Окачените тавани – дизайн и функционалност

Окачените тавани са 2 основни групи – едроплощни (без видима конструкция) тавани от гипскартон и растерни тавани с видима конструкция.
28.07.2021
Калин Пенков - Маркетинг мениджър, направление Rigips, Saint-Gobain Bulgaria
1124
сухо строителство, окачени тавани, тавани от гипскартон, растерни окачени тавани
Източник: www.rigips.bg

Окачените тавани са неизменна част от интериора на съвременните жилища. Освен естетическия принос към дизайна на интериора, окачените тавани дават възможност за подобряване на редица чисто функционални показатели в помещенията, като акустичен комфорт, топлоизолация, интегриране на осветление и др.


Източник: www.rigips.bg
Източник: www.rigips.bg

Освен функционалните предимства, окачените тавани са също така значително по-бързи за монтаж в сравнение с традиционната мазилка, което ги прави предпочитани не само при ново строителство, но и при ремонтни работи.
Окачените тавани са 2 основни групиедроплощни (без видима конструкция) тавани от гипскартон и растерни тавани с видима конструкция.

Източник: www.rigips.bg

Най-често използваните тавани в жилищни помещения са едроплощните тавани от гипскартон, като основната причина е ограничената височина – този тип тавани, монтирани на единична скара директно към масивния таван, дават възможност за намаляване на светлата височина с около 50 мм.


Източник: www.rigips.bg

Макар и по-рядко, понякога се налага намаляване на височината на помещението, най-често с цел намаляване но отпляемия обем. В този случай се  използавт окачени тавани на двойна скара, които позволяват монтаж на неограничено отстояние от носещия таван. При монтаж на окачен таван с цел подобряване топлоизолацията на помещението от основно значение е правилният избор на изолационна вата в кухината над окачения таван и нейната дебелина – използват се леки минерални вати с добри топлоизолационни качества (с коефициент на топлопреминаване ʎ<0.036) и висока еластичност, които плътно лягат върху гипскартона и носещите профили. Окачените тавани от гипскартон са леки, което ги прави подходящи за повишаване на топлоизолацията при ремонтни работи на стари къщи.

Алтернатива на стандатния гипскартон са перфорираните едроплощни тавани, които освен чисто естетически принос към интериора, допринасят и за подобряване на акустиката в помещенията.

Окачените тавани от гипскартон дават неограничени възможности при оформление на интериора чрез преходни нива, фигури, вградено осветление и т.н.

Източник: www.rigips.bgИзточник: www.rigips.bg

Окачените тавани, особено в многоетажни сгради, също така дават възможност за подобряване на звукоизолацията. Звукоизолационните качества на окачения таван, подобно на топлоизолационните, до голяма степен зависят от вида на използваната минерална вата в кухината и нейната дебелина, но също и от вида на гипскартонените плоскости. Препоръчват се минерални вати с коефициент на съпротивление на въздушен поток AFR>5 и висока еластичност (по правило рулонни вати за оптимално запълване на кухините над гипскартона). Звукоизолационните показатели на окачения таван допълнително се повишават с използването на специализирани звукоизолационни плоскости вместо стандартен гипскартон. Важно е да се отбележи, че окачените тавани могат значително да повишат звукоизолацията от въздушен шум (например от разговор в съседите над нас), но за съжаление са по-малко ефективни в изолацията от ударен шум (например от тропането по пода в жилището над нас), тъй като ударният шум се разпространява по конструкцията на сградата. За съжаление ефективното справяне с ударния шум изисква изолация на самия под, което е свързано със строително-монтажни работи в помещенията над нас.

Вторият вид окачени тавани – растерните с видима конструкция, са по-често използвани в нежилищни сгради, но имат редица предимства, които ги правят подходящи и за жилищни помещения. Растерните окачени тавани се монтират бързо, без никакви мокри процеси, осигуряват постоянен достъп до пространството над тавана, могат лесно да бъдат демонтирани и подменяни при необходимост. В комбинация с минерална вата над паната, също като таваните от гипскартон могат да повишат топлоизолацията на помещението, а при избор на пана с клас А на звукопоглъщане осигуряват отлична акустика в помещенията.


Източник: www.rigips.bg

В заключение може да кажем, че окачените тавани са неизменна част от интериора на съвременните жилища, която дава отлични възможности за подобряване комфорта на обитание в съвременните жилища.

 

Закони Нормативна база Коментари