Работното място на учениците

Независимо от размера на пространството или бюджета, с който разполагате, можете да създадете приятно място за децата в дома, където с удоволствие да сядат, за да се подготвят за училище.
01.09.2018
Теменужка Захариева
2722
интериор, мебели, дизайн, детска стая, етажерки
Модерна програма за обзавеждане на тийнейджърска стая.
Източник: COMO, www.como.bg

Замисляли ли сте се, че детската стая оказва вклияние (макар и неусетно и не съвсем осъзнато) върху мисленето на обитателя ѝ – дали се чувства добре в нея, дали тя го предразполага за ред и полезни занимания или обратното? Защото една добре организирана стая винаги би била по-лесна за поддържане, а подредената стая възпитава децата. Библиотеката с интересни книги може да ги накара да почетат, особено, ако част от обзавеждането им напомня любими герои или места. Ако имате проблеми с това да накарате децата ви да си напишат домашното, защо не опитате да им създадете подходящото място за това, което те да използват с удоволствие? Може би всичко, от което се нуждаете, за да стимулирате ученето на детето си, е промяна на обстановката! Едно пространство, което е тихо и подпомага за съсредоточаване, цветно за вдъхновение и организирано, за да се намали разсейването, би превърнало подготовката на домашните в удоволствие за повечето деца. Независимо от размера на пространството или бюджета, с който разполагате, можете да създадете приятно и желано място за децата в дома, където с удоволствие да сядат, за да се подготвят за училище. Поне пет са задължителните елементи на едно такова място:

Подходяща светлина - доброто осветление е много важно. Ярката естествена светлина от прозореца, идваща от правиланата посока, е чудесно дневно решение, но винаги трябва да има една лампа за бюро с насочена светлина, която да не блести в очите на седящия ученик, но достатъчно силна, за да не трябва да се напряга да види работата си.


Бюро с малка етажерка в цвят бял гланц и дъб.    Източник: COMO, www.como.bg

Удобни места за сядане – хубаво е да имате диван или уютен читателски кът, но също така ще трябва да осигурите място, където детето да седне и да работи на компютър, да пише или да рисува. Не забравяйте, че правилното седящо положение е особено важно, затова опитайте да предоставите стол с добра подкрепа за гърба, на правилната височина, за да могат учениците да работят комфортно.


Работно пространство - това би могло да бъде лично бюро за всеки или просто работен плот, стига той да му осигури възможност за съсредоточаване. Среда, която не го разсейва - опитайте се да ограничите разсейването с излишни предмети като играчки, електронни устройства или твърде много декорация във вашето учебно пространство, за да помогнете на децата си да останат фокусирани върху работата.  Организация - добрата организация на всички учебни материали, консумативи и всичко, от което те имат нужда, за да работят, е основата, с която да им създадете добри навици. Когато децата знаят мястото на всичко, те могат лесно да стигнат до необходимите им неща и да ги върнат на правилното място, когато са готови.


Етажерка - за организация на материали и консумативи.    Източник: COMO, www.como.bg

От гледна точка на дизайна е важно да знаете, че ярките цветове могат да стимулират мисленето, но в голямо количество могат и да превъзбудят децата и да им пречат да се съсредоточат – затова, не прекалявайте с тях. Хубаво е големите площи като стените да са в по-спокойни, пастелни цветове, а на този фон можете да поставите и някои ярки акценти, които да вдъхновяват фантазията на децата. Като - любими играчки, герои, тапет с определена тематика или цветни етажерки и рафтове в интересна форма. 


Важно е всички използвани материали и бои да са напълно безвредни, да сте се убедили, че няма да излъчват вредни летливи вещества, които могат да доведат до алергии.
И не забравяйте да включите децата си в създаването на новия работен кът – тогава те със сигурност ще го използват с удоволствие!

 

Закони Нормативна база Коментари