Красотата винаги е резултат от хармонията

Както е казал авторът на известната стъклена къща, големият американски архитект Филип Джонсън: „Архитектурата се разваля от три проблема: клиентите, парите и функционалността.”
15.10.2006
арх. Милена Милкова
1178
къща, интериор, двор, архитектура иновации, арх. Ралица Баракова, арх. Пламен Попов
Източник: арх. Ралица Баракова и арх. Пламен Попов

Автори на проекта: арх. Ралица Баракова, 
                                   арх. Пламен Попов


Както е казал авторът на известната стъклена къща, големият американски архитект Филип Джонсън:  „Архитектурата се разваля от три проблема: клиентите, парите и функционалността.” Тук, при къщата, която ви представяме - проблемите са превърнати в предимства. 
Красотата винаги е резултат от хармонията - било в отношенията, било в единомислието при осъществяването на каквото и да е.


Отлично реализирана като замисъл и успешно завършена като краен резултат е тази къща - също и от професионална гледна точка. Това е нещо твърде рядко в българската архитектурно-строителна практика. Защото проблеми с изпълнението - в екстериора и  интериора, очевидно не е имало. Качеството на работите е толкова добро, че се налага въпросът: как все пак е постигнато? Отговорът е един - с непрекъснат контрол от страна на собственика (разбирай присъствие) по време на изпълнението.


  

Но да се върнем на архитектурните достойнства на къщата: това на първо място е ситуирането й в сложен и труден поради денивелацията терен, и на второ - достиженията в интериора, осъществен в резултат на доброто сътрудничество между професионалистите и собствениците. Има, струва ми се, и нещо повече - между тях е съществувало единомислие - иначе как ще се получи това оригинално и неповторимо пространство в дневната, което се подчертава категорично чрез оскъдната мебелировка. Или да вземем етажа със спалните - малки, утилитарни като помещения, но подходът към тях - по елегантната вита стълба, извеждаща на емпорето, направено специално над центъра на дневната - каква панорама се разкрива оттам към високата витрина с камината до нея. А на трето ниво - това е просторното помещение на кабинета, с характерни скосявания и панорамни гледки към планината, откриващи се от прозорците.


  

Архитектурният проект, може да се каже, е напълно успешен - нека пак подчертаем - благодарение на интелигентното участие на собствениците.Това в пълна мяра се усеща, когато се излезе в двора. Цялостното му решение, както и отделните елементи в него: каменната чешма, кладенецът, външната камина, живописните пътеки, изпълнени от каменни плочи и павета - напомнят много на класическия български двор. Градината като съчетание на висока дървесна растителност, групи храсти и цветни букети е овладяна и излъчва такава хармония, че изправен на зелената поляна в двора, имаш усещането за пълно уединение и спокойствие, несмущавано дори от близостта на съседната къща. Удачно разположената по границите на парцела и старателно отглеждана пищна зеленина скоро ще игнорира това присъствие. 
Всичко, изложено дотук, се отнася за къща, построена в оптимален парцел от 1200 кв.м, с повече от оптимална квадратура - разгънатата застроена площ е общо 360 кв.м - по 120 кв.м на етаж. Един окуражаващ пример -  фрагмент от бъдещата архитектурна реалност, която да се надяваме ще се състои в практиката. 
 

Автор: арх. Милена Милкова
Закони Нормативна база Коментари