Откритите басейни – какво ново?

Днес монолитните конструкции се произвеждат в готов вид от алтернативни, висококачествени материали и се доставят до вратата на обекта, където се монтират в рамките на часове или дни.
19.07.2019
Екатерина Бонева
4157
Басейни, монолитни басейни, басейн от стъклопласт, керамични басейни
Източник: Акватек, www.aquatec-bg.com

Инсталирането на басейн в двора на къщата или вилата е сбъдната мечта за всеки собственик. Когато става въпрос за монолитен басейн, най-често си представяме трудоемките за изработка бетонни басейни, облицовани с керамични плочки.        Понастоящем новите технологии в тази насока предлагат много по-усъвършенствани, сигурни и бързи за изработка варианти, които със сигурност надминават очакванията ни. Днес монолитните конструкции се произвеждат в готов вид от алтернативни, висококачествени материали и се доставят до вратата на обекта, където се монтират в рамките на часове или дни. Басейните се изработват с пълна окомплектовка от съоръжения, необходими за правилното им функциониране и предоставят пълен комфорт при използване. 

Басейни от полипропилен
Басейните от полипропилен са идеален избор за къщата или вилата. Отличителната им черта е опорната хидроизолираща конструкция, която не се нуждае от вътрешна облицовка. Благодарение на високите топлоизолационни свойства на материала, температурата на водата се запазва постоянна за дълго време. За допълнителна изолация по дъното и стените се полага екструдиран полистирен. Това от своя страна води до намаляване на разходите за подгряване на водата и позволява използване на водното съоръжение и в по-студени дни. 

Предимства
Басейните от полипропилен не се нуждаят от използването на специални препарати, тъй като добрите хигиенни качества на материала, заедно с качествената филтрираща система създават условия за безпроблемно използване на басейна в продължение на поне 5 години. Гладката му повърхност не се пързаля и не позволява появата на водорасли и органични съединения. Друго предимство на басейните от полипропилен е спестяването на време и строителни материали - намалена арматура, бетон без пълнители за водоплътност, не се изисква кофраж и направата на допълнителна облицовка. Технологията на производство позволява изпълнение на този вид монолитни басейни в разнообразни форми и размери, съобразно екстериорния план на вилата или къщата. Изработката на вградени стъпала – вътрешни, външни, амфитеатрални е също част от конструкцията на басейна. Качествата на полипропилена правят възможна реализацията на всякакви дизийнерски и архитектурни проекти. 

Монтаж 
Препоръчително е басейнът да се разположи на място, което е максимално дълго огрявано от слънце, далеч от дървета и засенчващи съоръжения. Системите за филтриране се инсталират в шахта и се разполагат в близост до басейна. Строителната подготовка за вграждане се състои в оформянето на изкоп, който се предвижда с 50 см по-широк от вътрешния размер на басейна. Дълбочината на изкопа зависи от тази на басейна и начина на вграждане. За основа се излива бетонна армирана плоча, върху която се полага екструдирания полистирен. Басейнът се спуска в изкопа, окомплектован с всички необходими съоръжения – монтирани дюзи, скимери, сифони, уреди за насрещно течение, подводно осветление и др. и се фиксира горният ръб. Стените на басейна се изливат поетапно (по схема) от земновлажен бетон. 


Източник: Акватек,  www.aquatec-bg.com

Басейни от стъклопласт
Стъклопластът притежава по-добри якостни качества и по-дълъг живот от полипропилена, ето защо е по-подходящ материал за изработката на басейни. Конструкцията на басейните от този материал представлява един, цялостен модул, без никакви връзки. Стените на съоръженията са съставени от няколко слоя – фибростъкло, водозащитна боя с UV филтър, полиуретанова пяна и слой от винил. Комбинацията от такива материали прави конструкцията изключително солидна. 

Предимства
Благодарение на техниката по изграждането им, готовите конструкции са изключително здрави и дълголетни. За разлика от монолитните бетонни конструкции, при тези басейни не се изисква подмяна на вътрешната облицовка. Басейните се изработват с филтрираща система и вградено осветление. Важно е конструкцията да се изработи от материали с доказано качество, тъй като евентуално спукване на съоръжението в резултат употреба на некачествен материал би могло да предшества сериозен и скъп ремонт. Това значително улеснява процесът по поддръжка и почистване на басейна. Гладката му повърхност не се пързаля и не позволява появата на водорасли и органични съединения. Поддръжката и дезинфекцията на басейна не е никак трудна. Друго предимство на басейните от стъклопласт е, че повечето модели разполагат с вградени стъпала и пейки с разнообразен дизайн. 

Монтаж
Басейните се доставят в готов вид на мястото на обекта, където се разтоварват с кран. Монтира се върху предварително подготвена замазка с арматура. След поставянето на басейна в изкопа, около него и под стълбите се полага хидроизолация и се излива земновлажен бетон. Монтажът на монолитните басейни от стъклопласт се извъшва в рамките на няколко часа.


Източник: Акватек,  www.aquatec-bg.com

Керамични басейни
Това са басейни от ново поколение, тъй като притежават всички характеристики на перфектния басейн за двора или градината – съвременен елегантен дизайн, изключителна здравина, лесен монтаж и поддръжка. Към момента керамичните басейни са уникален по рода си продукт на българския базар. 

Предимства 
Керамичните басейни се изработват по патентована композитна технология с голяма коравина на керамичното ядро. Притежават триизмерна 3D брилянтна повърхност с изключително фина структура. Монтират се бързо и лесно в рамките на няколко дни, по технология със затворен край. Най-впечатляващо при тях е дискретния блясък на покритието. Всички възможни цветове на гланца са с 3D ефект, което още повече допринася за неповторимата им визия. Стъпалата им се проектират в най-различни форми, не само за да осигурят комфортно място за отдих, но и с цел освобождаване на допълнително пространство. Единното тяло на басейна се изработва от подсилени слоеве, цветен гланц с трислойна защита и изключително ефективен буферен слой до керамичната основа, което е гаранция за абсолютна здравина и издържливост на басейна.

Монтаж
Инсталацията на монолитните керамични басейни се извършва както при тези от стъклопласт, с тази разлика, че някои производители предлагат монтаж на готовото съоръжение без бетонна фундаментна плоча и въглеродно укрепване на стратегически зони. Вкопаването на басейна се извършва в предварително подготвен изкоп с посипка от чакъл, върху който се излива бетонната армирана основа. Вграждането става бързо и лесно, тъй като басейнът има цялостно отлята структура, в която допълнително се вграждат екстри, според желанията на клиента - например вградено осветление, насрещно течение и др. За дъното и стените се предвижда изолационен материал. Не бива да се подценява сигурността и стабилността на бетонната основа, тъй като тя придава допълнителна якост на конструкцията и удължава живота на басейна. 
Когато планирате да закупите такъв басейн, не пропускайте да се информирате за качеството на матералите и наличната гаранция на вътрешната и външна част, които варират по срок при различните производители.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари