Магичната Йордания

Насладете се на въображаемата разходка из това магично кътче и организирайте своето реално пътешествие към чудесата на Йордания!
18.04.2019
Екатерина Бонева
3564
екскурзия, маршрути, туристическа информация, Йордания
Съкровищницата в Петра
Източник: Екзотик Холидей, www.exoticholiday.bg

Библейски истории, изгубени градове и цивилизации – това може би е най-доброто описание за едно от съкровищата на Близкия Изток - магичната Йордания! Исторически пъзел от религии, богове и легенди, където митичните образи и удивителни природни феномени съхраняват духа на миналото. И ако до скоро посещението на арабската страна беше изморителна авантюра, то днес изпълнението на директни авиолинии до тази дестинация сбъдва мечтите на все повече туристи. Йордания е място, на което ще забравите за скуката. Древните градове, пейзажите на необятната пустиня и гостоприемството на местното население са само част от великолепието на страната. Насладете се на въображаемата разходка из това магично кътче и организирайте своето реално пътешествие към чудесата на Йордания!
Манастирът в Петра     Източник: Екзотик Холидей, www.exoticholiday.bg

Петра – древният град на набатеите
Разположен е в естествено укрепената планинска долина Вади Муса (Долината на Мойсей) на източния склон на Уади Араба, древният град на днешна Йордания е едно от местата, които със сигурност бихте искали да посетите в този живот. Изящните каменни структури от около IV век преди Христа, ще ви накарат да затаите дъх пред величието на Петра. Преди да бъде преоткрит от швейцарския изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт през 1812 г., градът е потъвал в забрава. Непознат на западния свят в продължение на стотици години, някога Петра процъфтявал като важен кръстопът на керваните с коприна и подправки на търговските маршрути, свързващи Китай, Индия и Южна Арабия с Египет, Сирия, Гърция и Рим. Пристигането до там става пеша или на камила през проломът Сик - тесен каньон, с огромни червеникави скали, надвесени от двете страни на пътя. В края на страховития проход се разкрива изумителна гледка, която не прилича на никоя друга, Съкровищницата - украсен с римски колони величествен храм, изсечен в огромната лицева част на 39-метрова скала. Феноменът е изсечен в началото на I-ви век като гробница на уважаван набатейски цар и е доказателство за инженерния гений на този древен народ. 
Това е само първата от стотиците скално-изсечени гробници с изумителна резба, които били издълбавани за да продължат живота след смъртта. Днес над 500 оцелели от тях смайват посетителите с мистериозните си форми. Археологическият музей и Набатейския музей, част от комплекса, разкриват исторически находки, пресъздавайки колоритното минало на древния град. По-нататък пътешествието ни продължава покрай Набатейският Театър и намиращите се срещу него Царски гробници, където може да се видят едни от най-колоритно обрисуваните тавани. След Улицата с Колонадите и Нимфеума започва пътека от 800 скални стъпала, водеща до кацналия високо на хълма манастир Ад Деир. За разлика от римския модел, манастирът е издълбан в самия камък. Местни занаятчии са създали малки сергии за продажба на сувенири и предмети от грънчарството: бедуински бижута и малки бутилки, пълни с многоцветен пясък, с който са изрисувани различни форми.

Уади Рум (Вади Рум) – Червената пустиня на Йордания
Известна като Лунната долина, забележителното място в южната част на Йордания е едно от най-впечатляващите не само в страната, но и изобщо по света. Вярва се, че необходимите за построяването на града камъни и пясък са носени от там. Най-големите атракции в Червената пустиня са Седемте стълба на мъдростта и Скалният мост Бурда. Дори и само разходката с джип из този изумителен пейзаж ще се превърне в незабравимо преживяване, да не говорим за ентусиастите, които биха пренощували в пустинята под магичната мантия на звездното небе. Скалните образувания с около 2000 метра височина и изсечените в скалите рисунки на повече от 4000 години са предизвикателство за катерачи и любители на трекинга.
 

Красотата на Мъртво море     Източник: Екзотик Холидей, www.exoticholiday.bg

Акаба и Мъртво море 
Йордания е благословена с живописен излаз на Червено море – осеяният с палми, заобиколен от червени планини град Акаба. В него най-привлекателни за туристите са възможностите за гмуркане и шнорхелинг. Кораловите рифове във водите на Акаба са едни от най-красивите в света, а подводният свят е изключително разнообразен. Дори да не сте любители на подводните разходки, достатъчно е да влезете малко навътре от плажа, да си сложите очилата за плуване и да се озовете в екзотичен подводен свят. Ще останете озадачени от контраста между Червено море и застиналите в причудливи фигури солни образувания на Мъртво море. Плажуващите за първи път винаги се забавляват от факта, че не могат да потънат във водите на морето, което се дължи на високата соленост на водата.


Аман - столицата на Йордания     Източник: Екзотик Холидей, www.exoticholiday.bg

Столицата Аман
Столицата на Йордания е елегантна смесица на древно и модерно. Първоначално градът е бил построен на 7 хълма, а днес се простира на повече от 19 такива, наречени джабали. Известен е още като Белия град, заради белите и розови камъни, с които са изградени сградите.

Градът все още пази следи от обитателите му през различните епохи - пещерите, в които са живели хора от Бронзовата епоха, Храмът на Херкулес, Дворецът Умаяд и византийски църкви. Реставрираният римски амфитеатър, построен през II-ри век е също атрактция, която заслужава да посетите. Издълбан е на високо възвишение и някога се е използвал като гробница. На един от върховете е Археологическият музей, в който се съхраняват експонати отпреди 700 000 години. На север се извисява удивителната римска Цитадела. 
Днес Аман е съвременен град, населяван от мюсюлмани и христиани. Осеян е с модерни сгради в западната си част и стар сук (живописен традиционен открит пазар) в центъра. Многобройните заведения и кафенета ще направят обиколката ви още по-приятна. Съвсем близо до столицата е библейската река Йордан, където според Библията Свети Йоан Кръстител е кръстил самият Исус Христос.


Джераш - останките от една златна епоха     Източник: Екзотик Холидей, www.exoticholiday.bg

Древният Джераш
На около час път с кола от йорданската столица Аман се намира считаният за най-добре запазен провинциален римски град в Близкия Изток, град Джераш (Гераса) - археологически шедьовър, разположен сред плодородните хълмове на Гилеад. Основан от войниците на Александър Македонски, той е въплъщение на величието на римския урбанизъм с колонадираните си улици, храмове, красиви театри, просторни площади, бани, фонтани и градски стени с кули и порти. На изток от руините се намира модерният град Джераш. Старата и новата част споделят градска стена, така че след като разгледате древния Гераса, може да се насочите към новата част, за да усетите автентичната атмосфера на съвременния йорданския град, да си купите прясно смляно кафе с кардамон и сладки.

Мадаба – градът на мозайките
Само на тридесетина километра от столицата Аман, се намира едно от най-удивителните места в страната – Мадаба, Градът на мозайките. Там се помещават църкви, съхранили до ден днешен мозайки от римско, византийско и умаядско време. Отделете си време да посетите църквата "Св. Георги", направена от милиони разноцветни камъчета и мозайките в църквите на Апостолите и Дева Мария. В Археологическият музей на града може да разгледате множесто изображения с битови сцени от митологията. Ако искате да видите цяла Мадаба отвисоко, отидете в църквата "Св. Йоан", откъдето ще се насладите на панорамната гледка и красива камбанария. Друго място, което си заслужава да се види е хълмът Небо в покрайнините на града. Според легендите когато Моисей застава на хълма, Бог му показал гледка към Обетованата земя.

Природният резерват Дана
Това е най-големият резерват в Йордания с огромно разнообразие от пясъчни скали, около 600 вида растения - цитрусови дървета, хвойна, пустинни акации, финикови палми, както и над 170 вида птици. Мястото е дом на около 50 вида бозайници, 25 от които застрашени. На територията на резервата се намират и над 100 археологически обекта. Привлекателно място за туристите са руините на църквите и намиращите се в близост природни тераси, в които се отглеждат бадеми, шам-фъстък, орехи, лимони и ябълки. Резерватът Дана е прекрасно място за спокойно и приятно прекарване на свободното време, с цел туризъм или просто отдих по пътя от Мадаба или Мъртво море, Петра, Вади Рум и Акаба.

Планирайте още сега!
Въпреки малката си територия, Йордания има изключително разнообразен климат. Най-горещо е през юли и август, особено в столицата Аман и пустинята, където температурите достигат до 36 °C. Зимният сезон продължава от ноември до февруари и е доста студен – характерни са валежи от дъжд, понякога сняг и силен вятър. Като цяло най-доброто време за посещение на страната е през пролетта – от март до май и есента от септември до ноември, когато страната е окъпана от слънчевите лъчи и дневните температури не са твърде високи. Зимата в Йордания може да бъде учудващо студена, даже и в пустинята. Единствено изключение прави курортът Акаба, където средните максимални температури през януари са около 20°С.

Ако все още не сте били в Йордания и нашата виртуална разходка е разпалила въображението ви, не чакайте! Организирайте пътуването си още сега и почувствайте магията на Близия Изток.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари