Верандата - дизайн и възможности

Изборът на дизайна за веранда трябва да съответства на екстериора на вашата къща.
15.08.2009
Мая Янева
1234
пергола, веранда, навес, беседка, слънчев покрив
Верандата - дизайн и възможности
Източник: сп. “Още за къщата"

Има толкова възможности за дизайна на верандата, колкото и различни дизайни на къщи. Изборът на дизайна за веранда трябва да съответства на екстериора на вашата къща. Най-добрия вариант е да си осигурите компетентното мнение на специалист, който да проектира верандата ви така, че максимално да подхожда на стила на вашата къща.

Характеристиките на къщата като височина и наклон на покрива, както и дизайна на самата къща трябва да се вземат предвид при проектирането на верандата. Ако изграждате веранда като покривате съществуващ вътрешен двор, трябва да вземете предвид формата и размера на патиото, което е ключово за дизайна на верандата. Дизайнът на верандата се различава в зависимост от това, дали къщата е едноетажна или двуетажна. Често архитектите проектират веранда, която се издига в центъра на градината, а не успоредно до стената на къщата. Това придава на верандата височина и ширина, която е подходяща за настаняване на по-голяма група хора. Характерните черти на къщата винаги трябва да бъдат взети предвид, когато се прави дизайнът на верандата. Ако имате стара къща или такава с историческа и културна стойност, може да искате проектанта да използва специална връзка за прикрепване на верандата към стените на къщата, така че тя да не бъде повредена. Ако имате особена или сложна конструкция на покрива, архитектът може да избере да ползва вертикално остъкляване, така че да отговаря на мотивите на покрива. Вертикалното остъкляване може също да бъде ползвано, за да се получи по-добро ограждане на дворното пространство. Всички характеристики на вашата веранда, които касаят вашата къща, трябва да бъдат обсъдени с проектанта преди да започне проектирането.

Общи черти на дизайна на верандата
През годините верандата е взимала различни форми и размери. От извитите домашни структури до правоъгълните версии, верандата може да добави стойност и пространство към вашата къща. Но изборът на правилна форма зависи от няколко основни фактор, които са: големината на къщата; колко голямо искате да бъде това пространство; как точно планирате да го използвате.

Когато вече имате становище за тези детайли, можете да изберете пространство, което максимално да удовлетворява  вашите потребности.
Конструкцията на  верандата е обикновено дърво или метал, но може да бъде оцветена по желание на клиента, в цвят, който да се слива или да контрастира на вашата къща, за да бъде с максимален визуален ефект.

Веранда с извит навес
Извитият покрив на верандата може да придаде елегантна визия на къщата, когато верандата е предназначена за партита и вечери с приятели и за вашето семейство. Тези веранди могат да бъдат прикачени към вашата къща или да стоят като свободни конструкции в дворното пространство.
При този вариант е възможно да се ползва плосък покрив, чиято извивка да излиза пред верандата, и по този начин да приобщава още пространство към нея. Извитата линия на  верандата придава много елегантност на дизайна на къщата. Самата извита линия се превръща в точка на привличане за цялата структура на верандата.

Плоска конструкция
Това е най-простият дизайн. За традиционна визия с чисти и прави линии, верандата с плосък покрив ще придава красота на вашия дом през цялата година. Ако къщата е малка, плоската конструкция ще създава оптическа илюзия за по-голям обем. Този вид е много гъвкав - подходящ и за правоъгълни и квадратни къщи. Няма значение какъв е видът на пространството, което искате да покриете – плоският покрив може да се пригоди за различни желания и идеи. Отвореният дизайн на този тип покрив създава много възможности – ако имате басейн близо до къщата, можете да удължите покрива, така че да се извива покрай него и да придава симетрия на цялата визия.

Слънчев покрив за верандата
Ако искате да позволите на повече слънце да влиза във вътрешното пространство, слънчевият покрив е най-подходящия избор. Позволете на бриза и хладните нощи да влизат в пространството на верандата чрез подвижен покрив, който се контролира с дистанционно управление. Този вид покрив дава възможност лесно да се открива и покрива верандата, в зависимост от времето и от вашето желание.

Тип беседка
Това е доста комплексен и пищен дизайн, който представлява композиция от плоски елементи на покрив тип беседка, позволяващ на много светлина да влиза в площта на верандата, без значение колко е голяма тя.

Пергола
Ако искате нещо интересно, което не е необходимо да е прикрепено към къщата, можете да се спрете на веранда тип пергола- нейният дизайн позволява покритата площ да е светла и проветрива.

Фронтон 
Ако търсите стил, който предлага полегат покрив, тогава дизайн тип фронтон ще удовлетвори вашето желание. Той изглежда идеално, ако има външно пространство с маси и столове, разположено точно под покрива.
Има още разновидности на веранди, които могат да подчертаят достойнствата на вашата къща, но за конструкцията на верандата е най-добре да потърсите професионалното мнение на архитект, който да предложи най-подходящото за вашия дизайн и изисквания.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари