Органичен дизайн и форми

В дизайна на мебели органичните форми присъстват освен като формообразуване и естетика, и като ергономия
15.02.2009
Още за къщата
1015
мебели, дизайн, рециклиране, естествени материи, органична тъкан
Органичен дизайн и форми
Източник: сп. “Още за къщата”

Природата винаги е била вдъхновение за хората на изкуството - още в древния Египет лотосът се появява като капител на колоната, акантовият лист и палметата са важни орнаменти в Дрeвна Гърция, в готиката колоните са като дървесни стволове, а в Сецесиона пред геометричните преобладават флоралните орнаменти. 


В дизайна на мебели органичните форми присъстват освен като формообразуване и естетика, и  като ергономия - формите,  заимствани от природата, винаги са по-удобни за сядане и за ползване, съобразени са с човека, с неговите размери и изисквания за удобство. И ако правият ъгъл е чисто човешко изобретение (отварям скоба за корабокрушенците видели начертан прав ъгъл в пясъка, и веднага решили, че на острова има хора) то плавните, обтекаеми форми са ни дадени от природата и са символ на живата материя. 


При употребата на естествени материи, тези форми идват от само себе си - например лампите от пашкули на копринени буби, вазите, следващи извивките на дървото и т.н. По-необичайно и впечатляващо е, когато тези “органични” форми са получени с помощта на компютър, пластмаса и нови технологии. Ажурни столове сякаш  от органична тъкан видяна под микроскоп, лазерно изрязани флорални мотитви за абажур, лампа с нишки от силикон, създаващи усещане за гнездо на птица - много от дизайнерите и архитектите днес използват съвременните технологии и материали, за да създават природни форми - сред най-известните са Заха Хадид, Рос Лъвгроув, Рон Арад.


Рециклиране
Вдъхването на нов живот на различни стари предмети е едновременно екологично, защото намаляваме боклука, творческо - когато видиш красивото в нещата за изхвърляне,  а и  може да е елемент на контракултурата - противопоставяне на общоприетото, на статуквото в интериорния дизайн. 


Тези предмети създават весело настроение на хората с чувство за хумор, връщат ни във времето, когато повечето неща в дома са били ръчна изработка, създават усещането, че си на някакъв вид пънк-пазар. Старите шишета са се превърнали в прибори за сервиране и готвене, шарените ковьорчета днес са влезли във формата в табуретки-пуфове, в странни животни за украса на стената, от прежди в разни цветове са създадени покривки и дамаски тип пачуърк, полилеи от стари пластмасови играчки или от кръгчета, изрязани от стари списания - с много фантазия и чувство за хумор, зареждащи посетителите на салона с позитивна енергия. 


Дано да  подействат така и на вас, читателите, макар на снимка, от страниците на списанието.

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари