Екзотични растения за зимната градина

В зимната градина не се засаждат обикновени стайни растения, а красиви тропични екземпляри или се прави подходяща комбинация между по-обикновени растения и тропически видове, които имат нужда от специални условия.
02.07.2008
ланд. арх. Анита Янева
961
растения, зимана градина, екзотични растения

В зимната градина не се засаждат обикновени стайни растения, а красиви тропични екземпляри или се прави подходяща комбинация между по-обикновени растения и тропически видове, които имат нужда от специални условия. Сполучлив избор са агапантуса, хибискусът, датурата, цитрусът, клиантусът, стрелицията, орхидеите, абутилонът, колумнеята, пасифлората, каладиумът, глориозата. Можете да създадете зимна градина изцяло от кактуси. Изборът ви зависи и от топлинта, която можете да осигурите през зимата. Минималната температура, 12ºС е подходяща за всички екзотични видове. Освен за топлината ще трябва да се погрижите и за други неща - за по-взискателните растения да осигурите сянка през лятото и проветряване на помещението, както и висока влажност на въздуха за други.
 


ОРХИДЕИ - ORCHIDS
Някои видове орхидеи се чувстват добре в домашни условия, ако се отделя време за техните нужди. Не трябва да се забравя, че подходяща за стайно отглеждене е само мъничка част от познатите 100 000 вида. Всеки вид има специални изисквания, но има някои общи правила – миниатюрните сортове могат да се отглеждат в терариум, но обикновено саксийната орхидея се отглежда в зимна градина. Добрата светлина е много важна, но не трябва да се подлагат на прякo слънчево греене. Стайните орхидеи не понасят горещината и задушния въздух, затова дори през зимата трябва да проветрявате добре. Но избягвайте студените течения, които могат да се окажат фатални.

Подхранвайте растенията през летните месеци. Ще ви трябва специална почва за орхидеите. Почвата трябва да е влажна, през зимата да се намали поливането. Пресаждането става когато растежът се влоши. Трябва да осигурявате подпорка за всяко новозасадено растение. Сред стайните орхидеи са известни около десет вида, като пет от тях се преценяват като лесни за гледане.

Миниатюрния “Цимбидиум” е орхидея за начинаещи, като на това растение му трябва кратък период на покой през есента. “Целогине кристата” и “одонтоглосум гранде” също са лесни за отглеждане при условие, че им осигурите кратка почивка през зимата. “Фаленопсисът” става все по-популярен, защото добре гледания екземпляр цъфти почти през цялата година - няма период на покой и изисква да се поддържа почвата непрекъснато влажна. “Пафиопедилумът” е също от лесните за отглеждане орхидеи и не му трябва почивка. Популярни видове са Vanda – висока едностъблена с въздушни корени; Coelogine – ароматни цветове, лесна за отглеждане; Miltonia - кадифени теменужени цветове; Ododntoglossum – не създава проблеми при висока влажност и период на покой през зимата; Paphiopedilum – много популярен за зимна градина.

 

ПАЛМИТЕ

В градината палмата е ненадмината като централно растение. Палмите са ефектни и елегантни растения, лесни за отглеждане при обикновени условия, като през зимата обичат да им е хладно, влажно през лятото и да не са изложени на пряка слънчева светлина.

 

Съществуват много видове палми, които се различават по размерите си и формата на листата, но имат обща черта. Всяко стъбло има само една точка на растеж.


Ако отрежете върха, стъблото загива. Минимална температура за живот за дома е 10ºС през зимата и без проблем понася високите температури през лятото. Някои видове палми обичат пряката слънчева светлина но популярните сортове като “Кенцията” и “Неанте” виреят и при малко светлина.

 

Cocos nucifera, Howea fosteriana, Neanthe bella, Phoenix canariensis. Това са някои от популярните видове. Палмите не обичат застояла вода, като през зимата почвата им трябва да е леко влажна, през пролетта и лятото трябва да поливате обилно.

 

Измивайте с гъба възрастните листа, пулверизирайте листата, пазате от течение.

  АNTHURIUM и AZALEA
 

“АНТУРИУМ” – АNTHURIUM
Това са едни от най-разкошните растения, създаващи усещане за лукс. Изискват влажен въздух и внимателно поливане, а въздушните корени трябва да се напъхват във влажна почва. Обичат умерена темепература като през зимата 15ºС е оптималното за тях. Изискват честа пулверизация. Има два популярни вида “шерзерианум” и “кристалинум” - A.Scherzerianum и A.cristallinum. Първият е най-подходящ за градината ви, достига 30 см височина и има ярко червен завит кочан, а на втория с възрастта баграта на листата му се сменя от бронзово пурпурно до тъмно зелено.


AZALEA
Това е много харесвано растение, като най-известни са индийската азалея и японската азалея. И двете са храсти джуджета, които достигат височина 30-40 см. Без правилни грижи цветовете увяхват, а листата опадат. Растението цъфти дълго, обича светлина и хлад и се полива редовно. Увехналите цветове се откъсват веднага. Почвата трябва да е постоянно влажна а по време на растеж листата всекидневно се пулверизират. Rhododendron simsii - “Рододендрон симсии” има пурпурни и червени цветове Rhododendron obtusum – е простоцветен и кичест сорт с по-малки цветове.

 

 
 

HIBISKUS – храст който се отличава с дълголетие - 20 и повече години. При подходящи грижи цъфти от пролетта до есента. Обича умерено високи температури, много светлина, но не и силно слънце. От време на време изисква пулверизация. По–популярни видове са Rosa sinensis, който от своя страна се дели на два вида - H.cooperi и H.schizopetalus, като цветовете могат да бъдат оранжеви, розови, бели
и жълти.


CALLIANDRA е екзотично растение, листата му са съставени от многобройни листчета, а цветовете – изцяло от тичинки. То цъфти през зимата и тичинките остават 6-8 седмици. Обича топлина, светлина и влажен въздух, което го прави особено подходящ за зимни градини. Обича силна светлина, но го пазете от силното слънце. Пулверизирайте го през лятото, а през зимата поливайте по-рядко.

 


КАКТУСИТЕ са популярни и лесни за отглеждане растения, много подходящи за зимни градини. Обичат умерено топла среда от пролетта до есента, а през зимата температура до 10º С. Обичат много светлина особено през зимата, а през лятото се чувстват добре на сянка. Не се пулверизира през лятото с изключение на клеисто- кактуса, но най-важното е да имат свеж въздух. Цъфтежа на кактуса се стимулира, ако растението се отглежда в саксия, която му е малка. Около половината от разновидностите кактуси цъфтят на закрито към три-четири годишна възраст. Някои кактуси като Chamaecereus, Echinopsis, Gymnocalicium, Lobivia, Mammillaria, Notocactus, Parodia цъфтят, когато растението е още младо.

 

Може да подберета колекция, която да цъфти целогодишно. Има видове с различни форма например сферично стъбло с накъдрени ребра и дълги бодли - Echinofossulocactus zacatecasensis, сферично стъбло с ребра и остри жълти бодли - Echinocactus grusonii, Echinocereus pectinatus – колоновидно стъбло с многобройни ребра и малки гребеновидни бодли, Chamaecereus silvestrii – стъбла подобни на пръсти с бели бодли, Aporocactus fl agelliformis – с тънки зелени стъбла и кафяви бодли, цъфти с розови тръбести цветове. Особено популярни у нас са следните видове горски кактуси, които цъфтят с отворени камбанки и заострени венчелистчета- Rhipsalidopsis gartneri, Zigocactus trunkatus.

 

Автор: ланд. арх. Анита Янева
Закони Нормативна база Коментари