Кахлените печки отново са на мода

Кахлените печки отново са на мода, защото са функционални, екологични и красиви
14.11.2014
Светлана Желева
3541
отопление, камини, кахлени печки, зидани печки, камини-печки
Австрийска кахлена печка, отопляваща до 2 помещения
Източник: Био Термал ЕООД, www.bio-thermal.net

Счита се,  че вградените печки за отопление са предшественици на кахлените в студените местности. 
Не е известен периодът в Средновековието, когато хората са започнали да слагат керамични  чаши и гърнета в куполите на печките, за да подобрят излъчването на топлината. Най-старите керамични предмети, наречени „кахли” се намират в Елзас, Баден-Вюртенберг и Североизточна Швейцария, които датират от 8-9 век.


През 14 век кахлените печки се разпространяват из цяла немскоговоряща Европа и граничните райони на Северна Италия, чак до Англия. Срещат се  в Скандинавските и Балтийските страни, някогашната Ханзейска лига, а също и  в Русия, Полша, Чехия, Румъния, Словения и Хърватска. 


В България кахлените печки започват да навлизат след Освобождението през 1878 г.  Най-много построени има в старите кооперации на София, Русе, Търновско, Ловешкия край. В наши дни, заради променящата се ситуация с централното отопление и цените на горивата, все повече собственици на печки  искат да ги отремонтират и да се възползват отново от предимствата им, оценена от предшествениците им.


В хода на развитието на кахлените печки възниква цяла палитра от кахли и декори, които се отличават в различните райони на Стария континент. Те могат да бъдат  кахли с форма на халби, листовидни, полуцилиндрични, кахли като венци, гърненца, тръбички, като ядливи гъби, с формата на купа, чиния и т.н. 


Да се изфукате, че имате камина, без да знаете изискванията, не съотвества на днешните разбирания за коректно отношение към собственото ви здраве и околната среда.


Австрийска кахлена печка в по-модерен стил     Източник: www.bio-thermal.net

Защо кахлена печка?
Кахлената печка, освен отоплителен уред, е и произведение на изкуството и увеличава стойността на жилището със собствената си стойност, категорични са специалистите, които предлагат такива печки. Научно е потвърдено, че спектърът на излъчване на керамиката е най-близък до слънчевия и при този вид отопление човек се чувства най-добре. А е и здравословно!. Поради високата температура зиданата печка постига пълно изгаряне, с което щади природата, а оползотворяването на  енергията на горивото  е такова, че на края остава една шепа пепел за изхвърляне.


Принципът на зиданата печка е преминаването на горещите димни газове през система от газоходи във вътрешността на печката и почти пълното отдаване на енергията им на шамота (огнеупорна глина), от който тези газоходи са изградени. Известно е също, че тухлите съхраняват и отдават бавно топлината. Ето защо, освен пълното изгаряне на дървото (поради високата температура в горивната камера), печката продължава да топли 12-24 часа с едно зареждане. Печката се състои от вътрешна „кожа” от шамот, от който са оформени димоходите, и външно покритие с кахлени плочи. За оформянето на „вътрешната кожа” - димоходите, се използват и досега познатите класически материали, поясняват още специалистите.

                                                                                                         Австрийска кахлена печка     Източник: www.bio-thermal.net

Най-честите въпроси?
1.Колко дълго ще трае строежа на кахлената печка?
Специалистите не могат да кажат с точност, тъй като  усилията и продълителността на работата зависят от модела на камината, особености на къщата и дори на региона, в който живеете. Заделете 10 дни, но най-добре – две седмици за самия монтаж. Поръчката, проектът и производството на кахлените плочи отнема обаче, около 2 месеца.


2. Може ли да се ползват отново кахлите от старата кахлена печка?
Хубавите кахли може  да ги използвате за градежа на новата печка и дори е находчиво решение. Старата печка може щадящо да бъде разглобена и всички здрави кахли да бъдат почистени и да се подготвят за новия градеж.  По този начин се променя само вътрешната обвивка на зиданата печка.


3. От какви грижи се нуждае кахлената печка?
Почти не се нуждае от специална поддръжка. Предпоставка за това е правилното палене на огъня в нея.

Кахлените печки наистина са екологични и красиви, но са във високия ценови клас. Затова, ако не можете да си ги позволите, потърсете на пазара печките на дърва. Те са една добра алтернатива, защото са на поносими цени, а и с нов, модерен и красив дизайн. 

В зависимост от Вашите изисквания може да избирате между печка на дърва с въздушна риза, с водна риза, печка тип камина, печка на дърва, която може да се ползва суха или да се трансформира с водна риза и т.н., като най-добре е да се консултирате със специалист,  за да направите правилния избор.

 

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари