Дигитален принт за мебелите и текстила.

Придава индивидуалност и уникалност на интериора.
15.08.2012
Антоанета Салфидж
583
интериор, мебели, дом, текстил, дигитален принт
Вече не е проблем да отпечатате любима снимка върху мебелите
Източник: Интернет

Един от сигурните начини да придадете индивидуарност и уникалност на вашия дом е като включите дигитален печат в интериора.
Цифровите технологии не са новост в света на интериорния дизайн, но през последните години те се сдобиха с огромна популярност и достъпност. Вече не е проблем да отпечатате любима снимка върху обърнатия плот на кухнята, да мултиплицирате мотива от тапета върху дамаската на дивана или стъклото на интериорната врата, да „изрисувате” авторско пано за декоративната стена или таван.

Дигиталният печат наистина трайно навлезе мебелната, дървообработващата и текстилната индустрия  в резултат на което с него се оформя дизайна на паркета, фризовете,керамиката, мебелите, вратите, дамаските и пердетата за интериора. Големите производители разработват специални колекции с дизайн, основан на дигиталния печат, но това не е всичко. Заради развитието на технологиите вече е напълно възможно и финансово достъпно да си поръчате уникално дигитално изображение, при това точно вие да изберете върху кой от детайлите на интериора ще се принтира то.


Принцип на метода
UV- печатът се осъществява по следния начин: мастилото в специалната машина за дигитален принт се обработва с ултравиолетови лъчи, полимеризира се и се втвърдява. С тази технология изображението се фиксира върху всякаква повърхност.


За разлика от традиционния дълбок печат, който се влияе от грапавата повърхност и отчита всички пори и ръбове, дигиталният принт е безконтактен. Той „обработва” всички грапавини и релефи, при това, печатът е еднакво добър във всички зони на работа на принтера. Дигиталният печат дава неограничено разнообразие от цветове и декори и се отличава с непостижима досега гъвкавост. Дори в големите производства смяната на визията се извършва напълно дигитално, без прекъсване на производствения процес.


Предимства на дигиталния печат
1. Изключителна прецизност на изображението.
Мастилото остава на повърхността, а не се абсорбира от материала. Това позволява постигането на реалистично изображение, дори и когато с печата образ с художествена стойност.


2. Принтовете са с висока устойчивост на слънце, прах, вода, мазнини.
Те без проблем могат да се поставят на паравана за душа в банята, на входната врата, на стените с южно и западно изложение. Дигиталното изображение с успех се ползва и от производителите на паркет и керамика, продукти, които по принцип се третират с химикали.


3. Изображения върху почти всички материали  
Основното предимство на дигиталният печат е, че позволява нанасяне на прецизни изображения върху почти всички материали – дърво, пластмаса, стъкло, текстил,камък.


4. Неограничен избор на декори
Големият принос на дигиталния печат в дизайна на интериора е неограниченият избор от декори, които могат да се включват навсякъде в проекта и така да придават уникалност и индивидуалност на обзавеждането.

За момента това е един от най-икономичните начини да се прояви гъвкавост по отношение на бързо сменящите се тенденции в интериора. 

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари