Каменните настилки в двора

Камъкът е природен материал – надежден и незаменим по своята форма и особено подходящ в проектирането на красива и дълготрайна дворна настилка.
29.05.2020
Екатерина Бонева
11333
каменни настилки, настилки в двора, гнайс, варовик
Каменните плочи с неправилна форма - очарование и естетика
Източник: Раймар ЕООД, www.raimar-bg.com

Изборът на естествени материали за декоративното оформление на дома се превръща в трайна тенденция. Освен, че внасят очарованието и уюта на природата в домовете ни, тяхната красота е символ за класа и достолепие. Все повече хора предпочитат естествените камъни за настилка на алеите и площадките в двора си. Това се дължи преди всичко на тяхната здравина и неповторим естетичен вид – дар от природата, пресъздаден в удивително съчетание от преливащи цветове.

Каменните настилки се различават по форма и по сложност на изпълнение. Могат да варират от широки и елегантни до най-обикновени утъпкани пътечки. Не е задължително на едно място да има само един вид камък. С помощта на даден вид и цвят може да се зонират отделни кътове в двора, където самият рисунък да се откроява като акцент. Впечатляващо изглеждат подредените плочи от естествен камък с оформени и равномерни фуги. Много популярни при изпълнението на дворни настилки са гнайс, гранит, варовик, пясъчник, а също така мрамор и травертин. Всеки един от тях се отличава с характерните си свойства и естетика.


Къща с каменни облицовки и настилки  от Раймар - Кресна     Източник: www.raimar-bg.com

Камъкът няма да Ви предаде
Камъкът е природен материал – надежден и незаменим по своята форма и особено подходящ за проектирането на красива и дълготрайна дворна настилка. Каменната настилка е силно устойчива на абразия, химически агенти (пръскане на сол през зимата) и на замръзване. Уникалната естетика на камъка допълва идеално фасадата на къщата и останалите елементи от ландшафта, придавайки му аристократично излъчване. Каменната повърхност е еднородна, без пукнатини и несъвършенства. Комбинира се перфектно с други материали, има дълъг живот и се поддържа лесно. Важно предимство на каменната настилка е това, че не се хлъзга и не търпи прекалено нагряване. Всички знаем колко приятно е да се ходи по нея през лятото, дори и през най-големите горещини.


Каменна настилка от Раймар - Кресна,     Източник: www.raimar-bg.com

Каква разновидност да изберем?
Естественият камък се предлага на плочи, произведени и нарязани с фиксирани размери или на такива с произволна форма. Той се произвежда и под формата на павета или по-големи размери за направата на подпорни стени, стълби, паважи и различни ландшафтни елементи. За постигане на по-голяма здравина на настилката, е добре първо да се положи бетон, а отгоре да се подредят плочите от естествен камък. Камъкът е по-издръжлив от бетона, а и каменната настилка е много по-красива. Рязаният камък гарантира по-лесно подреждане, без пролуки между плочите, през които да се вижда бетонът. От друга страна, неоформеният камък е с по-голяма дебелина, което е важно предимство за настилка.


Каменни плочи, неоформени     Източник: www.raimar-bg.com

Видове настилка от естествен камък

Настилки от неформовани плочи
Този тип настилки обикновено се изпълняват от пясъчник, гнайс и варовик или от по-издръжливи скални аналози като гранит, базалт и порфир. Настилките от плочи с неправилна форма, в духа на едновремешните дворове придават впечатляващо излъчване на екстериора. С тяхна помощ може да се оформят не само пътеките, но и пространството около басейна, зоната за барбекю, външният душ и т.н. Предизвикателство тук е самото нареждане, при което плочите трябва да се напаснат една към друга по форма и размер. За тази цел са нужни не само големи, но и по-малки плочи за запълване на краищата и завоите. Предварителното им сортиране ще спести време при намиране на правилното парче за всеки участък от двора.


Каменна настилка от Раймар - Кресна,     Източник: www.raimar-bg.com

Каменна мозайка
Тя е естествена, оригинална и красива. За полагането ѝ се използват речни, мраморни и гранитни камъни в разнообразни цветове. Каменната мозайка е лесна за поддръжка и полагане и широко приложим от ландшафтните архитекти елемент, поради естествената му способност да свързва хармонично интериора с екстериора. Още едно предимство е това, че перфектно се комбинира с други материали. Идеална за дворни настилки, градински площадки, декоративни цветарници, мулчиране и красиво оформление в двора.


Паветата - неостаряваща класика.  Каменни павета от гранит.     Източник: www.raimar-bg.com 

Паветата – неостаряваща класика
Благодарение на своята издръжливост и здравина паветата си остават предпочитана настилка за алеите и пространството пред гаража. Паветата от гранит се отличават с характерния си сив цвят, който е символ на тежест и солидност. Малките им размери позволяват създаването на различни фигури и описване на кръгове. Отлично се съчетават с други камъни за настилки или облицовки, като може да се използват като кант за визуално очертаване. Комбинацията от павета в различни цветове внася структура и контраст в проекта.

Приказна пътека
Овалните речни камъни са възможно най-автентичното решение за направата на пътека в рустик стил, която напомня калдъръм на възрожденска къща. Идеалният вариант за тези, които залагат на пасторалната идилия и старинната класика. Стъпките по калдъръмената пътека сякаш спират времето. Гладката повърхност на камъните позволява създаване на живописни пътеки с тревна фуга, чиято здравина и солидно излъчване символизират дома и семейните ценности. Овалните камъни в разнообразни цветове предоставят поле за творческа изява на аматьори и специалисти при оформянето на цели каменни картини.


Тротоарни плочи от бетон, армирани с вграден естествен камък – ръчна изработка.     Източник: Раймар, www.raimar-bg.com

Стъпки от дебели камъни
Когато денивелацията на терена е голяма, изграждането на стълби не е задължително решение. За целта може да се изгради пътека от градински стъпала, с помощта на широки дебели камъни. Тя може да е наклонена като рампа или да служи като инструмент за обиране на разликата във височините. Размерите и цветовата гама на камъните пресъздава естествените природни краски. Те са речни, валчести и идеални за стъпки в тревата. Някои плочи са с диаметър 25-30см, а други достигат 50см. Дебелите каменни стъпки подчертават наклона и са много артистични.

Едва ли има друг материал, който с такава лекота да придаде едновременно солидно излъчване и очарователна естетика на двора. Използването на камъка за настилка или аранжимент внася по неповторим начин красотата от природата в домовете ни.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари