Екоселище "Азарея" - място в хармония с природата

Само на 7км от Троян в сърцето на Троянския балкан, в близост до балнеоложките курорти Шипково и Чифлика се намира екоселище Азарея.
16.02.2014
Ваня Божинова
2353
градина, архитектура, къщи, еко къщи, екоселище
Екоселище "Азарея" - място в хармония с природата
Източник: Eкоселище Азарея, www.azareiya.com

На древногръцки думата"Екос" означава разглеждане на нещата в тяхната цялост, тоест използване на цялостен подход за постигане на добри резултати.

От избора на терен до строителството и оформяне на околното пространство. По градежите на едно общество може да получим важна информация за начина на живот, бита, еволюционното развитие, вярванията, обичаите на цели народи. Забързани в ежедневието, подложени на икономически натиск и постоянен стрес ние забравяме откъде идваме и накъде отиваме. Не е тайна, че формата на една сграда, използваните материали и ориентацията спрямо планетите оказва изключително силно въздействие върху психическото и физическото здраве на нейните обитатели. Жилището, което обитаваме може, както да ни зарежда с енергия, така и да изсмуква жизнените ни сили.

При проектирането, строителството и експлоатацията на екоселище "Азарея" е използван точно този цялостен подход. Древни знания, съчетани със съвременни строителни технологии и материали, допълнени с прекрасна фън шуй градина -  всичко това цели да покаже един алтернативен начин на живот. Живот в хармония с природата.


 
Нека ви покажа Азарея през моите очи:
Само на 7км от Троян  в сърцето на Троянския балкан,в близост до балнеоложките курорти Шипково и Чифлика се намира екоселище Азарея. Влизам през дървена порта и попадам в друг свят, място на сбъднатите мечти и приказки. Шест кръгли къщи, разположени в кръг с шест спираловидни дървени пътеки, водещи към контурна пирамида в центъра на Азарея. Сядам на пейката под пирамидата и ме завладява спокойствие и тишина. Сега чувствам израза "да се върна отново у дома" с всичките си сетива. Имам чувството, че мога да седя така с часове, но любопитството надделява и тръгвам на обиколка.

Просторна спалня с два мансардни прозореца, гледащи към звездите.     Източник: www.azareiya.com
Забелязвам, че всяка къща има собствено име, избирам къща Любов и влизам  в малката кокетна къщичка. Първото впечатление е, че къщата отвътре изглежда много просторна, а дървото дава усещането за уют и топлина. На първия етаж има хол, кухненски бокс, баня. По дървена стълба се качвам на втория етаж, където се озовавам в просторна спалня с два мансардни прозореца, гледащи към звездите. На тавана забелязвам тибетска мандала, даваща различно усещане на помещението. Всичките къщи са ориентирани на юг с поглед към красиво планинско било.

Градината в Азарея е проектирана по всички правила на фън шуй. Казват, че най-важното условие във фън шуй е постигане на баланс между петте елемента. Тук явно това условие е изпълнено, защото форми, цветове, растения, всичко е в перфектен баланс.Източник: www.azareiya.com

Продължавам разходката си покрай малка зеленчукова градина, от домакините разбирам, че в нея се използват само естествени торове от компостера. Забелязвам беседка в тон с архитектурата на селището, а до нея закътано барбекю. Вниманието ми привлича зелена шатра, която се оказва многофункционалана зала В нея се играе тенис на маса, провеждат се концерти, театрални постановки, семинари. Над шатрата откривам едно закътано място, което се нарича пейката на влюбените. Пейка, каменна маса, лозница, пазеща сянка и прекрасна гледка към планината, въобще романтика. От мястото на влюбените се вижда цялото селище като на длан. В южната част има място за рефлексотерапия и люлка-хамак.

В екоселището има пречиствателно съоръжение, което пречиства отпадната вода и соларен колектор, захранващ с топла вода къщите. В цялото селище се усеща спокойствие и умиротворение. Балансът и хармонията, които са постигнати чрез цялостния подход- архитектура, материали, градина се предават на посетителите.

От домакините  разбирам, че са проведени редица изследвания, даващи отговор на въпроса как престоят в Азарея се отразява върху физическото и психическото здраве на хората, които го посещават. Всичките проведени изследвания с различни методики потвърждават тезата, че престоят в екоселището се отразява не само благотворно, но има и мощен оздравителен ефект върху хората. Но може би най-силно впечатление остави в мен стих, подарен от един голям приятел на Азарея, който е идвал десетки пъти тук: „ Край Бели Осъм, под Амбарица сред гордия Балкан в селото Горно Трапе до Троян, роди се приказната Азарея и аз се чувствам, като част от нея”


www.azareiya.com
www.ecohousem.com,
mail:info@azareiya.com,
tel.: 0888 214 466

Автор: Ваня Божинова
Закони Нормативна база Коментари