Съвършена ритмика и категоричен контраст

Какво можем да постигнем с помощта на черното и бялото - контраст и динамика, баланс и увереност, графична изразителност, категорична безупречност...
15.02.2008
Весела Маркова
502
дизайн, архитект, черно и бяло, интериор апартамент
Източник: Още за къщата, снимки: Милена Конакчиева

Интериор: aрх. Скарлет Зидарова
Фотограф : Милена Конакчиева


Какво можем да постигнем с помощта на черното и бялото - контраст и динамика, баланс и увереност, графична изразителност, категорична безупречност... Дали заради стила или под въздействието на ахроматичните цветове,  прекрачвайки прага на този дом, сетивата се настройват автоматично, съзнанието започва да анализира обстановката.


  


Противно на очакванията за строгост, ограниченост и доминираща сила на черното и бялото, комбинацията от двата цвята поражда усещане за достатъчност, уравновесеност, завършеност и овладяна хармония. Посрещнато от тази неангажираща атмосфера “освободеното” око бързо “абсорбира” щрихите на “графичния етюд” и започва да открива различното. Интересното се появява точно в този миг, когато сме възприели “рамката” и съзнанието се насочва към детайлите.Тогава откриваме, че отчетливата ахроматика далеч не е толкова предсказуема, не се изчерпва в рамките на небрежно оглеждане на обстановката. Черно-бялата композиция, нежно “туширана” с присъствието на аксесоари в старо злато и сребро, продължава да разкрива незабелязани на пръв поглед подробности. Интериор, който провокира любопитството, задава въпроси, дава и отговорите, но не веднага.Жилището, разположено в стара градска кооперация, заедно с всички негови особености, свързани с времето на създаването му, е основата, върху която собствениците реализират своя бъдещ дом.


  


Апартаментът, който те заварват, наподобява лабиринт, изобилстващ от многобройни чупки, ниши и орнаменти. Реконструкцията е неизбежна. Функциите на помещенията трябва да бъдат пригодени към новите изисквания за удобство и практичност.
Собствениците се доверяват изцяло на арх. Скарлет Зидарова. Нейно дело са промените във функциите, както и цялостното оформление на интериора. Процесът е дълъг и всяка една промяна е свързана с множество други. Част от твърде многото врати са премахнати, а сводовете са аранжирани с елегантни завеси. 


 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари