Българска мебел на годината 2011

„Българска мебел на годината” е конкурс за най-добра мебел, произведена в България от български фирма. Тази година той се провежда за първи път, като идеята е той да бъде ежегоден.
24.10.2011
Българска мебел на годинатa.
477
Българска мебел на г, мебели, конкурс, българска мебел
Конкурс за най-добра мебел, произведена в България от български фирма.
Източник: Българска мебел на годинатa

Организатори
Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост /БКДМП/ е единствената организация с нестопанска цел , която представлява фирмите от бранша на национално и международнo ниво. В БКДМП на доброволни начала членуват 240  юридически лица, заети с производствена, търговска и изследователска дейност. БКДМП предоставя информация за иновации в бранша, състоянието на международните пазари, възможности за осъществяване на търговски взаимоотношения и коопериране, включване в различни оперативни програми за подпомагане на малкия и среден бизнес. Провежда проучвания, анализи и експертни оценки, а също така организира съвместно с Булгарреклама ежегодните международни специализирани изложения ТЕХНОМЕБЕЛ - за материали, машини и оборудване за дървообработващата промишленост и СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ - за мебели, интериор и дизайн.
Агенция Булгарреклама е  компания, специализирана в организирането на специализирани изложби и конгресни мероприятия. С програма от около 40 международни изложби, провеждащи се на територията на Интер Експо и Конгресен Център всяка година, Агенцията заема водеща позиция сред фирмите с подобна дейност в България.
Списание MD е единственото специализирано списание в България за мебелен дизайн и интериор. То е луксозно, двуезично издание (български и английски), излиза на всеки два месеца и се разпространява чрез абонамент и директна продажба в цял свят. Негова основна аудитория са дизайнери, архитекти, учащи се и хора с интереси в областта на дизайна, интериора и архитектурата.
Изисквания
За участие могат да се регистрират български производители на мебели от всички категории. Номинираните продукти трябва да присъстват вече на пазара или да имат пазарно позициониране до началото на конкурса. Всяка фирма може да номинира до 2 продукта.
Жури
Петчленно жури от независими дизайнери и архитекти, уважавани в бранша, се избира всяка година, месец преди датата на конкурса. За първото издание на конкурса журито е в състав:
Арх. Александрина Ненкова
Завършва „Архитектура” в УАСГ през 1992 г., а от 1998 г. е преподавател в същия университет в катедра „Интериор и дизайн в архитектурата”. Работи с екип в собствено архитектурно студио. Има десетки изпълнени проекти на курортни комплекси, вилни селища, хотели, обществени и жилищни сгради в цялата страна. През 2006 г. печели наградата „Архитект на годината”, с което става първата жена в историята на престижния конкурс. Многократно печели наградата на сп. „Идеален дом” за „Къща на годината”.

Инж. Бистра Шишкова

Завършва в ЛТУ специалностите „Механична технология на дървесината” и „Интериор и дизайн за мебели” през 1991 г. Работи като проектант на мебели пет години. През 1998 г. основава фирма „Бисмар” – издателство, специализирано в областта на производството и дизайна мебелите. Главен редактор е на списание ДМТ и на списание „MD – мебелен дизайн”. Дело на издателството са още червеният каталог „Мебелна и дървообработваща промишленост” и интернет порталът www.mebeli.info.

Диз. инж. Величко Великов

Величко Великов е роден през 1970 г. Завършва специалност „Промишлен дизайн” в Техническия университет в Русе през 2002 г. В периода от 2006 г. до 2008 г. отговаря за дизайнерския отдел на големия български производител на мебели "Никром". От няколко години има свое собствено студио в Лондон, което работи за множество известни европейски компании и участва в престижни изложения в Лондон, Париж, Милано, Кьолн и др. През последните години Величко Великов е проектирал повече от петнадесет продукта за български, италиански, английски и др. фирми.

Арх. Ивайло Захариев

Завършва „Архитектура” в УАСГ през 1999 г. С интериор и дизайн на мебели се занимава през целия период от тогава, първо в ателието на арх. Радина Гешева, и от 8 години - в L6 studio, на което е основател. Работата на студиото включва реконструкции, сгради, интериори на обществени и частни обекти. L6 studio многократно е получавало награди на Съюза на архитектите в България, Софийски архитектурен салон, сп. "Наш Дом", сп. "Идеален Дом" и др..

Диз. инж. Илиян Милинов

Илиян Милинов е роден през 1971 година. Възпитаник е на Лесотехническия университет, където през 1996 завършва специалността "Интериор и дизайн за мебели". Повече от 10 г. работи в ОРТ като водещ дизайнер. За SeatTable през 2002 г. в меката на дизайна Италия печели наградата „Стол на годината”, а през 2004 г. в Чикаго, САЩ – голямата награда за световна новост. Успоредно с това работи и по други проекти, с които печели известност и престижни награди по света, сред които и Оскара в дизайна - Red Dot Design Award 2010
Критерии
Иновативност
Комфорт
Ергономичност
Естетичен вид
Функционалност
Процес на селектиране
Всички получени заявки се разглеждат от журито, което номинира 20 продукта и избира от тях до 5 за “Мебели на годината” от различни категории.
Награждаване
Оценените продукти ще бъдат представени на специално отредено за целта място в центъра на зала 2 в Интер Експо Център, гр. София. Церемонията по награждаване ще се проведе на тържественото откриване на изложението „Светът на мебелите” на 26 октомври 2011 г. от 10 ч. На отличените фирми и продукти ще бъдат връчени почетни дипломи и статуетки.


Автор: Българска мебел на годинатa.
Закони Нормативна база Коментари