Холандски дизайн на изложението в Милано

Всяка година през април целият интериорен и дизайнерски свят се събира в Милано за Седмица на дизайна и салона.
08.06.2009
Johan Van Deijk, NLStudio
478
интериор, проект, дизайн minimal plus, творчески продукти, култура
Източник: Johan Van Deijk, NLStudio

Всяка година през април целият интериорен и дизайнерски свят се събира в Милано за Седмица на дизайна и салона. Всяка година времето е чудесно, докато продължават тези дни, и животът е като dolce vita. Тази година изглежда беше по-оживено в сравнение с предходните години и качеството на презентациите, онова, което беше показано, и кандидатурите бяха по-добри от всякога.
Ще направя кратък обзор на холандското участие в Салон 2009 и презентациите на  Zona Tortona.

Студио JSPR е основано през 2005 г. от Jasper van Grootel, който е завършил Академията за дизайн Eindhoven. Тази година студио JSPR показа забележителни нови продукти Flame (Пламък) и Minimal Plus (Минимален излишък) в Милано.

 
Серия: ‘Minimal Plus’   Снимка: Carin Verbruggen

Flames е външен елемент с цилиндрична форма и слаба светлина в него, на принципа на газовата лампа. Елементите присъстват в разнообразие от мотиви, всеки от които със своя характерна игра на светлина и сянка. Светлинните елементи създават атмосфера и топлина на градината или терасата.

Серията Minimal Plus е сякаш изцяло от пяна и е покрита с дебел пласт естествен каучук. Серията представлява простота и елегантност и може да бъде ползвана като самостоятелен аксесоар или да се комбинира,  за да се създаде цялостна зона за отмора. Minimal Plus е по дизайн на Philip Bogaerts от JSPR. Всички артикули могат да се намерят в различни форми и цветове.


Снимка: Tonatiuh Ambrosetti

За галерия Ormond в Женева Richard Hutten е създал Облак - кресло. Тя представлява част от изследване и е темата на основната форма, която развива Richard Hutten през цялата си кариера, а именно колелото и сферата. Облакът кресло е ограничено издание, изработено от никелирана и полирана алуминиева отливка.
„Snodevormgevers” всъщност означава интелигенти дизайнери на холандски. Тези двама дизайнери, Mander Liefting и Josef Blersch, представят техния стол и камина  от ствол на дърво, базирано на сливането между интериора, природата и традиционните елементи от камарата на джентълмените. Елементите са връщане назад към нашите корени и са реинтерпретация от гледна точка на животинското царство. Камината и столовете са изработени от дънери или поне така изглежда. От близо можете да забележите, че всъщност е изработено от листове стомана.

Дизайн на Richard Hutten  за Gallery I+I  Playing with tradition runner (игра с традиционния тишлайфер). Ръчно плетен вълнен тишлайфер, където Изтокът се среща със съвременния дизайн. Това е изненадващ и чист микс между традицията и модерния дизайн. Той е свеж и същевременно малко странен. (Тишлайферът е с размери 240 / 90 см.)

‘Design Academy’ от Eindhoven направи красива и отличаваща се презентация в тих павилион близо до Zona Tortona в Милано. Един от забележителните проекти, които бяха представени  беше “Conductive trade standard” (благоприятни търговски стандарти) на дизайнера Maxime Morel.  “Conductive trade standard” на пръв поглед не изглежда сериозен проект, но носи изключително интересно послание. Той застъпва тезата, че типът продукция има за цел да съхрани културната идентичност на търгуващите държави. Тя е развита като отговор на настоящата глобална система на производство, в която повечето от продуктите, които внасяме и консумираме на запад, не носят знак за културата на страната, от която произхожда продукта. Благоприятният търговски стандарт се основава на разбирането, че тези културни идентичности могат да носят творчески заряд при процеса на създаване на продуктите, и има за цел да включи местните познания и умения за намеса в този процес.Източник: Johan Van Deijk, NLStudio

BertJan Pot създаде Slim Werken (интелигентна работа) за холандската компания Arco. След неговия проект  на slim table, който спечели наградата за холандски дизайн през 2007 г. и Златна награда IF за 2008 г., BertJan използва стоманена рамка за бюрото Slim Werken.Стоманата не е само здрава, но също привлича магнити и това му свойство става отправна точка за нова линия продукти, изцяло покрити с тънък пласт от дърво. Основната е Slim Table, около която той създава серия от аксесоари за бюро: кофа за боклук, магнитна дъска, магнитно чекмедже и т.н.


Източник: Johan Van Deijk, NLStudio

Холандският бранд Prooff представя Ear Chair (стол с уши) по проект на Studio Makkink & Bey в SuperStudio на Zona Tortona в Милано. В процеса на проектиране те се чудели: какво би се случило, ако една мебел е една стая? Отговорът е:  О, би се превърнало в лично пространство на най-обществените места; място за среща с безкрайно гъвкав размер, който може да се постави навсякъде. Резултатът е необичаен Ear Chair (стол с уши), който вече присъства в много офиси.

 

Автор: Johan Van Deijk, NLStudio
Закони Нормативна база Коментари