Изложбата «Вода, тяло, дух» в Експо Баня София

Художниците Емил Янакиев, живопис и Минко Попдимитров, керамика представят свои творби в изложбената зала на Roca в София.
25.11.2010
Рока България
501
керамика, живопис, ЕКСПО БАНЯ СОФИЯ, Изложба, «Вода, тяло, дух»
Живописните табла на Емил Янакиев
Източник: сп. Още за къщата

От 24 ноември 2010 г. до 11 януари 2011 г., творчески кръг «Синчец» представя в изложбения център на Рока България, изложба живопис и керамика на художниците Емил Янакиев и Минко Попдимитров. Темите в представените творби са свързани с красотата на женското тяло, вечния ритъм и силата на водата, нежността и мекотата в допира на тялото, трепетите и вълненията на търсещия дух.
Идеята за настоящата изложба се ражда в началото на годината, по време на друго значимо културно събитие в ЕКСПО БАНЯ СОФИЯ – представянето на новия проект на големия български музикант Теодосий Спасов и Небесни струни. Кураторът на изложбата, Диляна Мазакова избира това пространство за представяне на живописеца Емил Янакиев и керамика Минко Попдимитров, впечатлена от уникалната атмосфера, създадена от успешното съчетаване на различни форми на изкуството в нетрадиционното културно пространство на изложбения център на Roca. Представените в постоянна експозиция дизайнерски изделия на Roca, въздействат със съвършенството на своите пропорции, линии, пластика, висока технологична култура.
Творческата идея се развива и това лято керамикът Минко Попдимитров гостува във фабриката на Roca в гр.Каспичан, където има възможност да твори и експериментира. Представените в изложбата «Вода, тяло, дух» 17 керамични пластики са изработени от същите материали и почти същата техногия, по която се произвежда санитарният порцелан. Изпечени са в пещите, заедно с продуктите на Рока България.
Живописните табла, а не картини на Емил Янакиев са изпълнени с експресивна сила на цветовото въздействие, с богата асоциативност и простор на фантазията. С хармония в композициите, представят ново виждане за мястото на живописната творба в дома. Изработени върху синтетични основи, с акрилни лакове и бои, без ограничението на рамка, тези творби могат да присъстват като артистичен акцент, дори в помещения, където има вода.
Това ново взаймодействие между изкуството на дизайнери и художници потвърждава отново идеята за Галерия Roca. Също както и изложбените зали на компанията в други градове и столици по цял свят, като Барселона, Мадрид, Лондон, Прага, Пекин, Буенос Айрес и др., ЕКСПО БАНЯ СОФИЯ е център за срещи на общността с различни творчески идеи и представители на науката и изкуството.
За авторите
Емил Янакиев, живопис – Роден е в София през 1954 г. Завършва с отличие художествена гимназия «Владимир Димитров Майстора», София. През 1980 г. завършва Московско висше художествено-промишлено училище «Строганов», специалност монументално-декоративно изкуство, дизайн на интериора и оборудване при проф.Колмаков. Работи в областта на пространственото оформление, промишления дизайн, монументалната пластика, кавалетната живопис, реализира авторски архитектурни проекти на вилни сгради и къщи. Участва в изложби в Москва, България, Гърция, Германия, Франция, Швейцария, Армения. Негови живописни творби са притежание на частни колекции в България, Ватикана, Ню Йорк, Вашингтон, Токио, Виена и Русия.

Минко Попдимитров, керамична пластика – Роден е в София през 1950 г. През 1978 г. се дипломира във ВИИИ «Николай Павлович», София, специалност керамика при проф. Георги Коларов. Оттогава работи като дизайнер и преподавател. По-ранните му творби са предимно декоративно-монументална керамика, но постепенно пристрастията му се отправят към метала като материал (месинг) и към малка декоративна пластика като творческа форма. Участва в изложби, пленери и конкурси в страната и чужбина: Чехословакия, Русия, Австрия. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в България, Чехия, Македония, Италия, Англия, Алжир, САЩ, Германия, Австрия.

 

+1
Автор: Рока България
Закони Нормативна база Коментари