Френските прозорци – наслада за естета.

Класическите френски прозорци са двукрила двойка касетирани прозорци, които продължават до пода.
14.07.2012
Мая Янева
1708
френски прозорци, прозорци, дограма, къща, дом
Прозорците са основния щрих, който създава облика на дома.
Източник: интернет

Архитектурните детайли, които оформят цялостния дизайн са много, но има някои, които са по-значими от други.
Прозорците са основния щрих, който създава външния облик на дома. Освен за проветряване и осветяване на помещението, прозорецът рамкира гледката, която се отваря отвътре навън и разкрива част от интериора. Типът прозорци е решаващ и предопределя в голяма степен стила на един дом. 

Класическите френски прозорци са двукрила двойка касетирани прозорци, които продължават до пода. Но не винаги. Понякога те са толкова високи, колкото позволява обема на помещението и не са зъдължително до пода. Те може да бъдат преход между две помещения, да водят към зимна градина, към тераса или да се излиза през тях направо в градината. За пръв път този тип прозорци се появява във Версай през 1680 г. 

Крилата на прозореца може да се отварят навън или навътре в зависимост от дизайна на помещението. Когато се отварят навън, прозорците не пречат на разположението на мебелите в помещението. Но всъщност характерно за истинските френски прозорци е, че се отварят навътре. Френските прозорци  могат да бъдат и с функция на врата. Те са любим елемент в интериора на дневни, спални и зимни градини. 

Красотата и чара на френските прозорци се дължи на гледката, която отварят. Когато в едно помещение, френски прозорци водят към красива градина или тераса, картината, която се  открива през тях е своеобразно продължение на интериора. Френските прозорци осигуряват максимално светлина в помещението и са онова звено, което свързва деликатно интериора с екстериора. Собствениците на къщи с френски прозорци са щастливци – те могат да се наслаждават целогодишно на красива гледка и на дневна светлина. 

Старите френски къща са били с дебели стени – до 1.80 см. При отварянето на прозореца навътре, самото крило не е пречело, тъй като се е губело в дебелината на стената. Днес, когато изберем френски прозорци за дома, трябва да имаме предвид, че за отварянето навътре  е необходимо  да има пространство и това трябва да се предвиди при решенията за интериора. 

В някои стари къщи, френските прозорци обрамчват цялата кухнята и са разположени над кухненския плот, но се отварят навън. Това е функционално предопределено, тъй като отварянето навътре не би позволило да се поставя нищо на плота. 

Особен чар и истински френски стил гарантира разполагането на диван непосредствено под френски прозорец. Друго решение сходно на това предлага под френския прозорец  да се постави маса. Така насладата от гледката през прозореца по време на закуска или следобедно кафе е гарантирана. 

Френските прозорци могат  да внесат аристократизъм и стил в дома. В съвременният интериор, стилът на френските прозорци е обогатен със съвременни материали и дизайн и е издигнат в култ.  Френските прозорци могат да бъдат част от решенията при модерната архитектура, като носят със себе си всички преимущества на своите предешественици, но в същото време са технически по-съвършени. 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари