" на сп. "Идеален дом" с интериор "Ноктюрно".

През 2018г. "Моми Студио" печели първа награда на публиката в категория "Частни интериори", в конкурса на сп. НАШ ДОМ - Интериор на годината.

През 2019г. "Моми   студио" спечели наградите на сп. НАШ ДОМ с интериорен дизайн на кафене Флора, който беше класиран на първо място от публиката и на трето място от журито.


 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари