Семейство, природа, дом

Всичко започнало през 2000 година, когато съпрузите Чиркови с двете си деца решили да си купят парцел с недостроена къща недалече от града.
15.05.2007
Анна Морева
412
къщи, градска къща

Архитект: Анна Самойлова
Текст: Анна Морева
Фотограф: Георгий Щабловский


Местоположение: Санkт Петербург
Жилище за постоянно ползване
Строителна технология: тухлена сграда
Период на реконструкцията: април 2000 г. – април 2001 г.
Обща площ: 500 м2

Арх. Анна Самойлова: “Основната задача, която изискваше професионално решение, беше да се преустрои къщата според потребностите на новия инвеститор, защото не беше приспособена за живот като цяло. Нужно беше да се махне басейнът от първия етаж, да се създаде удобна инфраструктура вътре в дома. Всичко това беше направено при активното участие на Олга и Михаил”.

 
Внимателното изучаване на процеса на строеж на частни къщи показва като правило, че “собствен дом” може да построи всеки, независимо от професията си. В повечето случаи конкретната професия не е важна. Но за появата на къщата на Олга и Михаил Чиркови ключова роля изиграли именно двете професии на главата на семейството – инженер и специалист по информационни технологии. Като професионалист по връзки с обществеността, за Михаил било важно да има ясна концепция за изграждането на дома, ето защо той може уверено да твърди, че двете години строеж са били своеобразен обществен експеримент. А професията му на инженер и опитът му в строителството му позволили ефективно да ръководи строителните работи, контролирайки качеството на работа и даже да изгради постройка на парцела без помощта на архитект. Къщата е изцяло разположена в предната половина на парцела, а в задната част има разкошна градина и езеро.


Така изглеждали къщата и парцелът в периода на реконструкция и благоустройство.

И така, всичко започнало през 2000 година, когато съпрузите Чиркови с двете си деца решили да си купят парцел с недостроена къща недалече от града. Близостта до града бил най-важният аргумент, тъй като планували да живеят в тази къща постоянно, а училището не трябвало да бъде далеч. Вторият аргумент бил брегът на езерото. Възможността да се влезе във водата и да се гледа езерото от прозорците на дома било мечтата на Олга, а за Михаил – спомени от детството.

Къщата представлявала образец на безименната извънградска архитектура от началото на 90-те години на ХХ век – масивна конструкция с червени тухли и тежки колони, едва побираща се в тесния парцел. Качеството на строителството не било високо – външните стени се отклонявали с 4 см от вертикалата. Поради високото ниво на подпочвените води, къщата се била “наквасила”, ето защо укрепили фундамента. Покривът течал и трябвало да го сменят напълно.

Вътре в къщата абсурдът достигал връхната си точка – на първия етаж при входа имало подготвено корито за басейн, голяма стълбищна шахта отнемала огромна част от жилищната площ, на всеки етаж имало по една-две стаи. Общо взето, вътрешното пространство било подчинено на начина на живот на първата собственичка, която възнамерявала да живее сама в тази къща на площ 500 кв.м.

Архитект Анна Самойлова помогнала да се преобрази къщата в съответствие с потребностите на новите собственици. Тя разработила подход, при който цялото пространство на къщата се обединявало в едно. “Анна е професионалист от високо ниво. С нея се разбираме с половин дума. Тя извика и чудесни специалисти, истински майстори. Днес си спомняме с удоволствие как се строеше нашият дом и за тези, които участваха в този процес.” Впрочем изцяло доверявайки се на професионалистите, Михаил не оставял строителната площадка нито ден без надзор и контролирал спазването на технологиите за всички работи. “Знам в подробности как беше построена нашата къща – всеки детайл до сантиметър. Днес може да се каже, че е много качествен строеж.”


Входът на дома. Разливащите се в полукръг стъпала му придават особено гостоприемен вид.

Фасадата на къщата приела облагороден вид благодарение на елегантната игра на цветовете и структурата на мазилката, площите с ломен камък, керемидите. Вместо тежките тухлени опори в оградата на балкон, се появила лека решетка от ковано желязо. Вътрешното пространство също било хармонизирано – за ос на къщата служи широка мраморна стълба, която се устремява нагоре с равна стъпка – към остъкления обем на зимната градина. В интериорния дизайн преобладават елементи на класическия стил – Михаил счита, че той създава най-удобната за човека среда.
“Дреболиите при съдаването на интериорния дизайн за мен бяха не по-малко важни от строителството. Плочите на подовото покритие и мраморните рамки на прозорците трябваше да имат еднакъв рисунък, а не само подобен – не го допусках. За мен комфортният дом означава съвършен дом.”

Съвършенството на дома не може да се оспори, особено поради това, което засяга планировката. Най-виртуозният ход е преобразуването на “басейна” в гостна и складово помещение. Изградили междинна плоча и отдолу останало пространство с височина 2 м, идеално за склад. Входът към него е откъм съседната стая, а стълбата минава буквално вътре в бюфета, който се намира в гостната. Наистина, при това трябвало да се откажат от използването на долната част на бюфета.

Частта за гости в този дом е разположена така, че гости и стопани да се чувстват съвсем независими един от друг: стаята за гости се намира в дълбочина на първия етаж и има собствен изход към улицата.

 

Стълбата била създадена наново. За да я направят широка и удобна, трябвало да махнат преградите. Сега тя съединява етажите на къщата един с друг. За направата на стените била използвана специална технология “енкаустика”, разработена от архитект Александър Белик. Към пространството на стълбището се допира зимната градина с височина два етажа. Всеки, който се качва по стълбата за първи път, възкликва възхитен, зад всяка извивка се отваря нова гледка.В оригиналните планове на къщата имало предвиден встроен гараж, но Михаил бил категорично против това да живее под един покрив с колата. Затова на местото на гаража направили складово помещение. Изобщо екологическата чистота е крайъгълният камък в строителството на този дом. Михаил не докарал газ в къщата – газовият котел се намира в отделна постройка, а къщата се отоплява от система “топъл под” (общата дължина на тръбите с антифриз, прокарани във всички помещения на дома, е 3 км). Той се канел да издигне вятърен генератор на ток, за да обезпечи електричеството в дома си и да бъде независим от градското електроснабдяване, но се оказало, че за целта му е нужно специално разрешение. Въпреки това Михаил обмислял икономичното ползване на енергийни ресурси и прекарването на инженерните комуникации още по време на строежа. Затова бил избран и топлият под - това е топлоносител, който се загрява до 350оС, а не до 700оС, както е в радиаторите. Стените били също отоплени, за да се запазва цялата топлина вътре в дома.
“Експлоатационните ни разходи за отопление не надвишават 1000 рубли на месец”, казва Михаил. ”Това именно е икономия, която е в полза и на човека, и на природата.”

 

Олга и Михаил направили доста за природата. Без да се взема предвид прекрасната, обсипана с любов и грижи градина, която се равнява по разнообразие на видовете растения на истинска ботаническа градина, те благоустроили и брега на езерото. Бидейки професионални водолази, заедно с приятели те разчистили дъното, събрали сметището, засадили брега с дървета и сега редовно чистят боклуците, т.е. създали са природоохраняема зона.
 


Банята служи като идеална преграда към съседния парцел.

Основавайки се на своите не само теоретични, но и практически познания за строителните технологии, Михаил ръководил и изграждането на баня на парцела. Тази тухлена постройка с големи прозорци се вписва добре в пейзажа, а вътре е снабдена с всички удобства за отдих: сауна, басейн, просторна зала с камина. Михаил нарисувал скица и поръчал индивидуален проект за пещ, която служи едновременно и за отопление на сауната, и за затопляне на цялата сграда.

Отчетливата геометрия на профила на зимната градина е добър фон за плавните линии на модерния стил.

“Зимната градина е в съседство със стълбата в хола и има “второ осветление “Строителството на къщата, както се прави днес, е не само личен практически опит”, споделя Михаил, не само гордост за това, че си построил собствен дом. Това е още и голям социален опит: когато поемате отговорност за пълното жизнено обезпечаване на вашето семейство, когато намирате най-рационалните решения за финансовите загуби в строителството, експлоатацията на дома, когато влизате в взаимодействие с хора от други професии – архитекти, майстори, и накрая, когато влизате в контакт с природата, уважавате я, обичате я, пресъздавате я и намирате своето място в екологичната система.”
 Олга е разработила сама оригиналното решение за пейзажа в градината. Михаил е скицирал сам градинските пътечки, избирайки ширина 150 см, за да са удобни за разходки по двама, а посоката им, извивките и окръгленията са направени така, че пред очите ви винаги да се открива гледка към красивата градина.

Maтериалът е предоставен от списание “Частньй Дом”
СЕМЕЙСТВО, ПРИРОДА, ДОМ
www.homeplans.ru copyright: Lans Media Group

 

Автор: Анна Морева
Закони Нормативна база Коментари