Коледната звезда не само на Коледа

Независимо от това, че се предлага на пазара единствено по празниците, цветето е едно от най-продаваните в цял свят.
14.12.2015
Румяна Бонева
2633
цветя, коледна звезда, отглеждане на цветя, подрязване цветя
Източник: www.onlineplantguide.com

Приказно красивото цвете Коледна звезда традиционно присъства в празничния декор на дома по това време от годината. Подобно на рубин от скъпо бижу, ярко червените цветове греят с царствено великолепие и очарование. Прелестното цвете е символ на Коледа и според легендите - благословено от Младенеца. Няма друго растение, което да събужда коледния дух и празничното настроение повече от Коледната звезда. Независимо от това, че се предлага на пазара единствено по празниците, цветето е едно от най-продаваните в цял свят.


Коледната звезда (Euphorbia pulcherrima), наричана още Поинзеция произхожда от Мексико и се появява в Европа през 40-те години на XIX-ти век. Цветето радва не толкова с истинските цветове, които са дребни и безлични, колкото с изящно обагрените си прицветни листа, наричани „цветове“. Ацтеките употребявали растението като лечебно средство и за получаване на червена боя. Цветето се радва на изключителна популярност, поради което цветарските компании работят по произвеждането на негови разновидности. Предлагат се Поинзеции с бели, розови, жълти и мраморни прицветници, освен традиционните червени, често оприличавани на Витлеемската звезда. 


Поинзеция Silver Star. Източник: www.powellgardens.wordpress.com.

Как да отглеждаме правилно Коледната звезда
Много от нас си купуват това цвете по празниците от цветарските магазини или пък го получават като подарък. Растението огрява дома в цялата си прелест, а след като отминат празничните дни красотата му започва бавно да избледнява. Доста хора определят първият си опит за отглеждане на Коледна звезда като провал. Цветето е невероятно красиво, но истината е че и доста капризно и трудно за отглеждане в домашни условия. Най-важното за Коледната звезда е, че листната маса се развива през лятото, докато цъфтежът настъпва през зимата, когато денят е къс. Поради това от съществено значение за правилното отглеждане е да съобразим дължината на деня за да може прицветните листа да придобият пищните си багри. Ако например сме поставили цветето в помещение, в което прониква светлина след 17 ч., със сигурност то няма да разцъфти. Именно това е причина за по-голяма част от увенчаните с неуспех опити на любителите на цветя. 


За добър цъфтеж растението се нуждае от 14 часа мрак и 10 часа светлина. И така, ако искаме да се радваме на разкошните цветове на Коледната звезда, правилото е просто – затъмняване след 17ч. вечер и осветяване към 8 ч. сутрин. Лесно може да постигнем това като затъмним стаята или пък като поставим цветето в неосветено помещение. Бихме могли също така и да го покрием с кутия или кашон. Подходящи за отглеждане в домашни условия са сортовете Freedom, Cortez, Star, Lilo в разнообразните им цветове.


Поинзеция Silver Star. Източник: www.powellgardens.wordpress.com

Вкореняване
Най-благоприятен период за вкореняване на Коледната звезда са летните месеци, поради факта че денят е по-дълъг. За целта се използва върхов резник от млади леторасти с около 4-5 развити листа. Отначало резникът се потапя в топла вода за да спре да отделя млечен сок, а след това се поставя в стерилен субстрат и се покрива с найлон за около месец. Необходимо е поне два пъти на ден да оросяваме за да се оформят коренчета. След това може да засадим готовите растения в неголеми саксии с размер от 14 см до 16 см, като е добре засаждането да стане през август или септември. Следва да се има предвид, че отделяният млечен сок е отровен, затова е препоръчително да работим с ръкавици. 


Колко често да поливаме
Редно е да знаем, че Коледната звезда развива голямо количество листна маса. Листата от своя страна способстват за транспирирането или изпарението на влагата от растението. Поради това е много важно да поддържаме постоянна влажност на почвата. В противен случай ще забележим окапване на листата  по долната част на стъблото. Добре е да поливаме Коледната звезда всеки ден с малко количество вода, за предпочитане около обяд, когато температурите са оптимално високи. Удачен метод за това е като потопим саксията в по-голям съд с вода. По този начин почвата поема нужното количество, след което можем да отцедим саксията. При този вариант ще избегнем риска от преполиване, което може да се окаже пагубно за Коледната звезда. Трябва да се има предвид обаче, че след подрязване поливането трябва да се извършва доста по-рядко.


Коледна звезда сорт Freedom Jingle bells. Източник: www.allthingsplants.com


Подходящата температура
Коледната звезда се развива добре при температури от 17 до 21°С през нощта и от 20 до 24°С през деня. Ако поддържаме такива температури по време на цъфтеж растението ще развие едри и красиви прицветници. Не трябва да поставяме цветето в близост до отоплителни уреди, а също така трябва да се избягва излагането на течение или на пряка слънчева светлина.


Почва и наторяване
Подходящата почва за отглеждане на Коледна звезда е рехава, тъй като трябва да се осигури добра аерация на корените. Добре е почвата да е богата на хумус и да съдържа достатъчно количество микроелементи, сред които от особено значение е желязото. За предпочитане е да използваме торопочвена смес от светъл торф. Наторяването може да започне няколко седмици след засаждането. За да развие листна маса, през лятото Коледната звезда се наторява всяка седмица с комплексен тор. През периода на цъфтеж почвата не е необходимо да се подхранва.


Розова Поинзеция Pink. Изотчник: www.pixshark.com

Подрязване 
За да може Коледната звезда да придобие елегантен вид е добре през пролетта да направим едно основно подрязване на стъблото на височина около 10 см, като оставим 3- 4 пъпки за нови леторасти. При сортовете със светъл цвят на листата подрязването трябва да става точно над желания брой леторасти, докато при тези с тъмен тон на 1-2 пъпки по-високо. Клонките също се подрязват, за да може растението да се разклони. Добре е това да се извърши до края на месец август, като подрязването се прави до 3-4 пъпки над последното подрязване.


Коледна звезда сорт Premium White. Източник:www.powellgardens.wordpress.com


До следващата Коледа
Много хора просто изхвърлят Коледната звезда след като прецъфти. Може обаче да й осигурим необходимите условия и красивите цветове ще ни радват и за следващата Коледа. След като листата окапят растението се нуждае от период на покой. За целта поливането трябва да се намали до минимум, а стеблата да се подкастрят до височина не повече от 10 см над саксията. Подходящо е да приберем растението в недобре осветено и прохладно помещение. В началото на месец май може да пресадим цветето, като за целта използваме и част от старата почва. Сместа за почвата се приготвя от чернозем, листовка, торф и пясък в съотношение 3:3:1:1. Задължително поливаме обилно, след което следва системно поливане и наторяване на почвата с минерален тор (веднъж на две седмици). След появата на младите филизи е необходимо да изберем няколко от най-силните, а останалите може да се отстранят. Клонките също може да се подрежат. За да може растението да се развие красиво е нужно да оставим по 2-3 възелчета на всяко клонче. Така от спящите пъпки ще изникнат нови разклонения. През летните месеци отглеждането на Коледната звезда не се различава от това на зелените растения. Трябва да й осигурим достатъчно светлина и да избягваме течението. За да стимулираме зачервяването на прицветниците задължително трябва да спазваме правилото за затъмняване, с цел да предоставим на растението точните количества мрак и светлина, от които се нуждае. Ако спазваме всички тези съвети със сигурност цветовете на Коледната звезда ще грейнат отново и за следващата Коледа. 


Основни грешки при отглеждането
Прекомерно високите температури и сухият въздух може да станат причина за пожълтяване и окапване на листата на цветето. Друга често срещана причина за погиване на Поинзеция е преполиването или пък изсъхването на почвата. Пагубно влияние могат да окажат резките температурни промени, а също така и недостатъчното количество светлина.  

+6
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари