Домашният кабинет – нарастваща необходимост

Организирането на домашен офис е истински хит през последните години в САЩ и Великобритания, набираща популярност тенденция в страните от Западна Европа.
15.02.2007
Весела Маркова
1083
интериор, домашен офис, кабинет

Организирането на домашен офис е истински хит през последните години в САЩ и Великобритания, набираща популярност тенденция в страните от Западна Европа. Статистиката сочи, че приблизително една трета от домакинствата в САЩ разполагат с домашен кабинет, 40% от хората го използват само за забавление и писане на e-mail, сърфиране, пазаруване в Интернет. 30% от хората, притежаващи домашен кабинет, го използват за работа, а 22% предимно плащат сметките си чрез Интернет. От друга страна, се оказва, че домашният кабинет измества останалите помещения от жилището по размера на инвестираните в него средства и внимание.


  

Днес компютърът у дома е вече също толкова важен, колкото например пералнята или готварската печка, а потребителите са от съвсем малки деца до хора на преклонна възраст. Когато говорим за домашен кабинет, това може да включва от кът с компютър до специално проектирано помещение с размерите на бордрум. Факт е, че все повече хора избират за работно място спокойствието на домашната обстановка пред шума и напрежението на големия град. Благодарение на развитието на комуникациите и технологиите практически не съществува пречка офисната дейност да бъде извършвана и от дома.




Друго предимство е свързано със съкращаването на транспортните разходи и спестяване на времето за достигане до работното място. Съществуват, разбира се, и известни недостатъци като например в чисто психологически аспект застояването на едно място, което като цяло не може да бъде достатъчно стимулиращо за работа. От друга страна, домашният кабинет е незаменим за някои професии. Писатели, художници и хора, занимаващи се с научна дейност, откриват в спокойната атмосфера на дома необходимите условия за вдъхновение и ползотворна работа. Собствениците на големи компании или производствени фабрики имат възможност да управляват бизнеса си, стоейки у дома и наблюдавайки чрез камери работния процес и  функционирането на производствените мощности. Във всеки един момент те могат да получат и подробен отчет за финансовото състояние на компанията.


 

Специалистите смятат, че работейки у дома, човек не е изложен на толкова голям стрес и напрежение, точно обратното, минимален шум, възможност за по-добра концентрация и оптимално организиране на времето за работа. В повечето случаи организирането на офисно пространство у дома се свързва с инсталирането на удобен кът за работа с компютър. За друга част от хората това пространство се оформя като домашна библиотека и стая за четене или учене.




При всички положения едно такова помещение като цяло се съобразява със стила на интериора, особено ако в него се съвместяват повече от една функции. Много често домашният кабинет е обособен като част от друго жилищно помещение като спалня, дневна или таванско пространство. Предвиждайки кабинет в жилището, трябва да се има предвид, че най-вероятно той ще се използва от повече от един член на семейството. Това е от особено значение и при подбора на мебелите, които е добре да бъдат съобразени  и с възрастта на обитателите.


 


Какво всъщност спомага за изграждане на една приятна и функционална среда за работа у дома. На първо място изборът на скоростта и съответно на Интернет доставчика спрямо интензитета на работата. Техниката, с която ще оборудвате домашния си кабинет, също зависи от естеството на работата, това може да бъде само компютър, към който, ако е необходимо, могат да се добавят принтер, скенер, копирна машина, персонален дигитален асистент и редица други помощни приспособления. Обстановката, в която ще се организира домашният кабинет, е не по-малко важна. Дребните на пръв поглед детайли създават специфичния характер на пространството.

Подбрани живописни платна, предмети на изкуството, характерни сувенири, фотоси в красиви рамки, луксозни офисни принадлежности и материали, всички те спомагат за демонстрирането на определена идентичност. Стол с оригинален дизайн определено прави впечатление, също както и полицата с интересни книги, реставрирано писалище, стара пишеща машина, сребърен нож за писма, ювелирен моливник, пясъчен часовник, кожен тефтер, глобус, стара карта. Стилът може да бъде от класически до ултра-модерен, декорацията в определена тематика като например ”Африка", ”Изток" и т.н. също са доста предпочитани от собствениците на домашни офиси. Зелените растения са добавката, която създава приятна и релаксираща атмосфера.
 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари