Градината през февруари

През февруари планираме целия градинарски сезон! Първи грижи искат глицинията, катерливите рози, декоративните растения и овошките.
06.02.2019
Светлана Желева
4605
градина, растения, дървета и храсти
През февруари полагаме първи грижи за двора
Източник: www.garbsen-city-news.de

Февруари е месецът, в който правим приготовленията за овошките и декоративните дървета, а също за първите цветя, включително и за парниците, и лехите на открито. Това  е времето за внимателно планиране на новия градинарски сезон.

Ето някои съвети на специализираното издание www.gartenmonat.de:
1.  Отстранете плодовите „мумии” (това са плодчетата, които са се консервирали по естествен начин върху дървета, храсти и пр.). За да се избегне повторната инфекция от гъбички от миналата година, оберете всички висящи плодчета, както и падналите на земята.

2.  Започнете с подрязване на клонките. Тази дейност можете да започнете при температури дори при минус 5 градуса. Имайте предвид, че всички болни и изсъхнали клонки трябва да се отрежат до здрава тъкан.

Силното окастряне на клоните намалява плододобива.    Източник: www.atmagro.ru

Честа грешка е силното подрязване при млади дървета, които през миналата година са проявили необичайно и нежелателно силен растеж на клонките, като в същото време не са дали плод. Причината за това е, че сте ги подрязали твърде много. И затова всяка по-силна „сеч” ще възбуди растежа на клонките, и ще намали плододобива. Такива просто подрязвате пестеливо! И премахвате само клонки, които си пречат една на друга, или клонки, които растат навътре. Ако не се налага, пък изобщо не пипате младото дърво. Евентуално за намаляване растежа на клонките, а също за възбуждане на цъфтежа може да фиксирате дългите клони в хоризонтално положение.
 

Силното окастряне на клоните причинява силен растеж на дърветата.    Източник: www.7ya.ru

3.  Предпазете ствола от скреж и студ. Февруари често ни носи интензивна слънчева светлина при ниски общи температури. В резултат - северната страна на дървесните  стволове остават и през деня замръзнали, докато южната част се затопля и скрежът пада. Тези температурни амплитуди водят до напрежение в тъканта на дърветата, което става причина за пропукване на ствола. Затоплянето на южната страна на ствола може да се предотврати чрез варосване или с обгръщането на дърветата с рогозки. Ако проблемът е особено остър, то може спешно да бъдат подпрени дъски на юг. За варосването може да използвате готови препарати в специализираните магазини за градината, които съдържат и други поддържащи и укрепващи съставки. Ако вече има пропуквания по кората , те трябва гладко и чисто изрязани, и „раните” да бъдат третирани със специален разтвор за затварянето им. На младите филизи допълнително се слага и една „превръзка” на ствола, за да не може пропукването да се увеличи и разшири.

Варосването е част от работата в градината.    Източник: www.diz-cafe.com

4.  Февруари е времето и за първи посеви в зеленчуковата градина на моркови, спанак, репички и др. Това зависи от местоположението на двора и климатичните особености на мястото. Трудно е да се каже кога точно да започнете с тази дейност, но обикновено това е времето между края на февруари и март. Видимо се забелязва, че времето е настъпило, когато почвата на повърхността започне да изсъхва.


В градината обаче не е сиво, компания ни правят цъфналите кокичета.    Източник: www.awesomeworld.ru

5.  Ако нямате семена от миналата година, ще си ги набавите. Трябва да решите дали искате конвенционални сортове, био или по-редки сортове. След първия посев се слага предпазно покритие на засадените ранни сортове. Това е времето да отгледате чесън, слонски чесън (Allium ampeloprasum var. ampeloprasum), шалот (Schalotte), чийто луковици могат да бъдат сложени в земята.

6.  Фолио или плат? И двата материала са предпазно покритие срещу студ , при условие, че фолиото не е цяло, а поресто, иначе твърде много влага се събира под него. Платът също осигурява хем защита, хем проветряване на засадените растения.

7.  Що се отнася до декоративните растения, то зимното подрязване на листопадни жив плет и храсти можете да го направите от средата на февруари до края на март. Единственото изключение са растенията, които цъфтят през пролетта. Първи грижи очакват и пълзящите растения като повет (Clematis vitalba), глициния (Wisteria), катерливи рози.

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари