Адекватна защита в сезона на мълниите.

Лятото се явява пиков сезон на гръмотевичните бури, а всяка една мълния носи в себе си потенциал за огромни разрушения и наранявания.
14.07.2014
инж. Полина Петкова
1809
мълниезащита, мълнии, защито от мълнии, гръмотевици, гръмотевични бури
Стойте далеч от открити полета.
Източник: http://peopleus.blogspot.com/

Лятно време независимо дали приближава буря и какво ни предвещават синоптиците, вероятността да се изкушим да довършим партията голф или тенис, или да повървим още десетина минути в гората или парка, е голяма. Лятото се явява пиков сезон на гръмотевичните бури, а всяка една мълния носи в себе си потенциал за огромни разрушения и наранявания. Поради тази причина, е от съществено значение да останем в безопасност. За да съумеете да защитите себе си и хората около вас, е добре да сте запознати с някои прости правила.


Каква е най-добрата защита от мълнии? Най-важното правило, е да не оставаме на открито по време на гръмотевична буря. Ако се очаква такава, незабавно трябва да преустановите всички дейности извън закрити помещения, дори ако ви остава съвсем малко да приключите с косенето на тревата или да довършите пикника с децата в неделния ден. Най-често, жертви следствие на мълния стават хора, които не съумеят да си осигурят подслон по време на бурята.


Най-добрата защита срещу гръмотевици за вашият дом, са системите за мълниезащита. Според нормативните наредби в България, този тип инсталации са задължителни, за всяка една сграда. Те се състоят от мълниеприемен прът, който може да бъде активен или конвенционален, или мълниеприемна мрежа. Независимо какъв е типът на мълниеуловителя, той задължително трябва да бъде заземен посредством токоотводи. За да се осигури максимална защита на къщата, е наложително всички метални нетоководещи части на дома, като улуци и съоръжения на отоплителната, вентилационната и водоснабдителната системи на сградата, да бъдат заземени. 


Какви трябва да бъдат действията на човек, ако го застигне буря на открито? Веднага след като чуете гръм, трябва да се ориентирате към най-близкото възможно затворено пространство. Не се изкушавайте да застанете под някой навес, защото той няма да ви подсигури адекватна защита. Ако все пак не намерите място, където да се скриете, стойте далече от открити полета, хълмове, високи дървета или други такива обекти. Застанете на колене и се наведете, но не лягайте изцяло на земята. Трябва да избягвате водни повърхности, както и да държите метални предмети, като стикове за голф и велосипеди.


Какви трябва да са реакциите при шофиране по време на буря?
Безопасно излезте извън пътното платно и паркирайте. Останете в превозното средство и включете аварийните светлини докато бурята утихне. Избягвайте допира на метални и други токопроводими елементи. Как може да се предпазите на закрито? Преустановете всички дейности като гледане на телевизия и сърфиране в интернет и изключете уредите директно от захранващата мрежа. След започване на бурята не докосвайте електрически съоръжения и кабели, включително и телефонни. Можете да използвате мобилни апарати. Стойте далеч от врати и прозорци и при никакви положения не излизайте на терасата, или пред къщата.


Как трябва да се реагира, ако върху домът попадне мълния? Ако забележите пожар или дим, незабавно се обадете на телефон 112 и се евакуирайте извън рамките на сградата. Желателно е да се обърнете към специалисти, за да направят проверка дали няма поражения в електрическата инсталация. Ако домът е газифициран, е необходимо да се свържете с вашият доставчик или лицензирана фирма, за да се направят необходимите тестове, дали няма опасност от изтичане на газ. Напълно е вероятно, следствие на мълния да има пробив в някой от елементите на инсталацията.


Какви действия да предприемем след края на бурята? Останете на закрито поне 30 минути след последната гръмотевица, преди да преустановите дейностите на открито. Информирайте се за вероятността от възникването на последващи бури, за си осигурите подслон при необходимост. 

+1
Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари